عکس پروفایل میر سامان پیشواییم

میر سامان پیشوایی

۳۸۸عضو
thumnail
undefined بیستمین کنفرانس بین‌المللی مهندسی صنایع ایران (20th iiiec) با شعار اصلی «راهکارهای مهندسی صنایع برای رفع ناترازی‌ها» در راستای ایفای نقش موثر جامعه مهندسی صنایع در حل چالش‌های اساسی حکمرانی کشور برگزار می‌گردد.
undefined️چالش‌های ناترازی انرژیundefined️چالش‌های ناترازی تجاریundefined️چالش‌های ناترازی پولی-مالی
undefined️ به همراه:undefined️ سایر محورهای مرتبط با مهندسی صنایع
undefined️ تاریخ برگزاری: ۲۴ و ۲۵ اردیبهشت‌ماه سال ۱۴۰۴
undefinedمکان برگزاری: دانشگاه علم و صنعت ایران
undefined ثبت‌نام و کسب‌ اطلاعات بیشتر از طریق: iiiec.ir
undefined از همه اساتید، دانشجویان و علاقمندان دعوت می‌کنم در این کنفرانس مشارکت کنند. برنامه‌های جانبی متنوعی در کنفرانس تعریف شده است که به زودی اطلاع‌رسانی خواهد شد.
#مهندسی_صنایع#ناترازی#حکمرانی
undefined @Pishvaee_ir

۱۴:۰۸

thumnail
undefined گزارش سازمان بهره‌وری آسیایی در سال 2024 منتشر شد
undefined در این گزارش تحلیلی، وضعیت اقتصادی و بهره‌وری کشورهای عضو سازمان بهره‌وری آسیایی به صورت تفصیلی ارائه و مورد بررسی قرار گرفته است. تحلیل‌های مقایسه‌ای متنوع در مورد کمیت و کیفیت تولید ناخالص داخلی کشورها و شاخص‌های بهره‌وری (بهره‌وری کل، سرمایه و نیروی انسانی) و ارائه پیش‌بینی از وضعیت آتی این شاخص‌ها از جمله ارزشمندترین اطلاعات موجود در این گزارش است.
undefined اطلاعات موجود در این گزارش نشان‌دهنده آن است که شاخص‌های بهره‌وری ایران در سالیان اخیر از رشد به نسبت خوبی برخوردار بوده‌اند. بر همین اساس در گزارش 2024 سازمان بهره‌وری آسیایی پیش‌بینی شده است که رشد شاخص‌های بهره‌وری در ایران در سال‌های آتی نیز با مقدار بیشتری ادامه داشته باشد.
undefined علی‌رغم عملکرد به نسبت مطلوب ایران در سالیان اخیر، همچنان عقب‌ماندگی تاریخی ناشی از عملکرد نامطلوب در سال‌های 2010 تا 2019 وضعیت کلی اقتصاد ایران را متاثر کرده است و رشد‌های سالیان اخیر نتوانسته است به طور کامل جبران عملکرد نامطلوب گذشته را انجام دهد.
undefined میزان اندک مشارکت اقتصادی و حجم کم تولید ناخالص داخلی ایران نسبت به سایر کشورهای مورد بررسی از جمله اطلاعات قابل توجه این گزارش برای سیاست‌گذاران است.
undefined هر چند که اطلاعات این گزارش نسبت به گزارش‌های ملی متناظر مانند گزارش سیمای بهره‌وری ایران 1402 دارای دو سال تاخیر است، لکن با توجه به مقایسات متنوع انجام شده بین کشورها از اطلاعات ارزشمندی برخوردار است.
undefined دسترسی به گزارش سازمان بهره‌وری آسیایی 2024
undefined دسترسی به گزارش سیمای بهره‌وری ایران 1402
undefined @Pishvaee_ir

