عکس پروفایل مرکز اسناد انقلاب اسلامیم

مرکز اسناد انقلاب اسلامی

۱,۵۱۲عضو
عکس پروفایل مرکز اسناد انقلاب اسلامیم
۱.۵هزار عضو

مرکز اسناد انقلاب اسلامی

تارنمای رسمی مرکز اسناد انقلاب اسلامیwww.irdc.ir

۱۶ شهریور

thumnail
undefinedقانون وزارت اطلاعات چگونه تصویب شد؟

undefined با افزایش ترورها در اوایل دهه‌ی ۶۰ که پس از پیروزی انقلاب اسلامی رخ می‌داد، فکر تأسیس وزارت اطلاعات شکل گرفت. پیش از آن، اقدامات امنیتی و اطلاعاتی کشور، رسماً بر عهده‌ی شهربانی بود.

#خاطرات
undefinedاین‌جا بخوانید:https://irdc.ir/0002Pk

۱۰:۴۹

thumnail
undefined تاریخ به روایت اسناد منتشرنشده، تاریخ شفاهی و عکس‌های دیده‌نشده در شبکه‌های اجتماعی مرکز اسناد انقلاب اسلامی:

تلگرام:undefined https://t.me/irdc_ir

اینستاگرام:undefinedhttps://instagram.com/irdc_ir

سروش:undefined splus.ir/irdc_ir

بله:undefined https://ble.ir/irdc_ir

ایتا:undefined https://eitaa.com/irdc_ir

روبیکا:undefinedhttps://rubika.ir/irdc_ir
undefined ما را به دوستان خود معرفی کنید...

۱۶:۵۰

۱۷ شهریور

thumnail

۷:۲۹

thumnail
#روزنامه‌گردی | ۱۷ شهریور
undefinedآیت‌الله مصباح یزدی: کسی حق ندارد به خاطر هوس فرنگی‌ها با استناد به نظر امام، حکم اسلام را تغییر دهد
undefinedاگر از طرف ولی امر حکمی صادر نشود، حرف دیگران ارزشی ندارد و کسی حق ندارد هر چه هوس کند و یا بخاطر هوس فرنگی‌ها با استناد به نظر امام، حکم اسلام‌ را تغییر دهد و بگوید حکم امام است. آنچه امام فرمود حق ولی فقیه است که می‌تواند حکم ولايتی صادر کند.
undefinedاین‌جا بخوانید:https://irdc.ir/0002Pj

۷:۲۹

thumnail
undefinedافشای پیام‌های امام خمینی و کارتر یک ماه قبل از پیروزی انقلاب اسلامی
undefinedاواسط دی‌ماه ۱۳۵۷، دو نفر از طرف رئیس جمهور وقت فرانسه، پیام جیمی کارتر رئیس جمهور آمریکا، را برای امام خمینی می‌برند.

#روزنامه‌گردی
undefinedاین‌جا بخوانید:https://irdc.ir/0002PR

۱۲:۱۰

thumnail
undefined۱۵ شهریور | سالگرد تأسیس سازمان مجاهدین خلقundefinedقربانیان کوچک؛ سرگذشت فاجعه‌بار کودکان اعضای سازمان مجاهدین خلق
undefinedکودکان در تشکیلات مجاهدین قربانی خط مشی و سیاست‌های سازمان شدند. کودکان زمانی که مانع از تحت استثمار قرارگرفتن تام و تمام پدران و مادرانشان به دست فرقه می‌شدند، بد بودند و زمانی که خود آن‌ها هم می‌توانستند وسیله‌ای در دست سازمان برای تحقق هرچه بیشتر امیال رهبری شوند، خوب. استفاده‌ی ابزاری از کودکان در مجاهدین سابقه‌ی طولانی دارد، به‌نحوی که کودکان شیرخوار هم از نگاه ابزاری رجوی در امان نبودند و اگر به روزهای بعد از شروع فاز نظامی در ایران برگردیم، اصلی‌ترین اسبابِ دست عادی‌سازی اعضای مجاهدین برای ترددهایشان کودکان معصوم و بی‌گناه بودند.
#مقالات
undefinedاین‌جا بخوانید:https://irdc.ir/0002Pp

