عکس پروفایل مرکز اسناد انقلاب اسلامیم

مرکز اسناد انقلاب اسلامی

۱,۵۱۹عضو
عکس پروفایل مرکز اسناد انقلاب اسلامیم
۱.۵هزار عضو

مرکز اسناد انقلاب اسلامی

تارنمای رسمی مرکز اسناد انقلاب اسلامیwww.irdc.irبا ما در ارتباط باشید@info_irdc

۱۹ آبان

thumnail

undefinedانتشار برای نخستین‌بار| روایتی از اکبر کبیری، از نیروهای کمیته‌ی انقلاب اسلامی
undefinedواکنش امام خمینی به تسخیر سفارت انگلیس چه بود؟

undefinedپس از تسخیر سفارت آمریکا در 13 آبان 1358 دومینوی تسخیر سفارت‌ها می‌رفت تا فضای جامعه را تحت تاثیر قرار دهد. در این میان سفارت انگلیس یکی از مواردی بود که مورد هجوم واقع شد. اما واکنش امام خمینی به این اقدامات چه بود؟

undefinedمشاهده‌ی نسخه‌ی کامل در:https://irdc.ir/0002UF

۱۶:۵۰

۲۰ آبان

thumnail

undefinedروایت سقوط 7 | محمد یگانه
undefinedقرارداد ترکمان‌چایی که بانک جهانی تحمیل کرد

undefinedمحمد یگانه (معاون وزیر اقتصاد، وزیر مسکن و آبادانی، وزیر اقتصاد و دارایی و رئیس بانک مرکزی 1327- 1355) قرارداد سد دز با شرایط تحمیلی را توجیه‌ناپذیر و مخالف مصالح کشور می‌دانست.

#خاطرات

undefinedاین‌جا بخوانید:https://irdc.ir/0002UA

۱۲:۳۱

thumnail

undefined۱۹ آبان | به رسمیت شناخته شدن فلسطین در سازمان ملل
undefinedیاسر عرفات: نگذارید شاخه زیتون از دستم بیفتد

undefinedدر نوامبر سال 1974 آن گاه که سازمان ملل قصد داشت تا قطعنامه 3236 را مبنی بر به رسمیت شناختن فلسطین تصویب کند یاسر عرفات جمله ای پرآوازه در سخنرانی خود در این سازمان گفت: «من با یک شاخه زیتون [نماد صلح] و سلاح یک جنگجوی آزادی به اینجا آمده‌ام. نگذارید شاخه زیتون از دست من بیفتد.» این جمله نشان دهنده تمایل عرفات به صلح بود اما با تأکید بر این نکته که درصورت عدم احقاق حقوق فلسطین ادامه جنگ و نزاع اجتناب ناپذیر است.
#اسناد

undefinedاین‌جا بخوانید:https://irdc.ir/0002UJ

۱۲:۳۳

thumnail

undefinedهمزمان با رونمایی از کتاب «مرد علم و سیاست» برگزار می‌شود؛
undefined«سفیر نهضت»؛ بزرگداشت آیت‌الله حاج‌آقا روح‌الله کمالوند

undefinedآئین رونمایی از کتاب «مرد علم و سیاست» بزرگداشت آیت‌الله حاج آقا روح‌الله کمالوند(لرستانی) با عنوان «سفیر نهضت» با حضور جمعی از علماء، بزرگان و چهره‌های مذهبی و فرهنگی کشور برگزار می‌گردد.
#اخبار_مرکز

undefinedاین‌جا بخوانید:https://irdc.ir/0002UK

۱۳:۴۷

thumnail

undefinedروایتی از بذل و بخشش محمدرضا پهلوی از جیب مردم
undefinedحاتم بخشی ملوکانه

undefinedمحمدرضا پهلوی، دوران مختلف زندگی‌اش چندین بار به سوئیس سفر کرده و بخش‌هایی از زندگی خود را در آنجا گذرانده است. مهم‌ترین دوره‌ای که او در سوئیس زندگی کرد، دوران تحصیل او در مدرسه‌ی شبانه‌روزی «له‌روزه» (Le Rosey) بود. مدرسه له‌روزه یکی از معتبرترین مدارس شبانه‌روزی سوئیس است و در میان خانواده‌های ثروتمند و اشرافی شهرت دارد. محمدرضا پهلوی در آنجا، در کنار دیگر دانش‌آموزان برجسته، دروس مختلفی از جمله زبان، تاریخ، و علوم را آموخت و این دوران تاثیر مهمی بر زندگی و دیدگاه‌های او داشت.
#اسناد