۲۰:۲۱

thumnail
undefined گفتـاری در باب نظام بودجه‌ریـزی کشور
undefined در هفته گذشته لایحه بودجه 1404 کشور برای بررسی و تصویب تقدیم مجلس شورای اسلامی شد. شاید مهم باشد که بدانیم فلسفه بودجه مقید کردن قدرت قوه مجریه در راستای منافع عمومی و در امتداد آن ایجاد تعادل بین قوای مقننه و مجریه است. لذا نظام بودجه‌ریزی هر کشور یک ساختار نهادی مهم برای توسعه و پیشرفت محسوب می‌شود.
undefined سند بودجه مطلوب باید (1) مبتنی بر هدف و برنامه، (2) جامع و (3) شفاف باشد. یعنی بودجه باید برشی سالانه از برنامه بلندمدت برای دستیابی به اهداف باشد، تمامی منابع و مصارف کشور را دربرداشته باشد و برای ذینفعان و به خصوص مردم قابل فهم و رصد باشد.
undefined لایحه بودجه 1404 از بعد جامعیت گام‌های رو به جلویی برداشته است هر چند که همچنان برخی اقلام فرابودجه‌ای در آن وجود دارد. اما در دو معیار مبتنی بر برنامه و هدف و شفاف بودن از توفیقات چندانی برخوردار نیست. شاید گمشده اصلی ارتباط شفاف بودجه 1404 با برنامه هفتم باشد.
undefined موضوع مهم دیگر سهم ناچیز بودجه عمرانی (حدود 12%) است که همچنان باعث کند شدن چرخ‌های پیشرفت کشور خواهد شد. استفاده از منابع نفتی برای بودجه جاری مخالف عدالت دورن‌نسلی و بین‌نسلی و به نوعی موجب کاهش توان نسل‌های آتی برای برآورده ساختن نیازهایشان است. استقراض قابل توجه از طریق رشد بیش از 170 درصدی انتشار اوراق و استفاده از منابع صندوق توسعه ملی از جمله ضعف‌های دیگر بودجه 1404 است که البته خود می‌تواند عامل افزایش تورم هم باشد.
undefined علاوه بر موارد فوق، شاید بیش از همه سا‌زوکار سنتی و مبتنی بر چانه‌زنی تخصیص بودجه باشد که منجر به تحمیل ناکارآمدی و کاهش ارزش افزوده می‌شود. عدم اتصال تخصیص بودجه به عملکرد و بهره‌وری از جمله آلام مزمن نظام بودجه ریزی کشور است.
undefined @Pishvaee_ir