۱۴:۳۹

thumnail
undefinedدر مذاکرات فرماندهان نظامی؛ پیش‌بینی رئیس پلیس تهران از واقعه‌ی ۱۷ شهریور
undefinedسرلشگر مولوی: آینده را روشن نمی‌‌بینم

undefinedدر مرداد ماه سال ۱۳۵۷ یعنی تقریباً یک ماه پیش از حادثه‌ی میدان ژاله در ۱۷ شهریورماه، رئیس پلیس تهران با ارائه‌ی گزارشی در میان فرماندهان نظامی زنگ خطر را درباره‌ی شدت‌گرفتن فعالیت‌‌های اعتراضی به صدا در آورد. این گزارش، روایت خوبی از فضای حاکم بر اعتراضات انقلابیون در تابستان آخرین سال از حیات سیاسی حکومت پهلوی است. هم‌‌چنین روایتی است مفید درخصوص فهم زمینه‌‌های به‌‌وقوع پیوستن جمعه‌ی سیاه در ۱۷ شهریور. حادثه‌‌ای مهم در تاریخ مبارزات انقلابی که پس از آن گویا روند سرنگونی رژیم سلطنتی شتاب بیشتری گرفت.
#مقالات
undefinedاین‌جا بخوانید:https://irdc.ir/0002Pq

۱۵:۲۶

thumnail
undefined |عمادالدین باقی| آمار شهدای انقلاب

undefinedگفت‌و‌گوی زیر مصاحبه‌ی منتشرشده‌ی مجله‌ی آگاهی نو با عمادالدین باقی با عنوان تلاش ثابتی برای سفید شویی پهلوی است. این گفت‌وگو پاسخ عمادالدین باقی است به برداشت‌هایی که از پژوهش او درباره‌ی قربانیان انقلاب شده است. او در پژوهشی که در کتاب «بررسی انقلاب ایران» منتشر شد، نوشت، از سال ۱۳۴۲ تا ۱۳۵۷، تعداد قربانیان انقلاب ۳۱۶۴ نفر بوده است. تاکنون صدها بار به این آمار ارجاع داده شده است.
#دیدگاه
undefinedاین‌جا بخوانید:https://irdc.ir/0002Pt

۱۷:۱۳

۱۸ شهریور

thumnail
undefined#روزنامه‌گردی | ۱۸ شهریور
undefinedمصادره‌ی ولایت فقیه در رقابت‌های سیاسی

undefinedروزنامه‌ی جمهوری اسلامی روز سه شنبه ۱۸ شهریور سال ۱۳۷۶، در سرمقاله‌ی خود با تیتر «سخنی با حوزه‌های علمیه» به استفاده‌ی عنوانی و مصادره از «ولایت فقیه» در رقابت‌های سیاسی اشاره داشته و نقش حوزه‌های علمیه را در این زمینه حساس دانسته است. خواندن این یادداشت پس از ۲۷ سال از نگارش آن خالی از لطف نیست:

undefinedاین‌جا بخوانید:https://irdc.ir/0002Pu

۶:۳۱

thumnail
undefined۱۵ شهریور | سالگرد تأسیس سازمان مجاهدین خلق
undefinedپنج سند از یارفروشی مسعود رجوی برای ساواک

undefinedدر این مطلب، به‌مرور اسنادی از همکاری رجوی با ساواک و مسئولان زندان که منجر به لو‌رفتن و دستگیری سایر اعضای برجسته‌ی سازمان مجاهدین خلق شد، خواهیم پرداخت.
#اسناد
undefinedاین‌جا بخوانید:https://irdc.ir/0002Po

۸:۰۳

thumnail
undefined|صلاح‌الدین خدیو| شاه در جشن عروسی روستایی!

undefinedاول مهر ۱۳۴۱،  شاه به مناسبت جشن روز دهقان در روستای ورجوی مراغه حاضر شد و به صورت سر زده در یک عروسی روستایی شرکت کرد. هدیەی شاە بە عروس و داماد ۴۶ سکەی نیم پهلوی بود.
#دیدگاه
undefinedاین‌جا بخوانید:https://irdc.ir/0002Pr

۱۰:۴۹

thumnail
undefinedزمین‌خوردن سلطنت پهلوی با اعتصابات شرکت نفت
undefinedاعتصابات کارکنان صنعت نفت از شهریور ماه ۱۳۵۷ آغاز شد و به دنبال آن، فرمان حضرت امام خمینی، مبنی بر قطع و تحریم صادرات نفتی، نقش مهمی در سقوط نظام شاهنشاهی و پیروزی انقلاب اسلامی داشت.