undefinedاین‌جا بخوانید:https://irdc.ir/0002UM

۱۴:۱۲

thumnail

undefined۱۶ آبان | برقراری دولت نظامی ازهاری
undefinedشریک دزد و رفیق قافله: طرح کودتای آمریکا بر ضد شاه سه ماه قبل از انقلاب

undefinedاز ابتدای پاییز 1357 که تحولات انقلابی صورت عریان خود را بیش از پیش نمایان ساخت دولت آمریکا مطابق با گفته¬های سایروس ونس(وزیر امور خارجه) و سالیوان(سفیر آمریکا در ایران) حمایت بی چون و چرای خود را از شاه حتی در برقراری دولت نظامی ژنرال ازهاری اعلام کرد. این در حالی بود که منصور رفیع زاده آخرین رئیس شعبه ساواک در آمریکا می گوید سیا و دولت آمریکا با همکاری برژینسکی و زاهدی قصد داشتند در سکوت اطلاعاتی با اتکاء بر ژنرال اویسی کودتایی بر ضد شاه در داخل کشور راه بیندازند.
#خاطرات

undefinedاین‌جا بخوانید:https://irdc.ir/0002UN

۱۴:۴۱

thumnail

undefinedروایتی از لطف‌الله فروزنده
undefinedپالیزدار همه را متهم می‌کرد!

undefinedلطف‌الله فروزنده قائم‌مقام وقت مرکز پژوهش‌های مجلس در بخشی از خاطرات خود که در گنجینه تاریخ شفاهی مرکز اسناد انقلاب اسلامی ثبت و ضبط شده است ماجرای اتهامات بدون سند و مدرک پالیزدار را روایت می‌کند.

#چندرسانه‌ای

undefinedمشاهده‌ی نسخه‌ی کامل در:https://irdc.ir/0002UQ

۱۵:۵۰

۲۱ آبان

thumnail

undefined|ابراهیم اصغر زاده| امام خمینی یک نابغه سیاسی بود

undefinedبا اینکه دولت آقای بازرگان مورد تایید امام خمینی بود، اما آقای قطب‌زاده و آقای بنی‌صدر خودشان را رقیب دولت موقت می‌دانستند. آقای بازرگان به شدت اصولگرا و اخلاق‌گرا بود؛ به عبارتی حاضر نبود از اصولش عدول کند؛ از جمله نمونه‌های آن، استعفای اوست. چیزی که آقای بنی‌اسدی می‌فرماید این است که دولت بازرگان نسبت به هم روحانیت و هم سیستم حاکم یا هسته سخت حکومت آسیب‌پذیر بوده است.

#دیدگاه

undefinedاین‌جا بخوانید:https://irdc.ir/0002UL

۹:۵۷

thumnail

undefinedانقلاب ایرانی در خاطرات دولتمردان آمریکایی
undefinedآتشی که دامان سفارت انگلیس را هم گرفت

undefinedنیمه‌های آبان ۱۳۵۷ بود که تهران را شعله‌های آتش تظاهرات‌کنندگان فراگرفت. سالیوان (سفیر وقت آمریکا در ایران)، که به دیدار شاه رفته بود، نقل می‌کند که سفارت انگلیس را هم آتش زده بودند و سفیر انگلیس نیز همراه او در کاخ شاه حاضر شد. شاه که از وضعیت پیش‌آمده مستأصل و هراسناک شده بود، از سفیر انگلیس دلجویی کرد و همچنین گفت می‌خواهد بلافاصله دولت نظامی ازهاری را برای کنترل اوضاع مستقر کند.
#خاطرات

undefinedاین‌جا بخوانید:https://irdc.ir/0002UR

۱۴:۳۶

thumnail

undefined۲۱ آبان | سالگرد تأسیس جبهه ملی ایران
undefinedسرنوشت اعضای جبهه ملی بعد از کودتای ۲۸ مرداد

undefinedجبهه ملی ایران نخستین و مهم‌ترین گروه سیاسی در حکومت محمدرضا شاه پهلوی بود که بر مبنای ملی‌گرایی، به رهبری دکتر محمد مصدق در تاریخ ۲۱ آبان ۱۳۲۸، تاسیس شد. اعضای این حزب، بعد از کودتای 28 مرداد تا زمان پیروزی انقلاب 57، همراه با فراز و فرودهای سیاسی، سرنوشت‌ متفاوتی داشتند. در همین راستا به بهانه هفتاد و پنجمین سالگرد تاسیس حزب جبهه ملی ایران مروری بر فرجام کار اعضای آن داریم.

