thumbnail
«گسترش سریع فناوری ۵جی در شهرها و ایالات هند»
طبق جدیدترین گزارشات دولت هند، خدمات ۵جی در حال حاضر در بیش از ۷۷۳ منطقه از ۷۷۶ منطقه و ایالت این کشور راه‌اندازی شده است و کاربران از آن استفاده می‌کنند. طبق گزارشات وزارت ارتباطات، ارائه‌دهندگان خدمات مخابراتی (TSP) تاکنون ۴۶۹ هزار ایستگاه فرستنده-گیرنده پایه ۵جی (BTSs) را در سراسر کشور نصب کرده‌اند. دولت از چندین طرح برای تسهیل عرضه خدمات ۵جی استفاده کرده است که برخی از آن‌ها شامل مناقصات حراجی‌ها، اصلاحات مالی برای منطقی‌سازی درآمد ناخالص تعدیل‌شده (AGR)، ضمانت‌های بانکی، نرخ‌های بهره، کاهش هزینه‌های استفاده از خدمات این حوزه، برخی از آن‌ها شامل کاهش قیمت استفاده از خدمات مذکور، اصلاحات مالی برای منطقی‌سازی درآمد ناخالص حاصل از خدمات ۵جی، ارائه ضمانت‌نامه‌های بانکی برای گسترش این خدمات، ساده‌سازی مجوزهای لازم برای اجرای خدمات ۵جی و زیرساخت‌های مخابراتی، کاهش تاییدیه‌های مورد نیاز برای نصب پیل‌های کوچک و خطوط مخابراتی است. براساس آمار انجمن اپراتورهای تلفن‌همراه هند (COAI)، صنعت مخابرات این کشور همچنان شاهد رشد قابل‌توجهی در سطح داخلی و بین‌المللی است و در حال حاضر، تقریباً ۱.۱۸۷ میلیون مشترک دارد که شامل تراکم ارتباطات شهری معادل ۱۳۱.۰۱ درصد و مناطق روستایی معادل ۵۸.۳۱ درصد است. گسترش سریع ۵جی، پیشرفت در حوزه هوش‌مصنوعی و ایجاد مراکز داده بومی، موقعیت هند در چشم‌انداز جهانی صنعت مخابرات را تقویت می‌کند.
undefined کد خبر: 20250314-5324کانال علم، فناوری و نوآوری در هندdidebanefanavari.com/31437

۸:۰۷

thumbnail
«توسعه یک سلاح لیزری پیشرفته»
با هدف ساخت سلاح‌های جدید برای استفاده در جنگ‌های عصر حاضر، سازمان تحقیق و توسعه دفاعی هند (DRDO) یک سامانه تسلیحاتی لیزری ۳۰۰ کیلوواتی موسوم به سوریا (Surya) را توسعه داده است. این سامانه با بُرد عملیاتی ۲۰ کیلومتر، قابلیت‌های دفاعی هند در جنگ‌ را افزایش می‌دهد و با فناوری‌های مبتنی‌بر لیزر در دنیا همسو می‌شود. سوریا برای هدف قرار دادن و خنثی‌سازی تهدیدات هوایی از جمله پهپادها، موشک‌ها و سایر پرتابگرهای هوابرد، با استفاده از پرتوهای انرژیِ متمرکز، طراحی شده است. بُرد چشمگیر این سلاح باعث می‌شود تا بتواند انواع تهدیدات را از فاصله دور و قبل از رسیدن به هدف، تشخیص دهد و خنثی کند. لازم به ذکر است که انتظار می‌رود این سامانه به‌طور قابل توجهی به قابلیت‌های دفاعی هند، به‌ویژه در برابر تهدید فزاینده سامانه‌های هوایی بدون سرنشین (پهپادها) و موشک‌ها کمک کند. سلاح لیزری سوریا، تنها نمونه‌ای نیست که در سطح جهانی توسعه یافته است، اما قطعاً یکی از قدرتمندترین آن‌هاست. رقابت جهانی در زمینه سلاح‌های مذکور شدید است و چندین کشور دیگر مانند آمریکا، چین، روسیه و رژیم صهیونیستی در حال توسعه و استقرار سامانه‌های لیزری برای اهداف دفاعی هستند. گفتنی‌ست سرمایه‌گذاری هند در سامانه‌های پیشرفته مانند سوریا، نقش مهمی در شکل‌دهی به آینده جنگ ایفا خواهد کرد و تضمین می‌کند که هند در خط مقدم فناوری‌های دفاعی پیشرفته باقی می‌ماند.
undefined کد خبر: 20250316-5325کانال علم، فناوری و نوآوری در هندdidebanefanavari.com/31476