۱۱:۰۳

undefined برگزیدگان نوبل اقتصاد 2024 چه می‌گویند؟
undefined عجم اوغلو، جانسون و رابینسون در قالب یک تیم بین‌رشته‌ای اقتصاد-سیاست برنده جایزه نوبل اقتصاد 2024 شدند. بسیاری سوال می‌کنند که نظریه محوری که باعث شد این افراد برنده جایزه نوبل بشوند چیست؟ در این سطور سعی خواهم کرد به صورت مختصر نظریه آنان را تبیین و بررسی کنم.
undefined به طور کلی تیم برنده جایزه نوبل به رهبری عجم اوغلو عامل اصلی تحولات را ساختار نهادی می‌دانند و همانطور که در محافل علمی مشهور هست جزو دانشمندان «نهادگرا» هستند. دغدغه اصلی نظریه این سه محقق در مورد رشد اقتصادی پایدار است و در واقع در صدد پاسخگویی به این سوال هستند که عامل اصلی رشد اقتصادی پایدار و تفاوت بین جوامع پیشرفته ثروتمند و فقیر چیست؟
undefined عجم اوغلو و همکارانش ضمن رد نظریاتی که شرائط جغرافیایی، فرهنگ و غفلت را عامل اصلی تفاوت جوامع پیشرفته و کمتر توسعه یافته می‌دانند، با استناد به شواهد تجربی و تاریخی سطح توسعه‌يافتگی کشورها را پیامد رفتارهایی می‌دانند که ساختار نهادی سیاسی-اقتصادی آن‌ها تولید می‌کنند. آنها معتقدند رشد اقتصادی پایدار تنها در جوامعی ایجاد می‌شود که دارای نهادهای فراگیر هستند. این نهادها قادرند فرصت‌های متنوع اقتصادی را به صورت منصفانه و رقابتی برای بخش بزرگتری از جامعه ارائه کرده و افراد جامعه مبتنی بر شایستگی و توانمندی از آنها بهره‌مند شوند. در مقابل، در جوامعی که به جای نهادهای فراگیر، نهادهای استثمارگر که تضمین کننده منافع بخش کوچک دارای قدرت سیاسی هستند نقش‌آفرینی می‌کنند، هیچ‌گاه رشد اقتصادی پایدار بوجود نمی‌آید. چرا که اساساً این نهادها با ایجاد چرخه‌های شوم بعد از مدتی رشد اقتصادی را به منظور تأمین منافع اندک‌سالاران محدود می‌کنند.
undefined برندگان جایزه نوبل اقتصاد 2024 بر این باورند که ماهیت و طبیعت اندک‌سالاری اینطور اقتضاء می‌کند که ساختار نهادی اقتصاد استثمارگر شده و تنها تاجایی از رشد اقتصادی پشتیبانی کند که منافع گروه اندک قدرتمند کاهش پیدا نکند. لذا چنین ساختار نهادی امکان ایجاد انگیزه و جلب مشارکت اکثریت جامعه را نداشته و در نتیجه حتی در بهترین حالت منجر به محدود شدن رشد اقتصادی در بلندمدت می‌شود.
undefined علی‌رغم اینکه نظریه نهادی بیان شده توسط عجم اغلو و همکارانش به خوبی بخشی از واقعیت را توجیه و روایت می‌کند اما نسبت به برخی موضوعات کم توجه است. برای مثال روابط متقابل ساختار نهادی و فرهنگ را در نظر بگیرید. در برخی جوامع مانند جوامع شرق آسیا فرهنگ نظم و فرمان‌پذیری به کمک ساختار نهادی آمده و آن را به شدت در راستای ایجاد رشد اقتصادی تقویت می‌کند اما در قرن بیست و یکم و با تغییر فرهنگ کشوری مانند ژاپن رشد اقتصادی پرشتاب کند می‌شود. یا اینکه اگر جهان را به عنوان یک جامعه بزرگتر در نظر بگیریم آیا ساختار نهادی حاکم بر آن که توسط برخی کشورهای پیشرفته بنا شده است یک ساختار نهادی فراگیر است؟ شواهد زیادی وجود دارد که اینطور نیست؛ پس سوال مهم این است که چطور امکان دارد که یک کشور دارای ساختار نهادی فراگیر ملی در فضای بین‌المللی یک از یک ساختار نهادی استثمارگر حمایت کند؟ سوال مهم دیگری که به نوعی بی‌پاسخ مانده است این است که آیا اساساً دستیابی به رشد اقتصادی پایدار در بین جوامع بشری رقیب یک بازی با جمع صفر است؟ اگر اینطور باشد با فرض اینکه اکثریت جوامع دارای ساختار نهادی فراگیر باشند همچنان امکان رشد اقتصادی پایدار برای همه آنان وجود دارد؟
undefined میر سامان پیشوایی
undefined @Pishvaee_ir

۱۹:۳۴

thumnail
undefined راهبرد آینده صادرات-واردات باید متمرکز بر چه محصولاتی باشد؟
undefined شکل فوق جریان ورودی و خروجی گروه محصولات را در مناطق مختلف دنیا نمایش می‌دهد. همانطور که در شکل مشخص است کشورهای پیشرفته واردات خود را به محصولات در ابتدای زنجیره تأمین که دارای وزن بالا و ارزش افزوده کمتر است متمرکز کرده و در مقابل صادرات خود را به محصولاتی اختصاص داده‌اند که دارای هزینه لجستیک پایین و ارزش افزوده بالا باشد.
undefined این راهبرد باعث شده است نقطه تعادل تجارت بین کشورها در موقعیتی شکل گیرد که با افزایش تبادل تجاری، منافع بیشتری برای کشورهای توسعه یافته حاصل شده و کشورهای کمتر توسعه یافته بازنده این تبادل باشند. در چنین شرائطی کشورهای کمتر توسعه یافته (مانند کشورهای غرب آسیا) برای تغییر نقطه تعادل فعلی باید ثروت حاصل از صادرات مواد اولیه‌ی در ابتدای زنجيره تأمین را برای سرمايه‌گذاری در صنایع پیشرفته دارای مزیت و محصولات با هزینه لجستیک پایین اهرم کنند. در غیر این صورت و در حالتی که این ثروت برای هزینه‌های جاری و توسعه صنایع ابتدای زنجیره تأمین استفاده شوند هیچ‌گاه نقطه تعادل تغییر نکرده و در نتیجه فاصله بین کشورهای پیشرفته و کمتر توسعه یافته بیشتر می‌شود.
undefined @Pishvaee_ir