#مقالات

undefinedاین‌جا بخوانید:https://irdc.ir/0002US

۱۷:۱۱

۲۲ آبان

thumnail

undefined۲۲ آبان | سالگرد درگذشت آیت الله مرتضی پسندیده
undefinedهشدار آیت‌الله پسندیده به امام از آشوب حزب خلق مسلمان+ سند

undefinedآیت‌الله سید مرتضی پسندیده (1275- 1375 شمسی) برادر بزرگتر امام خمینی(ره) و از روحانیون برجسته و مبارز بود. ایشان که در دوران رژیم پهلوی علاوه بر تربیت طلاب به فعالیت های سیاسی مهمی نیز مشغول بودند و نقش برجسته ای در مدیریت امور بیت امام خمینی از جمله در دوران تبعید ایشان داشتند پس از پیروزی انقلابی در حالی که از هیاهوی سیاسی دور بودند طی نامه ای از آشوب خلق مسلمان در برخی شهرها به امام هشدار دادند.
#اسناد

undefinedاین‌جا بخوانید:https://irdc.ir/0002UP

۱۰:۲۹

thumnail

undefinedبه مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی
undefinedمنشورات مرکز اسناد انقلاب اسلامی را با ۳۵ درصد تخفیف بخرید

undefinedهمزمان با فرارسیدن هفته کتاب و کتابخوانی، مرکز اسناد انقلاب اسلامی 50 عنوان از منشورات خود را با تخفیف 35 درصدی در اختیار علاقمندان قرار می‌دهد.
#اخبارمرکز

undefinedاین‌جا بخوانید:https://irdc.ir/0002UX

۱۱:۲۳

thumnail

undefinedنفوذ بهائیان در رژیم پهلوی
undefinedماجرای اخراج کارکنان شرکت نفت؛ سندی بر بهائی بودن هویدا+ سند

undefinedتا کنون مصادیق بسیاری از بهائی بودن امیر عباس هویدا نخست وزیر شاه طی سال های 1343 تا 1356 شمسی مشاهده شده است. یکی از برجسته ترین این مصادیق وجود سندی درباره جلوگیری از اخراج کارکنان بهائی شرکت نفت به پیشنهاد چند تن از سران بهائیت به هویدا و همچنین اذعان صریح به بهائی بودن او در این سند است.
#اسناد

undefinedاین‌جا بخوانید:https://irdc.ir/0002UV

۱۴:۴۳

thumnail

undefinedانقلاب ایرانی در خاطرات دولتمردان آمریکایی
undefinedاستمپل: آمریکا به شاه تجهیزات ضد شورش می فروشد

undefinedجان دی استمپل، دیپلمات و وابسته سیاسی آمریکا در تهران که حوادث انقلابی ایران در سال 1357 را مشاهده کرده بود در خاطرات خود بیان می دارد که در روزهای نیمه دوم آبان ماه 1357 دولت آمریکا شاه را برای سرکوب تظاهر کنندگان به ابزار و وسایل ضدشورش مجهز کرد.
#خاطرات

undefinedاین‌جا بخوانید:https://irdc.ir/0002UW

۱۵:۱۹

thumnail


undefined|داوود دشتبانی| از دشمنی تا همکاری

undefinedرابطه با شوروی همراه با سابقه تاریخی رفتار سلطه‌جویانه و تجاوزگرانه روسیه تزاری در دوران پهلوی همراه با بیم و احتیاط بود اما در دهه چهل و پنجاه خورشیدی حکومت پهلوی دریافت که می‌تواند این خطر را به فرصتی برای خود تبدیل کند. محمدرضاشاه که پس از کودتای ۲۸ مرداد بیش از گذشته به آمریکا وابسته شد و روابط نظامی و امنیتی با غرب را گسترش داد، در عین حال دریافت که غربی‌ها حاضر به انتقال تکنولوژی و توسعه صنعتی ایران نیستند و بر همین اساس از عامل شوروی برای امتیازگیری از کشورهای غربی بهره گرفت و روابط صنعتی و اقتصادی را با شوروی گسترش داد.
#دیدگاه

undefinedاین‌جا بخوانید:https://irdc.ir/0002UY

۱۶:۱۹

۲۳ آبان

thumnail

undefinedانقلاب ایرانی در خاطرات دولتمردان آمریکایی
undefinedخودزنی شاه

undefinedاستمپل (دیپلمات و وابسته سیاسی واشنگتن در تهران) روایت می­کند در نیمه­‌های آبان 1357 بود که شاه دولت نظامی ازهاری مستقر کرد و خواست به‌واسطة آن سامانی به اوضاع نابسامان کشور بدهد. او که نمی­خواست به دلیل مستقر ساختن یک دولت نظامی موج انتقاداتی که او را یک دیکتاتور می­خواند تشدید کند، باهدف حفظ ظاهر، برخی چهره­های وفادار به خود درگذشته اما بدنام در عرصه سیاسی و اجتماعی را دستگیر و روانه زندان کرد. شاه با این کار دست به­‌نوعی خود زنی سیاسی کرد.
#خاطرات