۱۹:۴۴

thumbnail
«خیز هند برای انجام ماموریت چاندرایان-۵»
با هدف پیشبرد طرح‌های هند در حوزه اکتشافات فضایی و فرود یک فضاپیمای سرنشین‌دار در ماه، ماموریت جاه‌طلبانه چاندرایان-۵ به‌تازگی توسط دولت مرکزی این کشور تایید شده و قرار است تا سال ۲۰۴۰ انجام شود. این ماموریت در شرایطی تایید شده است که هند ماموریت‌های مهم دیگر از جمله چاندرایان-۴ را معرفی کرده است. ماموریت مذکور، با هدف جمع‌آوری حدود سه کیلوگرم نمونه ماه از یک منطقه غنی از یخ در نزدیکی قطب جنوب ماه و آوردن نمونه‌ها به زمین انجام می‌شود. لازم به ذکر است این ماموریت که قرار است در سال ۲۰۲۸ پرتاب شود، یکی از چندین مأموریت شاخص تایید شده توسط دولت هند است تا اقتصاد فضایی آن را تقویت کنند. چاندرایان-۴ یک ماموریت پیچیده خواهد بود که ۴ پودمان (محموله) را با دو پرتابگر LVM-3 پرتاب خواهد کرد. از سوی دیگر، طی ماموریت چاندرایان-۵ قرار است یک فرودگر و ماه‌نورد ۳۵۰ کیلوگرمی با همکاری ژاپن پرتاب شود و زمینه لازم برای ورود افراد به کُره ماه را فراهم آورد. لازم به ذکر است که طی دهه گذشته، ایسرو پیشرفت‌های قابل‌توجهی در زمینه پرتاب ماهواره داشته است و در مجموع ۴۳۳ ماهواره را با موفقیت ۹۰ درصدی به فضا فرستاده است. در این راستا، ۳۹۳ ماهواره خارجی مربوط به ۳۴ کشور پرتاب شده است که موقعیت هند را به‌عنوان یک رهبر جهانی در فناوری فضایی و خدمات ماهواره‌ای برجسته می‌کند.
undefined کد خبر: 20250318-2271کانال علم، فناوری و نوآوری در هندdidebanefanavari.com/31508

۱۰:۵۶

thumbnail
«یا مدبرالیل و النهار»در تلاقی بهار طبیعت و بهار بندگی، و با توسل و ارادت به پیشگاه مولای موحدان و دروازه‌ی علوم اولین و آخرین، سالی توأم با بهروزی، موفقیت و سربلندی برای یکایک مخاطبان فرهیخته‌ی مجموعه‌ی اطلاع‌رسانی علوم، فناوری و نوآوری آرزو می‌کنیم.
undefinedundefinedundefinedتقدیرتان نیکو، مِهرتان مستدامundefinedundefinedundefined

۱۴:۱۸

thumbnail
«آزمایش موفق سامانه‌ی پشتیبانی حیات هواپیمای جت هندی»
آزمایشگاه مهندسی زیستی و الکترودرمان دفاعی هند (DEBEL)، مستقر در بنگلور و وابسته به سازمان تحقیق و توسعه دفاعی هند (DRDO)، از آزمایش موفق سامانه‌ی تولید اکسیژن داخلی (on-board) برای هواپیمای جنگنده سبک تِجاس (Tejas) خبر داد. این سامانه‌ی پیشرفته، وظیفه‌ی تولید و تنظیم اکسیژن قابل تنفس برای خلبان را بر عهده داشته و ضمن افزایش اثربخشی و ایمنی، نیاز به روش‌های مرسوم مبتنی‌بر مخزن اکسیژن مایع را مرتفع می‌کند. با آزمایش این سامانه در شرایط پروازی مختلف مانند ارتفاع ۵۰هزار پایی و مانورهای شدید و پرشتاب، کارکرد صحیح اجزای مختلف آن اثبات و توسط مرکز صلاحیت پروازی و گواهینامه نظامی (CEMILAC) نیز تأیید شده‌است. این سامانه با مقداری اصلاحات و مناسب‌سازی می‌تواند روی هواپیماهای دیگری مانند میگ-۲۹کِی نیز نصب و استفاده شود. گفتنی‌ست که هواپیمای بال‌مثلثی تجاس، توسط شرکت هوانوردی هندوستان (HAL) و آژانس توسعه‌ی هوانوردی (ADA) توسعه یافته و از سال ۲۰۱۵ در نیروی هوایی هند به خدمت گرفته شده‌است.
undefined کد خبر: 20250322-2272کانال علم، فناوری و نوآوری در هندdidebanefanavari.com/31530

۱۱:۵۰

thumbnail
«افزایش بکارگیری هوش‌مصنوعی در بانک‌ها و موسسات مالی هند»
با هدف بهبود کنترل‌های داخلی و رسیدگی مؤثرتر به شکایات مشتریان درباره تخلفات بانک‌ها، فرماندار بانک مرکزی هند به‌تازگی بانک‌ها و نهادهای مالی این کشور را ملزم به استفاده از هوش‌مصنوعی کرده است. موسسات مالی می‌توانند از هوش‌مصنوعی برای تحلیل حجم گسترده‌ای از داده‌ها به‌منظور شناسایی مواردی مانند خرابی دستگاه‌های خودپرداز یا برداشت‌های اشتباه وجه استفاده کنند. همچنین، سامانه‌های مبتنی‌بر هوش‌مصنوعی می‌توانند هشدارهای پیشگیرانه‌ای برای کاهش این مشکلات ارائه دهند. از سوی دیگر، چت‌بات‌های هوشمند و فناوری‌های تشخیص صدا می‌توانند موانع زبانی را در کشوری مانند هند با تنوع زبانی گسترده برطرف سازند. لازم به ذکر است که بهبود خدمات مشتری و فرآیندهای رسیدگی به شکایات، نیازمند ترکیب ابزارهای دیجیتالی پیشرفته با نیروی انسانی متخصص است و این رویکرد می‌تواند به کاهش تخلفات، افزایش شفافیت در خدمات مالی و افزایش رضایت مشتریان منجر شود. گفتنی‌ست گزارشات نشان می‌دهد که در سال مالی ۲۰۲۴ حدود ۹۵ بانک تجاری هند، بیش از ۱۰ میلیون شکایت از سوی مشتری دریافت کرده‌اند.
undefined کد خبر: 20250322-5326کانال علم، فناوری و نوآوری در هندdidebanefanavari.com/31533