۱۸:۵۸

thumnail
undefined آبان 1401 بود که #شهید_رئیسی عزیز به عنوان رئیس جمهور برای نظارت ستادی به سازمان اداری و استخدامی آمدند. قرار شد گزارشی از اقدامات سازمان ملی بهره‌وری ایران خدمت ایشان ارائه دهم. با توجه به اهمیت موضوع مطالب را با کمک مدیران سازمان آماده کردم و می‌دانستم ایشان روی موضوع #بهره‌وری حساسیت و دغدغه خاصی دارند.
undefined یکی از اولین اقداماتی که در سازمان ملی بهره‌وری ایران در دولت سیزدهم انجام شد، طراحی و پیاده‌سازی سامانه آینه بهره‌وری ایران (سبا) بود. گزارشی از سامانه سبا https://www.npo.gov.ir/productivity-indicators-system که برای اولین بار اطلاعات شاخص‌های بهره‌وری در سطوح ملی،‌ دستگاهی و شرکت‌های دولتی را در اختیار عموم مردم قرار می‌داد خدمت ایشان ارائه کردم. به ایشان عرض کردم خیلی‌ها به ما توصیه و هشدار دادند که این اطلاعات را منتشر نکنیم چرا که به نوعی عملکرد مدیران دولت را نشان می‌دهد و ممکن است باعث حساسیت رسانه‌ها و دستگاه‌های خارج دولت شود. به ایشان عرض کردم بنده با اختیار خودم علی‌رغم برخی مخالفت‌ها و فشارها این کار را انجام دادم.
undefined #شهید‌_رئیسی بی‌درنگ گفتند: کار بسیار خوبی کردید و این کار را ادامه دهید. بنده با این کار موافقم. بعد هم در سخنرانی‌شان در جمع مدیران سازمان فرمودند که قصد داشتند به صورت سرزده یک روز صبح به #سازمان_ملی_بهره‌وری_ایران بیایند و عملکرد سازمان را بررسی کنند؛ اما با گزارشی که دو هفته قبل در ستاد هماهنگی اقتصادی در حوزه بهره‌وری بنده ارائه دادم تاحد خوبی دغدغه ایشان در این خصوص رفع شده است. ایشان در آن جلسه سازمان ملی بهره‌وری را مورد لطف قرار داده و رویکردهای اتخاذ شده در سازمان را تایید کردند، اما خواستند که کارها با جدیت و عزم جزم دنبال شود. در ادامه هم مطالب مهمی در خصوص لزوم ارتقای #بهره‌وری و تاثیر آن در تحول اداری فرمودند که نشان از فهم درست ایشان از ریشه برخی ناکارآمدی‌ها در کشور داشت.
undefined حضور بی‌تکلف، مصصم و امیدوار ایشان و بررسی مسائل در میدان و ارائه رهنمودهای دقیق و راهگشا به واقع برای بنده و همه مدیران روحیه‌بخش بود. ایشان رئیس جمهوری طرفدار #شفایت_عملکرد و #پاسخگویی و حامی #مدیران_جوان و خطرپذیر بودند. بعد از حادثه شهادت ایشان، سخنرانان و همراهان بیشتر در مورد سجایای اخلاقی و معنوی ایشان صحبت کردند اما یک بعد از شخصیت ایشان که کمتر به آن اشاره می‌شود کارآمدی ایشان به عنوان یک حکمران و مدیر برجسته در میدان عمل بود.
undefined @Pishvaee_ir