#مقالات
undefinedاین‌جا بخوانید:https://irdc.ir/0002Pv

۱۲:۱۸

thumnail

۱۲:۵۸

thumnail
undefined۱۵ شهریور | سالگرد تأسیس سازمان مجاهدین خلق
undefinedپول‌‌پاشی مجاهدین خلق برای جلب حمایت بین‌‌المللی
undefinedسال‌‌های متمادی ارتکاب به انواع جنایت‌‌ها از قبیل ترور، جاسوسی، خرابکاری و جنگ‌‌افروزی وجهه‌ی سازمان مجاهدین خلق را علاوه‌‌بر داخل در عرصه‌ی بین‌‌المللی نیز با چالش‌‌های بنیادینی مواجه کرده‌‌ است. سازمان مجاهدین خلق تلاش می‌‌کند برای مشروعیت‌بخشیدن به هویت سیاسی و ایدئولوژیک خود در صحنه‌‌های بین‌المللی، احزاب، شخصیت‌‌ها و گروه‌‌های سیاسی معتبر بین‌المللی را با خود همراه کرده و آن‌‌ها را وادار به حمایت‌‌های سیاسی از این گروه کند و برای رسیدن به این هدف خود نیز اقدام به تشکیل لابی‌‌های مختلف از جمله در اتحادیه‌‌ی اروپا، آمریکا و یا هر تشکل سیاسی و پارلمانی دیگر می‌‌کند. این سازمان در راستای رسیدن به این هدف از هیچ کوششی دریغ نمی‌‌کند. آن‌‌ها تلاش می‌‌کنند با دادن کادوهای گران‌‌قیمت و خرج پول‌‌های هنگفت و تبلیغات دروغین حمایت نهادها و شخصیت‌‌های سیاسی و فرهنگی بین‌‌المللی را به‌‌دست آورند.
#مقالات
undefinedاین‌جا بخوانید:https://irdc.ir/0002Ps

۱۲:۵۸

thumnail
undefined۱۸ شهریور | سالگرد فوت جلال آل‌احمد
undefinedوصف جلال آل‌احمد از زبان طاهر احمد‌زاده

undefinedطاهر احمدزاده، فعال و مبارز سیاسی ملی-مذهبی و نخستین استاندار خراسان پس از انقلاب ۱۳۵۷ ایران است که بارها در دوران پهلوی بازداشت و سال‌ها زندانی شد. وی از دهه‌ی ۱۳۲۰، از همراهان محمدتقی شریعتی در کانون نشر حقایق اسلامی مشهد و از کنشگران نهضت ملی‌شدن نفت و از هواداران نهضت مقاومت ملی ایران بود. متن حاضر بخشی از سخنرانی وی در بزرگداشت جلال آل‌احمد در دانشگاه مشهد است که در زمان خود بسیار خبرساز شد و مورد توجه قرار گرفت.
#خاطرات

undefinedاین‌جا بخوانید:https://irdc.ir/0002Pw

۱۳:۴۳

thumnail
undefinedبه روایت بولتن سری ساواک
undefinedمهندس بازرگان، پس از هفده شهریور، چه تحلیلی از اوضاع ارائه می‌داد؟

undefinedپس از هفده شهریور، تعداد زیادی از فعالین سیاسی دستگیر شدند. یکی از این دستگیرشدگان، مهندس بازرگان بود که ۱۸ شهریور دستگیر و روز ۲۶ همان ماه آزاد شد. وی که مؤسس نهضت آزادی بود، در بازجویی‌های خویش، تحلیلی خواندنی از اوضاع روز ارائه می‌دهد. او از اختلافاتش درباره‌ی حکومت با امام خمینی می‌نویسد و اینکه مبارزه از اختیار نیروهای قدیمی سیاست خارج شده و به دست جوانان حامی امام خمینی افتاده است.
#اسناد
undefined مطالعه‌ی بولتن در: https://irdc.ir/0002Px