۱۱:۵۱

thumbnail
«معرفی طرح‌های جدید برای کمک به تحقق ماموریت هوش‌مصنوعی هند»
با هدف ترویج ماموریت هوش‌مصنوعی هند و افزایش دسترس‌پذیری به این فناوری در همه بخش‌های کشور، اقدامات متعددی انجام شده است که یکی از آن‌ها راه‌اندازی مرکز نوآوریِ هوش‌مصنوعی هند است. نوآفرینان، محققان و کارآفرینان به‌تازگی ۶۷ طرح را در حوزه‌های مختلف هوش‌مصنوعی اعم از یادگیری ماشین، الگوهای زبان بزرگ (LLM)، الگوهای چندوجهی (LMM) و دامنه‌های کاربردی هوش‌مصنوعی مانند بهداشت، آموزش و خدمات مالی به این مرکز پیشنهاد کرده‌اند. یکی از طرح‌های مذکور که Digital India Bhashini نام دارد، دسترسی به زبان بومی مبتنی‌بر هوش‌مصنوعی را ترویج می‌کند، خدمات تبدیل متن به گفتار را فراهم می‌کند و هند را به سمت چشم‌انداز دیجیتالی‌شدن سوق می‌دهد. از سوی دیگر، دولت هند با مشارکت متا یک مرکز جدید موسوم به Srijan را در مرکز فناوری هند جودپور راه‌اندازی کرده است که بر هوش‌مصنوعی مولد تمرکز دارد و طرح جدیدی را با هدف توانمندسازی متخصصان جوان در حوزه تحقیق و توسعه هوش‌مصنوعی پیشنهاد می‌کند که به‌نوبه‌خود، به تحقق مأموریت هند در زمینه حاکمیت فناوری کمک می‌کند. طرح‌های مختلف دیگر در حوزه‌های امنیت سایبری و سایر فناوری‌های نوظهور ارائه شده است و در راستای تحقق ماموریت هوش‌مصنوعی هند، قرار است تعدادی آزمایشگاه داده و هوش‌مصنوعی راه‌اندازی شوند تا فرصت‌های آموزش هوش‌مصنوعی را در سراسر کشور گسترش دهند. براساس گزارشات دانشگاه استنفورد، هند جایگاه خود را به‌عنوان یک رهبر جهانی در حوزه مهارت‌ها و قابلیت‌های هوش‌مصنوعی تثبیت کرده است و در زمینه هوش‌مصنوعی، در رتبه چهارم بعد از سه کشور ایالات متحده، چین و بریتانیا قرار گرفته است. گفتنی‌ست هند در بیش از ۲۴ درصد از طرح‌های هوش‌مصنوعی در دنیا مشارکت دارد و به‌عنوان مرکز غنی از مهارت‌های مورد نیاز در حوزه فناوری و هوش‌مصنوعی، شناخته می‌شود.
undefined کد خبر: 20250324-6194کانال علم، فناوری و نوآوری در هندdidebanefanavari.com/31552

۱۶:۲۳

thumbnail
«تاکید بر اهمیت شرکت‌های خُرد، کوچک و متوسط در حوزه فناوری اطلاعات برای تقویت رشد اقتصادی هند»
با هدف افزایش صادرات خدمات، به‌ویژه خدمات مرتبط با فناوری اطلاعات؛ وزیر بازرگانی و صنعت اتحادیه هند به‌تازگی بر اهمیت شرکت‌های خُرد، کوچک و متوسط (MSME) این کشور که در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات فعالیت می‌کنند، تاکید کرده است. شرکت‌های مذکور که علاوه‌بر فناوری اطلاعات، نقش مهمی در حوزه‌های گردشگری، حسابداری و مالی دارند، یک محرک مهم برای صادرات و اشتغال‌زایی محسوب می‌شوند. یافته‌ها حاکی از آن است که بخش فناوری اطلاعات در هند، نقش مهمی در دستیابی به هدف صادرات ۴۵۰ میلیارد دلاری تا سال ۲۰۲۶ خواهد داشت و محرک اصلی رشد اقتصادی در این کشور خواهد بود. از سوی دیگر، صادرات خدمات در سال ۲۰۲۴ در هند، معادل ۳۴۰ میلیارد دلار ارزش داشته است که حدود ۲۰۰ میلیارد دلار آن مربوط به خدمات فناوری اطلاعات و خدمات فعال شده توسط فناوری اطلاعات بوده است. شایان ذکر است که صنعت مرتبط با خدمات فناوری اطلاعات و ارتباطات، قدرت هند برای انطباق با فناوری‌های جدید از جمله محاسبات کوانتومی، هوش‌مصنوعی و یادگیری ماشین را افزایش می‌دهد و به حفظ رقابت‌پذیری کشور در این عرصه کمک می‌کند. گفتنی‌ست در کنار توسعه شرکت‌های خُرد، کوچک و متوسط برای تحقق اهداف مذکور، توجه به مراکز توانمندی جهانی (GCC) نیز در هند مورد توجه قرار گرفته است تا امکان جذب نیروی کار ماهر فراهم شود و اقتصاد داخلی کشور، بیش از پیش رشد کند.
undefined کد خبر: 20250324-5327کانال علم، فناوری و نوآوری در هندdidebanefanavari.com/31555