۱۹:۵۶

thumnail

۱۹:۵۶

thumnail

۱۹:۵۶

thumnail

۱۹:۵۶

thumnail

۱۹:۵۶

thumnail
undefined تصمیم‌گیری داده‌‌محور، فراتر از یک تکنیک!
undefined اولین پیش‌رویداد بیستمین کنفرانس بین‌المللی مهندسی صنایع برگزار می‌شود:
undefined در دنیای امروز، اهمیت تصمیمات به‌هنگام، سازگار با تغییرات، بهینه و استوار در برابر عدم‌قطعیت روز به روز بیشتر می‌شود.نگاه داده‌محور به مسائل و راه‌حل‌ها، قابلیت اطمینان هر تصمیم و سرعت انتخاب درست را بالاتر می‌برد.
اگر به آشنایی با نقش تصمیم‌گیری داده‌محور در دنیای امروز، هوش مصنوعی، بازارهای مالی و تحقیق در عملیات کاربردی علاقه‌مند هستید،
undefined دوشنبه ۵ آذرماه ساعت ۱۳ در آمفی‌تئاتر شهید شهبازی دانشکده مهندسی صنایع دانشگاه علم و صنعت ایران منتظر شما هستیم!

undefined ثبت‌نام رایگان (حضوری یا آنلاین)https://evnd.co/QkDLY
undefined @Pishvaee_ir

۵:۲۲

thumnail
undefined مرکز نوآوری دانشگاه امام صادق علیه‌السلام برگزار می‌کند:
undefined راهینو: راهی‌نو در حکمرانیسلسله جلسات بررسی تجارب نوآوری در بخش عمومی با راهبری دکتر بابک حمیدیا
undefined میهمان نشست دوم: دکتر میرسامان پیشواییرییس سازمان ملی بهره‌وری
undefined زمان: دوشنبه ۵ آذر، ساعت ۱۹undefined مکان: پل مدیریت، مرکز نوآوری دانشگاه امام صادق علیه‌السلام
ثبت نام حضوری در ایوند: https://evand.com/events/psie2ثبت نام مجازی در ایوند: https://evand.com/events/psie2e
undefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefined🧩 مرکز نوآوری دانشگاه امام صادق علیه‌السلام@innovationisuhttps://innovationisu.ir/
undefined @Pishvaee_ir

۷:۰۷

thumnail
undefined رشد اخیر بهره‌وری ناشی از رشد کدام بخش‌ها بوده است؟
undefined بعد از اینکه در دهه 90 رشد اقتصادی یا همان رشد تولید ناخالص داخلی ایران با افت قابل توجه به طور متوسط به زیر یک درصد رسید، در سه سال گذشته (1400-1402) رشد این شاخص بهبود یافته و به طور متوسط عدد چهار و نیم درصد را ثبت کرد. در این بازه زمانی 77 درصد از رشد اقتصادی از محل بهره‌وری و 23 درصد باقی‌مانده هم از محل رشد نیروی کار و سرمایه تحقق یافته است.
undefined اخیراً در برخی تحلیل‌های رسمی و غیررسمی که در مورد رشد بهره‌وری ارائه می‌شود این تصور غلط ارائه می‌شود که این رشد شاخص بهره‌وری عمدتاً ناشی از رشد فروش نفت و رونق حوزه خدمات بعد از دوران کرونا بوده است. هر چند که حتی اگر این دو گزاره درست می‌بودند به معنای فاقد ارزش بودن رشد حاصله نیست، لکن محاسبات مربوط به سهم رشد بهره‌وری بخش‌های اقتصادی تناسب چندانی با این مدعا ندارد.
undefined همانطور که در نمودار بالا نمایش داده شده است، با اختلاف قابل توجه بیشترین سهم را در رشد بهره‌وری بخش صنعت ایفا کرده است. حوزه نفت و گاز و کشاورزی هم بعد از صنعت دارای بالاترین سهم هستند. برای انجام این محاسبه رشد بهره‌وری هر بخش و سهم آن در تولید ناخالص داخلی کشور مد نظر قرار گرفته است. ساختمان تنها بخشی است که در این مدت نقش منفی (کاهشی) در رشد بهره‌وری ایفا کرده است.
undefined به نظر می‌‌رسد برای ادامه رشد بهره‌وری در سال‌های آینده باید دولت نسبت به اجرای تکالیف برنامه هفتم در استقرار نظام ملی بهره‌وری و ایجاد انگیزه برای افزایش مشارکت بخش خصوصی در حرکت ملی بهره‌وری با اهتمام بیشتری داشته باشد.
undefined @Pishvaee_ir

