آیا در مورد حجر الاسود میدانید؟
حجر الاسود سنگی است که در رکن شرقی کعبه و از اهمیت ویژهای برخوردار است.
1. مکان:حجر الاسود در رکن شرقی کعبه قرار دارد.این رکن همچنین به "رکن حجر الاسود" نیز شناخته میشود.حجرالاسود نقطه آغاز و پایان طواف است.این سنگ در فاصله 1.5 متری از سطح مطاف مسجدالحرام قرار دارد.
2. ویژگیها:حجرالاسود سنگی صیقلی و به رنگ سیاه متمایل به قرمز است.در اصل، یک سنگ بیضیشکل با قطر حدود 30 سانتیمتر و عرض 13.5 سانتیمتر بوده است.بهدلیل آسیبدیدگی، به قطعاتی تقسیم شده و با حلقه نقرهای به هم چسبانده شده است.این سنگ حدود 98 سانتیمتر در دیوار کعبه فرو رفته و نواری به عرض 10 سانتیمتر دور آن پیچیده شده است.در سال ۱۲۹۰ق، پوششی نقرهای به وزن دو کیلوگرم به دور آن افزوده شد.
3. اهمیت:اهمیت حجرالاسود به حدی است که در منابع اسلامی بهعنوان "رکن" یاد میشود.اختلاف قریش در نصب حجرالاسود در زمان تجدید بنای کعبه، نشان از اهمیت آن در نزد قریش داشته است.در صورت اطلاق واژه "الرکن"، منظور رکن حجر الاسود است.
4. پیشینه:براساس روایات اسلامی، پیشینه حجرالاسود به زمان حضرت آدم(ع) بازمیگردد.در زمان طوفان نوح، خداوند این سنگ را بر کوه ابوقبیس به امانت گذاشت.هنگامی که حضرت ابراهیم(ع) کعبه را بنا کرد، جبرئیل این سنگ را از کوه ابوقبیس آورد و ابراهیم آن را در جای خود نصب کرد.حجرالاسود در طول تاریخ بارها مورد تعرض و ربایش قرار گرفته است.بهعنوان مثال، در زمان پیش از اسلام توسط "عمرو بن حارث بن مضاض جُرهمی" و همچنین توسط قبیله ایاد ربوده شده است.در سال 317ق توسط قرامطه بحرین ربوده شد و پس از 22 سال به مکه بازگردانده شد.
5. فضایل:روایات زیادی در فضیلت حجرالاسود نقل شده است.براساس این روایات، حجرالاسود از سنگهای بهشتی است که خداوند آن را به هنگام هبوط حضرت آدم(ع) با او فرستاد.این سنگ مانند درّ درخشان بوده است؛ ولی دستان کافران و مشرکان در اثر استلام آن را سیاه کرده است.حجرالاسود در روز قیامت برای افرادی که او را استلام کردند، شهادت میدهد.
6. استلام:استلام، بوسیدن و مالیدن پیشانی بر سنگ توسط حضرت محمد(ص) انجام شده و فضیلت بسیار دارد.حجرالاسود بهمنزله دست راست خدا در زمین است که خداوند بهوسیله آن با بندگانش مصافحه میکند.استلام حجر سبب پاک شدن گناهان میشود.دعا در کنار این سنگ مستحب و مورد اجابت است.فرشتگان بیشماری در کنار حجرالاسود حضور دارند و برای دعاهای زائران آمین میگویند.دو فرشته در کنار این سنگ بهدعای کسانی که از حجرالاسود میگذرند، آمین میگویند.دعاهایی هنگام استلام این سنگ توصیه شده است.امام علی(ع) هنگام استلام میگفت: «اللهم تصدیقاً بکتابک و سنة نبیک صلی الله علیه وآله و سلم.»امام علی(ع) نزد این سنگ دعا میکرد: «الله اکبر اللهم ایماناً بک و تصدیقاً بکتابک و اتباعاً لسنتک و سنة نبیک.»