۱۶:۲۴

thumbnail
«پایان موفق الحاق و جدایش مداری فضاپیماهای هندی undefined»
سازمان فضایی هند که با انجام موفق مأموریت SpaDeX، عنوان چهارمین کشور صاحب فناوری الحاق مداری را به خود اختصاص داده است، با جدا کردن دو ماهواره‌ی الحاقی (SDX-01 و SDX-02)، به این مأموریت مهم و راهبردی پایان داد. بدین ترتیب اکنون هند با اعتمادبه‌نفس مضاعفی به ادامه‌ی توسعه‌ی مأموریت‌های بلندپروازانه‌ای همچون تأسیس ایستگاه فضایی، مأموریت قمری چاندرایان-۴ و مأموریت سرنشین‌دار گاگان‌یان خواهد پرداخت. مأموریت اسپادِکس، متشکل از دو ماهواره‌ی مشابه، در آخرین روز سال گذشته‌ی میلادی (۲۰۲۴) با هدف انجام تقرب، الحاق و جدایش راهی فضا شد و پس از حدود ۲ ماه عملیات مستمر، به تمامی این اهداف نیز نائل گردید.
undefined کد خبر: 20250325-2273کانال علم، فناوری و نوآوری در هندdidebanefanavari.com/31564

۱۰:۲۷

thumbnail
«همکاری هند و آمریکا برای پایش زمین و تشخیص سریع بلایای طبیعی»
یک شرکت فناوری فضایی در بنگلور به‌تازگی و از مارس ۲۰۲۵، با محققان آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا و شرکت آماد فضاییِ D-Orbit در حال همکاری است. هدف این همکاری، بهینه‌سازی و استفاده از الگوهای هوش‌مصنوعی برای رصد زمین بیان شده است. این امر، منجر به ایجاد یک شبکه یکپارچه از حسگرهای فضایی، زمینی و هوابُرد برای نظارت بر بلایای طبیعی مانند آتش‌سوزی، سیل و جزایر گرمایشی شهری می‌شود. شرکت هندی، یک بستر محاسباتی لبه موسوم به STORM را برای ماهواره‌ها فراهم می‌کند که استفاده از برنامه‌های کاربردی هوش‌مصنوعی در مدار را امکان‌پذیر می‌کند. یک نرم‌افزار موسوم به SURGE نیز به‌عنوان مکمل STORM توسعه داده می‌شود و محیط مناسب روی زمین را برای آزمایش، توسعه و استقرار الگوهای هوش‌مصنوعی فراهم می‌کند. فناوری شرکت هندی، نقش مهمی در تسهیل کاربردِ کارآمد الگوی هوش‌مصنوعی در بسترهای ماهواره‌ای دارد و توسط بستر ماهواره‌ایِ ION که متعلق به D-Orbit است، حمایت می‌شود. گفتنی‌ست همکاری بین شرکت‌های مذکور و استفاده از فناوری‌‌های مورد اشاره، باعث می‌شود کشورها سرعت بیشتری در واکنش به شرایط بحران و اضطراری داشته باشند و ضمن تشخیص محل دقیق آن‌ها، تصمیمات مورد نیاز را با فوریت بیشتری اتخاذ کنند.
undefined کد خبر: 20250325-5328کانال علم، فناوری و نوآوری در هندdidebanefanavari.com/31568

۱۰:۲۸

thumbnail
«قطع عوارض واردات قطعات باتری خودروهای برقی و تلفن‌همراه در هند»
با هدف تقویت تولید داخلی و افزایش رقابت‌پذیری، دولت هند به‌تازگی عوارض واردات قطعات مورد استفاده در باتری خودروهای برقی و تلفن‌همراه را لغو کرده است. در این راستا، عوارض وارداتی برای ۳۵ قلم کالا از تجهیزات سرمایه‌ایِ مورد استفاده در تولید باتری خودروهای برقی و نیز ۲۸ قلم کالای مرتبط با باتری تلفن‌همراه لغو شده است. این تصمیم با تمرکز بر منطقی‌سازی تعرفه‌ها، تقویت صادرات و حمایت از تولیدکنندگان داخلی و بر اساس تصویب لایحه مالی سال ۲۰۲۵ در مجلس نمایندگان هند اتخاذ شده است. از سوی دیگر، مالیات دیجیتال ۶ درصدی بر تبلیغات برخط نیز حذف شده است و یک لایحه جدیدِ مالیات بر درآمد وضع شده است که جایگزین قانون فعلی (مربوط به سال ۱۹۶۱) خواهد شد و در نشست بعدی مجلس قانون‌گذاری بررسی خواهد شد.
undefined کد خبر: 20250327-6195کانال علم، فناوری و نوآوری در هندdidebanefanavari.com/31605