۶:۲۷

thumnail
undefined رشد اقتصادی مبتنی بر بهره‌وری؛ هدفی فراموش شده در بودجه ۱۴۰۴
undefined علی‌رغم اینکه در بند اول سیاست‌های کلی #برنامه_هفتم، رهبر معظم انقلاب رشد اقتصادی مبتنی بر #بهره‌وری را «هدف کلی و اولویت اصلی» برنامه عنوان کرده‌اند، لایحه #بودجه_1404 به طور کلی این موضوع را نادیده گرفته و هیچ بندی متناسب با این هدف دیده نمی‌شود.
undefined به نظر می‌رسد این لایحه به عنوان دومین برش از برنامه هفتم کمترین تطابق را با احکام و تکالیف برنامه هفتم به خصوص در حوزه رشد اقتصادی پایدار داشته و به دلیل استقراض قابل توجه محرک موتور تورم در کشور خواهد بود.
undefined یادداشت کامل: B2n.ir/w00641
undefined @Pishvaee_ir

۱۹:۳۲

thumnail
undefined هنــر تنظیــم‌گـری
undefined ضعف در تنظیم‌گری یکی از چالش‌های مهم نظام حکمرانی کشور است که منتج به عدم جاری‌سازی موثر سیاست‌های کلان شده است. متاسفانه برخی تحلیل‌های اشتباه منجر به این شده است که برای حل این مسئله سیاست‌های کلان در دوره‌های کوتاه مدت مورد بازنگری قرار گرفته يا حتی سیاست‌های جدید تولید شود. این راهکار غلط خود چالش دیگری به نام تورم سیاست‌های کلان را به وجود آورده است. تجویز غلط دیگر برای حل مسئله ورود نظام حکمرانی به تصدی و اجرا است که این خود منجر به چالش دیگری به نام بزرگ و لخت شدن نظام حکمرانی و در نتیجه ناکارآمدی است.
undefined لذا می‌توان نتیجه گرفت که تقویت نظام‌ تنظیم‌گری کشور یکی از اولویت‌های مهم حال حاضر می‌باشد. تنظیم‌گری به معنای تمهید قواعد و کنترل‌های هدفمند برای ایجاد رفتار هم‌راستا و محقق‌کننده سیاست‌های تضمین‌کننده منافع عمومی می‌باشد.
undefined اما سوال مهم این است که برای تنظیم‌گری موثر چه شایستگی‌هایی باید در حکمرانان وجود داشته باشد؟ به نظر می‌رسد مهم‌ترین این شایستگی‌ها شامل موارد زیر است:undefined درک و تفسیر مشترک از منافع عمومی و اهداف سیاست‌های کلان در حوزه تنظیم‌گری مورد نظرundefined شناخت مناسب از ظرفیت‌های قانونی حوزه مورد نظرundefined استفاده موثر از تنظیم‌گری اجتماعی، خودتنظیم‌گری و هم‌تنظیم‌گری undefined تسلط به انواع مجاری تنظیم‌گری در حوزه‌های اقتصادی، اجتماعی، حقوقی، اداری و فناوریundefined فهم صحیح از فرآیند یادگیری در چرخه تنظیم‌گریundefined قابلیت استفاده از رویکردهای سیستمی و شواهد-محور برای طراحی سازوکارهای تنظیم‌گری
undefined @Pishvaee_ir

۱۸:۱۲

thumnail
undefined سربلندترین پاسدار حریم ولی‌امر
در بزرگترین امتحان تاریخ درباره امانت امامت سربلندترین شد و نزد خدا #ممتحنه نام گرفت.
جان و آبرویش را سپر جان امیرش (ع) در مسجد کرد و جان امام را از دست آن خبیثان روزگار نجات داد. امام که از مسجد بیرون آمد به او نگریست و فرمود:
«رُوحی لِرُوحِکَ الْفِداء وَ نَفْسی لِنَفْسِکَ الْوِقاء یا اَبَاالْحَسَنِ اِنْ کُنْتَ فی خَیْرٍ کُنْتَ مَعَکَ وَ اِنْ کُنْتَ فی شَرٍّ کُنْتَ مَعَکَ»
روحم فدای تو و جان من سپر بلای تو، ای اباالحسن اگر تو در خیری باشی من با تو هستم و اگر در شرّی (مصيبتی) باشی من با تو هستم.
#فاطمه#علی
undefined @Pishvaee_ir