undefinedاین‌جا بخوانید:https://irdc.ir/0002Uc

۱۵:۳۱

thumnail

undefinedروایت سقوط ۸ | غلامعلی فریور
undefinedاصلاحات ارضی؛ آغازی بر پایان محمدرضا پهلوی

undefinedبا گسترش اندیشه‌ی کمونیسم پس از پیروزی شوروی در جنگ جهانی دوم، آمریکا به این نتیجه رسید که برای جلوگیری از رشد کمونیسم میان دهقانان و جلوگیری از جنبش‌های ضد استبدادی و حفظ منافع و نفوذ خود در جهان، دست به اصلاحاتی بنیادی بزند. در این راستا، انجام اصلاحات ارضی برای رسیدن به این هدف یک ضرورت بود تا همبستگی بین دهقانان از بین برود.
#خاطرات

undefinedاین‌جا بخوانید:https://irdc.ir/0002Ua

۱۷:۵۸

۲۴ آبان

thumnail

undefined۲۳ آبان | سالگرد دیدار شاه و کارتر در سال ۱۳۵۶
undefinedکمونیسم؛ هراس مشترک شاه و کارتر

undefinedدر آبان­ ماه سال ۱۳۵۶ شاه و کارتر در کاخ سفید با یکدیگر دیدار کردند. کارتر که می­‌خواست شاه توجه بیشتری به رعایت حقوق بشر داشته باشد و نگران از بدنامی خود به ­دلیل حمایت از شاه بود خواست تا او با مخالفین سیاسی با تساهل رفتار کند. شاه اما خطر کمونیسم را پیش کشید و این هراس مشترک بهانه‌­ای برای استمرار مسیر اختناق در ایران شد.
#خاطرات

undefinedاین‌جا بخوانید:https://irdc.ir/0002Ud

۶:۱۱

thumnail

undefinedسلسله نشست‌های مقاومت و انقلاب اسلامی؛
undefinedگزارش تصویری نشست «نسبت دو جریان جهاد اسلامی و حماس با انقلاب اسلامی»

undefinedاولین نشست از سلسله نشست‌های مقاومت و انقلاب اسلامی با موضوع «نسبت دو جریان سیاسی مقاومت جهاد اسلامی و حماس با انقلاب اسلامی» چهارشنبه ۲۳ آبان ۱۴۰۳ با سخنرانی دکتر امیرزاده قاسمی و با حضور جمعی از پژوهشگران  در سالن اجتماعات مرکز اسناد انقلاب اسلامی برگزار شد.
#اخبارمرکز

undefinedاین‌جا ببینید:https://irdc.ir/0002Ue


۱۰:۱۳

مرکز اسناد انقلاب اسلامی
undefinedundefinedهر استان یک روایت | مازندران undefinedمهار بهائیت در مازندران undefinedفرقه‌ی بهاییت که در دوره‌ی قاجار در انزوا بود، در دوره‌ی پهلوی و به صورت ویژه در دوره‌ی محمدرضا شاه اوج‌گیری خود را در عرصه‌ی قدرت و ثروت به چشم دیدند. به طوریکه در این دوران بسیاری از شهرهای ایران، از جمله مازندران شاهد پایگاه فعالیتی مناسب از سوی آنان بودند. و مردم مسلمان ایران که تاب گسترش روز افزون بهائیت را نداشتند، به رهبری روحانیت از در تقابل با فرقه‌ی ضاله‌ی بهائیت وارد شدند. با همین مقدمه کوتاه به بررسی گوشه‌ای از شیوه‌ی مبارزه‌ی مردمی علیه بهائیت در استان مازندران می‌پردازیم. #مقالات undefinedاین‌جا بخوانید: https://irdc.ir/0002U6 ‌
thumnail

undefined#هر_استان_یک_روایت | گیلان
undefinedواکنش گیلانی‌ها به جنگ اعراب و اسرائیل

undefinedرژیم صهیونیستی بارها با فلسطینیان و کشورهای مسلمانِ همسایه مانند مصر، سوریه و لبنان جنگیده و باعث کشته و آواره شدن تعداد بسیاری از مسلمانان شده است. مردم ایران که خود را جزئی از پیکره جهان اسلام می‌دانستند در قبال جنایات آن رژیم بی‌تفاوت نبودند و پیوسته مخالفت خود را با جنگ‌افروزی اسرائیل اعلام می‌کردند. مواضع آشکار مردم و روحانیون گیلان در سال ۱۳۴۶ در قبال جنگ سوم اعراب و اسرائیل جالب توجه است.

undefinedاین‌جا بخوانید:https://irdc.ir/0002Ub

۱۵:۳۴