۱۳:۴۸

thumbnail
«طرح جدید هند برای حمایت از تولید قطعات الکترونیک»
با هدف افزایش خوداتکایی هند در زنجیره تامین قطعات الکترونیک، کابینه اتحادیه این کشور به‌تازگی طرح تولید قطعات الکترونیکی را تصویب کرده است که به مدت شش سال اعتبار دارد. این طرح قصد دارد یک زیست‌بومِ قدرتمند در حوزه مذکور را از طریق جذب سرمایه‌گذاری‌های بزرگِ داخلی و جهانی برای تولید قطعات الکترونیکی ایجاد کند و در این راستا، پیش‌بینی شده است که سرمایه‌ای افزون‌بر ۵۹۳.۵ میلیون روپیه (۷ میلیون دلار) جذب شود و قطعات الکترونیک با ارزش ۴۶ میلیون روپیه (۵۰۰ هزار دلار) تولید شود. این طرح همچنین قرار است ۹۱۶۰۰ شغل مستقیم و تعداد زیادی فرصت شغلی غیرمستقیم را در کشور ایجاد کند. از سوی دیگر، این طرح مشوق‌های متمایزی را برای تولیدکنندگان هندی فراهم و به آن‌ها کمک می‌کند تا از طریق دستیابی به قابلیت‌های فناورانه، بر چالش‌های ساخت قطعات الکترونیکی غلبه کنند. بخش‌های هدف که ساخت آن‌ها تحت پوشش این طرح قرار می‌گیرند، شامل مجموعه‌های فرعی مانند پودمان‌های نمایشگر و دوربین، قطعات SMD مانند خازن‌ها و ترانزیستورها، بُردهای مدار چاپی چندلایه و پیل‌های لیتیوم-یون هستند. گفتنی‌ست صنعت الکترونیک در رشد اقتصادی هند نقش مهمی دارد و تولید داخلی محصولات و قطعات الکترونیک در این کشور، از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۳ حدود ۱۷ درصد رشد کرده است و از طرف دیگر، نرخ رشد صادرات این نوع محصولات در بازه مشابه حدود ۲۰ درصد بوده است. انتظار می‌رود طرح جدید به رشد هند در صنعت تولید الکترونیک سرعت بخشد و آن را به‌عنوان یک رهبر جهانی در این بخش معرفی کند.
undefined کد خبر: 20250330-6196کانال علم، فناوری و نوآوری در هندdidebanefanavari.com/31640

۱۶:۱۷

thumbnail
«توسعه دومین بانک ژن ملّی در هند برای تضمین امنیت غذایی»
با هدف تضمین امنیت غذایی در بلندمدت، دولت هند دومین بانک ژن ملّی (NGB) را راه‌اندازی کرده است. این اقدام تحت طرح سرمایه‌گذاری در نوآوری انجام گرفته است که در بودجه ۲۰۲۵ و ۲۰۲۶ دولت هند مشخص شده است. براساس طرح مذکور، ده میلیون ژرم‌پلاسم (Germplasm) حفظ می‌شود. ژرم‌پلاسم، به هر نوع ماده گیاهی اطلاق می‌شود که در تولید و اصلاح‌ نژاد به‌کار می‌رود و شامل بذر، گیاه کامل و بافت‌های گیاهی است. نخستین بانک ژن ملّی هند که در دهلی‌نو واقع شده است، ۴۷۱.۵۶ هزار نوع ژرم‌پلاسم از ۲۱۵۷ گونه گیاهی را نگهداری می‌کند و به‌عنوان دومین بانک ژن بزرگ در جهان شناخته می‌شود. این ذخایر ژنتیکی گیاهی که برای بهبود محصولات زراعی استفاده می‌شوند و اهمیت زیادی برای مدیریت منابع ژنتیکی در کشور دارند، در اختیار سازمان‌های دولتی و خصوصیِ فعال در حوزه تحقیق و توسعه کشاورزی قرار می‌گیرند. بانک ژن جدید که دارای زیرساخت‌های پیشرفته است، برای گسترش ظرفیت هند جهتِ حفظ طیف وسیع‌تری از ژرم‌پلاسم‌های گیاهی طراحی شده است و به تقویت موقعیت این کشور، به‌عنوان یک پیشرو در حفاظت از تنوع زیستی جهانی کمک می‌کند. گفتنی‌ست ایجاد این مرکز، گام مهمی در جهت حفظ تنوع ژنتیکی و ترویج شیوه‌های کشاورزی پایدار است که برای تضمین امنیت غذایی در دهه‌های آینده ضروری است.
undefined کد خبر: 20250330-4169کانال علم، فناوری و نوآوری در هندdidebanefanavari.com/31643