۱۸:۵۸

میر سامان پیشوایی
undefined مشکل اصلی #موازنه_باور است undefined در فضای مواجهه جبهه مقاومت و جبهه استکبار در روزهای گذشته شاهد اتفاقاتی پی‌درپی و با سرعت بالا بوده‌ایم که شرائط را نسبت به گذشته متفاوت کرده است. برخلاف بسیاری از تحلیل‌ها معتقدم بیش از آنکه جبهه مقاومت در میدان ضربه خورده باشد در لایه باور و انگیزه دچار مشکل شده است. راهبرد اصلی رژیم صهیونی و آمریکا در روزهای گذشته با تکیه بر شبکه رسانه‌ای گسترده متمرکز بر #تغییر_موازنه_باور بوده است به طوری که جبهه مقاومت نسبت به شایستگی‌های خود دچار #تردید شده است. undefined هر چند که اصل این راهبرد چندان نوآورانه نیست و پیش‌تر هم در تاریخ تقابل‌های سیاسی و نظامی در جهان مورد استفاده قرار گرفته است اما اجرای ظریف و هوشمندانه آن توانسته است میزان اثربخشی آن را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. اکنون هم تمرکز دشمن بر استفاده از این سلاح به عنوان یک #ابزار_بازدارنده است. تهدیدهای پی‌در‌پی در کنار باران پیام‌های #تردیدپرور و تفرقه‌برانگیز به منظور ایجاد اختلاف بین ایران با سایر اعضای جبهه مقاومت، ایجاد شک نسبت به نفوذی بودن فرماندهان مقاومت و تضعیف باور نسبت به توانمندی رهبران مقاومت خط اصلی این عملیات گسترده شناختی است. در واقع توفیقات رژیم صهیونی در میدان متکی به این راهبرد تداوم می‌یابد به طوری که حتی بالاترین مقامات این رژیم هم در اجرای سناریوی تبلیغاتی برای این راهبرد به طور مستقیم مشارکت می‌کنند. undefined چه باید کرد؟ قبل از انجام هر اقدام در میدان، ساماندهی و سازماندهی درونی به منظور #بازیابی_باور و انسجام ضروری است. اینکار می‌تواند از طریق یک #پیام_واحد از رهبران سطح اول مقاومت تحقق یابد. گام دوم برای پایدار کردن این باور و انسجام یک #ابتکار_موثر_در_میدان است. این ابتکار موثر می‌تواند از طریق یکی از دو راهبرد (1) یک مشت محکم (تک عملیات موثر) یا (2)‌ زیربار بردن همه منافع دشمن در همه نقاط از طریق یک حرکت عمومی به انجام رسد. undefined میر سامان پیشوایی undefined @Pishvaee_ir
undefined رویکرد صواب نسبت به تحولات اخیر منطقه چیست؟
undefined در دو ماه گذشته مجموعه اتفاقاتی برای جبهه مقاومت به وقوع پیوسته است که نشان از نوعی غافل‌گیـری و سهل‌انگاری دارد. توطئه پیجر‌ها، ترورهای سریالی رهبران مقاومت مانند شهید هنیئه، سید حسن نصرالله، سید هاشم صفی‌الدین، سرداران زاهدی و پورهاشمی و برخی پیش‌روی‌های جبهه عبری-تکفیری از جمله این اتفاقات است. مجموعه این حوادث متاسفانه موازنه باور را تحت تاثیر خود قرار داده است که این خطرناک‌ترین بخش این ماجراست. چرا که پس‌گرفتن زمین‌ها و جبهه‌ها تنها به شرطی امکان‌پذیر است که باور به توفیق الهی وجود داشته باشد.
undefined متاسفانه در برخورد با شرائط فعلی مشابه با برخی اتفاقات تلخ گذشته (مانند حادثه هواپیمای اوکراینی) با دو دوسته تزیین‌کنندگان و تضعیف‌کنندگان روبرو هستیم. گروه اول همواره سعی دارند همه چیز را تحت تدبیر نشان داده و و هر اتفاقی را در منظومه طراحی و موفقیت جبهه مقاومت تفسیر کنند. آنقدر در این شیپور می‌دمند که حتی تا ساعاتی قبل از سقوط دمشق با ارائه تحلیل‌های آوانگارد برگشتن یکباره ورق جنگ به نفع مقاومت را پیش‌گویی می‌کنند. مثل آنها همچو فردی است که اول تیر می‌اندازد و هر جا اصابت کند دایره کشیده و خوشحالی می‌کند. گویی این دسته مأموریت خود را تزیین هر غفلت و پلشتی تعریف کرده‌اند. دسته دوم دانسته يا نادانسته هر شکستی را اهرمی برای تضعیف رهبران و قوای جبهه مقاومت قرارداده و و همچو موریانه به جان ارکان استحکام درونی این جبهه می‌افتند. کار را به جایی می‌رسانند که تمام توفیقات گذشته را هم زیر سوال برده و چشمان خود را برای دیدن سیاهی به روی نور می‌بندند.
undefined آنچه در این شرائط به صواب نزدیک است تمسک به یک رویکرد واقع‌گرایانه نسبت به اتفاقات گذشته به منظور دستیابی به تکامل و رشد در آینده است. تدبیر و کسب آمادگی به منظور پیشگیری از غفلت در مورد تحولات آینده و به خصوص تحرکات رژیم صهیونیستی از مهم‌ترین اقدامات در مقطع فعلی است. تحرکات امروز این رژیم جنایتکار در راستای حمله زمینی و تصرف بخشی از خاک جنوب سوریه و بمباران شدید برخی زیرساخت‌های لجستیکی این کشور، نشان از برنامه احتمالی برای حمله به برخی مناطق لبنان بعد از اتمام آتش‌بس موقت دارد. هوشیاری نسبت به این موضوع و تمهید برخی تدابیر و امکانات شاید مهم‌ترین اقدام در مقطع فعلی است.
undefined میر سامان پیشوایی
undefined @Pishvaee_ir