۱۵:۲۳

۱۹ شهریور

thumnail
#روزنامه‌گردی | ۱۹ شهریور
undefinedبشارتی: تغییر قانون اساسی، آیندگان‌ را گستاخ می‌کند
undefinedدر میان‌ انبوه تیتر و خبرهای صفحه‌ی نخست روزنامه سلام، ۲۸ سال قبل در چنین روزی، دوشنبه ۱۹ شهریور سال ۱۳۷۵، یک تیتر جلب توجه می‌کند و آن سخنان علی محمد بشارتی، وزير کشور وقت، درباره‌ی مهم‌ترین سوژه‌ی سیاسی روز کشور یعنی تمدید ریاست جمهوری آیت‌الله هاشمی رفسنجانی برای مرتبه‌ی سوم است که با مخالفت وی روبه‌رو شده است.
undefinedاین‌جا بخوانید:https://irdc.ir/0002Py

۸:۰۷

thumnail
undefined۱۸ شهریور | سالگرد فوت جلال آل‌احمد
undefinedوصف جلال آل‌احمد از زبان شهید عبدالکریم هاشمی‌نژاد

undefinedشهید هاشمی‌نژاد: جوانان روشنفکر، خداوند یک جلال آل احمد خلق کرد که به دنیا آزادی را فهماند.جلال مرد ولی زندگانی باشرافت را با خودش برد اما مرگ بر آن زندگی باد که دیگران به او بخندند و او نفهمد که چه می‌کند.
#اسناد
undefinedاین‌جا بخوانید:https://irdc.ir/0002Pz

۹:۰۹

thumnail
undefinedبرگی از خاطرات حیدر رحیم‌پور ازغدی
undefinedماجرای دیدار حیدر رحیم‌پور ازغدی با آیت‌الله طالقانی/ طالقانی: فقط با آقای خامنه‌ای باشید!

undefinedحیدر رحیم‌پور ازغدی از فعالین سیاسی مذهبی مشهد در ۱۹ شهریور ۱۴۰۰، دار فانی را وداع گفت. شخصیت شناخته‌شده و هم‌جواری او با علما و رجال مذهبی تاریخ معاصر، روایت‌های تاریخی او از فراز و نشیب‌های مبارزات نهضت اسلامی را قابل تأمل می‌کند. مرحوم رحیم‌پور ازغدی خاطرات خود از آن دوران را در گنجینه‌ی تاریخ شفاهی مرکز اسناد انقلاب اسلامی به ثبت و ضبط سپرده است. بخشی از این خاطرات که در کتاب مشهد از مقاومت تا پیروزی منتشر شده است در ادامه از نظر می‌گذرد.
#خاطرات
undefinedاین‌جا بخوانید:https://irdc.ir/0002Q0

۱۰:۴۹

thumnail
undefined۱۹ شهریور | سالگرد فوت آیت الله سیدمحمود طالقانی
undefinedروایت تبعید آیت‌الله طالقانی بر مبنای اسناد ساواک: از عشرت‌آباد تا تبعید به بافت

undefinedمرحوم سید محمود علایی طالقانی عمری طولانی را صرف مبارزه با استبداد پهلوی کرده بود. او برای نخستین بار پس از ۱۵ خرداد ۱۳۴۲، دستگیر شد و با حکم ۱۰ ساله در زندان عشرت‌آباد محبوس شد. ولی به علت کهولت سن پس از ۴ سال آزاد شد. اما آزادی او از زندان و ادامه‌ی فعالیت‌های مبارزاتی‌اش، علی‌رغم حکم «منع منبر» منجر به تبعید وی به شهر زابل گردید. مدتی از حضور او در این شهر نگذشته بود که مجدداً به تحریک مردم به اعتراض علیه حکومت پهلوی پرداخت تا جایی که فرماندار زابل تقاضای انتقال او به شهر دورافتاده‌تر سراوان را مطرح کرد ولی مسئولین شهر سراوان از پذیرش او امتناع می‌کردند و پس از سراوان گزینه‌ی شهر بافت مطرح می‌شود.
#اسناد
undefinedاین‌جا بخوانید:https://irdc.ir/0002Q4

۱۱:۲۰