۱۶:۱۷

thumbnail
«معرفی مأموریت قمری چاندرایان-۵ سازمان فضایی هند»
هند با فرود موفق کاوشگر چاندرایان-۳ و استقرار ماه‌نورد ۲۵ کیلوگرمی پراگ‌یان روی قطب جنوب ماه در آگوست ۲۰۲۳، اکنون اطلاعات بیشتری از مأموریت آتی خود، چاندرایان-۵ منتشر کرده است که قرار است در بازه‌ی ۲۰۲۸ تا ۲۰۲۹ به سوی قمر طبیعی زمین پرتاب شود. در این مأموریت ۷۵ میلیون دلاری (۶/۱۵ میلیارد روپیه) که به‌طور مشترک توسط آژانش فضایی ژاپن (جاکسا) و سازمان تحقیقات فضایی هند (ایسرو) انجام می‌شود، یک ماه‌نورد ۲۵۰ کیلوگرمی، توسط حامل ژاپنی H3 پرتاب و جهت کاوش‌ در منابع زیرسطحی، توزیع هیدروژن و همچنین آب، روی قطب جنوب ماه فرود خواهد آمد. این مأموریت، به‌صورت رباتیک و بدون‌سرنشین انجام خواهد گرفت.
undefined کد خبر: 20250405-2274کانال علم، فناوری و نوآوری در هندdidebanefanavari.com/31683

۱۴:۵۰

thumbnail
«بکارگیری فناوری همجوشی سرد برای تامین انرژی ماهواره‌های مبتنی‌بر هوش‌مصنوعی»
یک نوآفرین هندی فعال در حوزه انرژی پاک موسوم به Hylenr Technologies، یک تفاهم‌نامه با شرکت هندیِ TakeMe2Space امضاء کرده است که به‌موجب آن قرار است کارایی راکتور هسته‌ای کم‌انرژی (LENR) برای تامین انرژی پودمان‌های محاسباتی در فضا آزمایش شود. این پروژه جاه‌طلبانه پس از آن مطرح شد که شرکت Hylenr موفق شد فناوری همجوشی سرد خود را در محیط آزمایشگاهی معرفی کند. شرکت TakeMe2Space در حال ساخت نخستین بستر ماهواره‌ای با دسترسی آزاد در جهان در مدار پایین زمین است و قرار است ماهواره و زیرسامانه‌های مورد نیاز برای آزمایش ژنراتور گرمایی-الکتریکی Hylenr را در اختیار بگذارد. طبق گفته‌های مدیران شرکت، TakeMe2Space به‌ طور جدی به دنبال منابع انرژی جایگزین برای زیرساخت محاسباتی در فضاست و این همکاری می‌تواند گام بزرگی در این مسیر باشد. شایان ذکر است که فناوری Hylenr کاربردهای گسترده‌ای دارد و به گفته این شرکت، علاوه‌بر فضا می‌تواند در تولید بخار برای مصارف صنعتی، گرمایش محیط در مناطق سردسیر و گرمایش القایی خانگی و صنعتی نیز استفاده شود. فناوری همجوشی سرد که یک حق ثبت اختراع از دولت هند دریافت کرده است، می‌تواند راهکاری انقلابی برای تأمین انرژی پایدار در مأموریت‌های فضایی باشد و به شکل قابل‌‌توجهی خطر مأموریت‌های مذکور را کاهش دهد. گفتنی‌ست در فرآیند همجوشی سرد، دو اتم هیدروژن با هم ترکیب می‌شوند و هلیوم ۳ ناپایدار تولید می‌کنند. سپس با پیوستن اتم سوم هیدروژن، هلیوم ۴ پایدار ساخته می‌شود. این فرایند، منبع تولید گرما در سامانه آزمایشی این فناوری است.
undefined کد خبر: 20250406-5329کانال علم، فناوری و نوآوری در هندdidebanefanavari.com/31692

۱۸:۳۶

thumbnail
«طرح دولت هند برای تسریع پیشرفت فناوری ۶جی»
با هدف طراحی، توسعه و استقرار فناوری‌های شبکه ۶جی (6G) تا سال ۲۰۳۰، دولت هند اجرای چندین طرح را جهتِ تسریع توسعه فناوری ۶جی در داخل کشور آغاز کرده است. این طرح‌ها در راستای سند چشم‌انداز Bharat 6G که در مارس ۲۰۲۳ تصویب شده است، ارائه شده است. یکی از طرح‌های کلیدی، تامین مالی بستر ارتباطات نوری پیشرفته است که باعث ترویج تحقیق و توسعه و تقویت نوآوری در حوزه ۶جی می‌شود و یک پایه‌ قوی برای فناوری‌های ارتباطی نسل بعدی ایجاد می‌کند. علاوه‌براین، دولت تأسیس ۱۰۰ آزمایشگاه ۵جی را در مؤسسات دانشگاهی در سراسر هند در دستور کار قرار داده است. این آزمایشگاه‌ها، نقش مهمی در ساخت یک زیست‌بومِ آماده برای ۶جی ایفا می‌کنند و ضمن کمک به رشد مؤسسات دانشگاهی و نوآفرین‌ها، ابزار و تخصص‌های مورد نیاز برای فناوری‌های نسل بعدی را آماده می‌کنند. دولت، همچنین تشکیل ائتلاف Bharat 6G را برای تسهیل همکاری بین صنایع داخلی، مؤسسات دانشگاهی، نهادهای تحقیقاتی ملی و سازمان‌های استاندارد توصیه کرده است که به‌نوبه‌خود، منجر به ارائه یک برنامه اقدام جامع برای فناوری ۶جی می‌شود. لازم به ذکر است که دولت هند با کمک طرح‌های مذکور، زمینه‌ای را فراهم می‌کند که در آن فناوری ۶جی نه‌تنها ارتباطات را متحول می‌کند، بلکه در حوزه‌های دیگری مانند بهداشت و سلامت، آموزش و کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
undefined کد خبر: 20250410-5445کانال علم، فناوری و نوآوری در هندdidebanefanavari.com/31761

۱۰:۳۲

thumbnail
«مذاکرات هند و ایتالیا برای توسعه حوزه‌های فناوری و تجاری»
با هدف تقویت همکاری‌های دوجانبه در حوزه‌های مختلف مانند تجارت، سرمایه‌گذاری، امور دریایی و امنیتی، آموزش، فناوری و همچنین توسعه دالان (کریدور) هند-خاورمیانه-اروپا (IMEC)، وزرای امور خارجه هند و ایتالیا به‌تازگی مذاکره کردند و مقدمات امضای یک تفاهم‌نامه بین دو کشور را فراهم نمودند. این مذاکرات که براساس برنامه اقدام راهبردی مشترک ۲۰۲۵-۲۰۲۹ برای دو کشور انجام شده است، تحولات جهانی معاصر در اروپا، مدیترانه و غرب آسیا را نیز مورد ملاحظه قرار داده است. لازم به ذکر است که برنامه اقدام مذکور، یک چشم‌انداز مشترک برای تقویت مشارکت راهبردی بین هند و ایتالیا با تمرکز بر دستیابی به آن دسته از نتایج ملموس است که برای هر دو کشور سودمند باشد. براساس مذاکرات انجام شده، قرار است صنایع و موسسات آموزشی دو کشور با یکدیگر همکاری داشته باشند و اطلاعات مربوط به تجارت، تولید، نوآوری و دانش را بین یکدیگر تبادل کنند. از سوی دیگر، در این مذاکرات دالان (کریدور) هند-خاورمیانه-اروپا که با توجه به موقعیت جغرافیایی هند و ایتالیا حائز اهمیت تلقی می‌شود، به‌عنوان یک محور جدید برای فعالیت‌های اقتصادی، تبادل جریانات انرژی و ارتباطات بین دو کشور شناخته شده است.
undefined کد خبر: 20250414-6197کانال علم، فناوری و نوآوری در هندdidebanefanavari.com/31804

۱۴:۴۰

thumbnail
«عزم هند برای ایجاد تحولات دیجیتال در بخش کشاورزی»
با هدف ایجاد تحول ساختاری در بخش کشاورزی و مواجهه با چالش‌های جدّی در زمینه امنیت غذایی، دولت هند در تلاش برای سرمایه‌گذاری هوشمندانه در حوزه‌های اینترنت اشیا، هوش‌مصنوعی و زیست‌فناوری (بیوتکنولوژی) است تا طرح کشاورزی دیجیتال را در این کشور محقق سازد. در این راستا، سرمایه‌ای افزون‌بر ۳۳۸ میلیون دلار به تصویب رسیده است که یک سرمایه‌گذاری کلان در بخش کشاورزی محسوب می‌شود. برنامه‌های این مأموریت شامل توسعه زیرساخت‌های دیجیتال پیشرفته، ایجاد سامانه‌های نظارت هوشمند و حمایت از نوآوری‌های فناورانه در سراسر زنجیره ارزش کشاورزی است. هدف نهایی نیز افزایش بهره‌وری، کاهش ضایعات و بهبود معیشت میلیون‌ها کشاورز عنوان شده است. انقلاب دیجیتال در کشاورزی هند، بر پایه چند فناوری تحول‌آفرین استوار است. در این راستا، اینترنت اشیا با استفاده از شبکه‌ای از حسگرهای هوشمند، امکان نظارت لحظه‌ای بر شرایط خاک، رطوبت و سلامت گیاهان را فراهم می‌کند. از سوی دیگر، هوش‌مصنوعی و یادگیری ماشین با تحلیل حجم عظیمی از داده‌های اقلیمی و زراعی، الگوهای جدیدی برای مدیریت آفات و بهینه‌سازی مصرف آب ارائه می‌دهند. همچنین فناوری‌های سنجش از دور مانند تصاویر ماهواره‌ای و پهپادها، امکان پایش وسیع مزارع را ممکن می‌سازند. این فناوری‌ها در کنار هم، کشاورزی دیجیتال را به واقعیتی ملموس برای کشاورزان هندی تبدیل می‌کنند. گفتنی‌ست آینده کشاورزی هند به سرمایه‌گذاری هوشمند، حکمرانی مردمی و مشارکت فعال تمام ذینفعان وابسته است و هند می‌تواند با برنامه‌ریزی دقیق و اجرای نظام‌مند، ضمن دستیابی به امنیت غذایی پایدار، الهام‌بخش سایر کشورهای در حال توسعه باشد.
undefined کد خبر: 20250415-5330کانال علم، فناوری و نوآوری در هندdidebanefanavari.com/31816

۱۷:۴۷

thumbnail
«آزمایش موفقیت‌آمیز سلاح لیزری هند undefined»
سازمان تحقیق و توسعه دفاعی هند (DRDO)، به‌تازگی سلاح لیزری قدرتمند و بومی خود را برای مقابله با پهپادها و تجهیزات جاسوسی دشمن در کرنول، ایالت آندراپرادش، با موفقیت آزمایش کرده و به یک تحول مهم در حوزه فناوری دفاعی دست یافته است. در آزمایش سامانه جدید که Mk-II(A) نام دارد، پهپادهای بال‌ثابت توسط لیزر از فاصله دور هدف قرار گرفتند و نابود شدند. همچنین این سامانه که یک سلاح هدایت‌شونده لیزری است، می‌تواند یک حمله گروهی پهپادی را به‌ تنهایی دفع و حسگرها و آنتن‌های نظارتی دشمن را به‌‌طور کامل نابود کند. سازمان DRDO اعلام کرده است که این سلاح لیزری با دقت بالا و در کسری از ثانیه، می‌تواند اهداف پرنده را شناسایی و نابود کند. هند با این موفقیت، به‌طور رسمی به باشگاه انحصاری قدرت‌های جهانی دارای سلاح‌های هدایت‌شونده لیزری پیوست. پیش از این، کشورهایی مانند ایالات متحده، چین و بریتانیا طرح‌های مشابهی را توسعه داده‌اند. به‌عنوان نمونه، بریتانیا با پروژه DragonFire در حال تجهیز ناوشکن‌های نیروی دریایی خود به سلاح‌های لیزری تا سال ۲۰۲۷ است. این سامانه توان هدف‌گیری پهپاد از فاصله ۱ کیلومتری را دارد. ایالات متحده نیز در سال ۲۰۲۴ آزمایش موفق سامانه HELIOS را روی ناوشکن Arleigh Burke انجام داد. این سامانه توان خروجی ۱۵۰ کیلووات دارد. چین نیز در سال ۲۰۲۴ سامانه لیزری خود را روی یک کشتی آبی-خاکی نصب کرد تا گامی در جهت استفاده از تسلیحات مبتنی‌بر انرژی بردارد.
undefined کد خبر: 20250416-5331کانال علم، فناوری و نوآوری در هندdidebanefanavari.com/31833

۱۷:۳۳

thumbnail
«همکاری روسیه و هند برای توسعه مراکز پرتودهی محصولات کشاورزی»
با هدف کاهش ضایعات کشاورزی و افزایش ایمنی مواد غذایی، کشورهای مختلف دنیا به دنبال جایگزینی آفت‌کش‌های شیمیایی با فناوری پرتودهی محصولات کشاورزی هستند. در این راستا، هند و روسیه به‌تازگی تفاهم‌نامه‌ای امضاء کرده‌اند که به‌موجب آن قرار است روس‌اتم، تعداد ۲۵ مرکز پرتودهی در هند احداث کند. روس‌اتم به‌عنوان ارائه‌دهنده فناوری و شرکت هندی Hindustan Agro Co-op به‌عنوان شریک اجرایی در سرمایه‌گذاری مشترک مذکور عمل می‌کنند که در آن، محصولات فاسدشدنی (از گل و گیاه تا آبزیان) در مراکز پرتودهی در مقیاس تجاری فرآوری می‌شوند. هزینه احداث هر مرکز بین ۴ تا ۲۰ میلیون دلار برآورد شده است. فناوری مورد استفاده در این عملیات، سامانه‌های پرتودهی گاما است که با استفاده از چشمه‌های پرتوزا انجام می‌شود و برای تأمین نیازهای مختلف کشاورزان و صادرکنندگان از دُزهای مختلف استفاده می‌شود. پرتودهی محصولات کشاورزی مزایای متعددی دارد که آن را به یک فناوری کارآمد و پایدار تبدیل کرده است. افزایش ماندگاری محصولات، مهم‌ترین مزیت این اقدام است. پرتودهی با کاهش میکروب‌ها و عوامل فساد، ماندگاری محصولات فاسدشدنی مانند میوه‌ها، سبزیجات، غذاهای دریایی و ادویه‌جات را تا ۵۰ درصد افزایش می‌دهد. افزایش ماندگاری محصول با پرتودهی، برخلاف روش‌های شیمیایی یا حرارتی با حفظ کیفیت و طعم انجام می‌شود. پرتودهی طعم، بافت و ارزش غذایی محصولات را تغییر نمی‌دهد. این روش نیاز به استفاده از سموم شیمیایی را کاهش می‌دهد و به سلامت مصرف‌کنندگان و محیط‌زیست کمک می‌کند. اهداف اقتصادی این اقدام مشترک، افزایش صادرات محصولات هندی به بازارهای جهانی به‌ویژه روسیه، و کاهش ضایعات پس از برداشت و افزایش سودآوری کشاورزان اعلام شده است. گفتنی‌ست شرکت روس‌اتم در حال توسعه مراکز پرتودهی در کشورهای مختلف از جمله هند و بنگلادش است تا نیاز به این فناوری را در سطح جهانی پاسخ دهد و قصد دارد این روش را به کشورهایی مانند امارات، موریس و مالزی نیز گسترش دهد.
undefined کد خبر: 20250417-5332کانال علم، فناوری و نوآوری در هندdidebanefanavari.com/31853

۱۳:۵۱