۱۹:۲۶

thumnail
undefined*مهم‌ترین ناترازی کشور چیست؟* undefined
undefined بی‌تردید یکی از عوامل مهم و اثرگذار در سقوط نظام سوریه وضعیت اقتصادی است. طبق آمار موجود درآمد سرانه در سوریه (تولید ناخالص داخلی تقسیم بر جمعیت) از حدود 1100 دلار در سال 2018 به تدریج کاهش یافته است و در سال 2023 به 280 دلار رسیده است. حقوق کارمندان دولت هم وضعیت اسفباری داشت به طوری که دو سال پیش حقوق فردی در سطح معاون يا دستیار وزیر در سوریه حدود 50 دلار در ماه و در سطح وزیر بین 100 تا 150 دلار در ماه بوده است. متاسفانه بعد از پایان داعش (اواخر 2017) تا 2024 دولت سوریه و کشورهایی که به سوریه کمک می کردند موفق نشدند از منظر اقتصادی تحول مثبتی در این کشور ایجاد کنند و زمان 5 ساله را از دست دادند. این امر به تدریج باعث جدایی مردم از حاکمیت و کم انگیزگی کارکنان دولت و نظامیان شد. ضمنا جنگ به شدت هزینه بر است و به همین دلیل ضعیف شدن بنیاد اقتصادی بر حوزه نظامی هم تاثیر می گذارد. به نوعی دشمن هم در این دوران بر تضعیف اقتصاد سوریه تمرکز کرده و وقتی کار به نارضایتی عمومی کشیده شد کار را تمام کرد. هر چند که مردم و نظام سوریه قطعا در آینده هم وضعیت بهتری نخواهند داشت و حتی شاید در شرائط وخیم‌تری قرار گیرند.
undefined غرض اینکه تقویت رشد اقتصادی و اصلاح ساختار نهادی اقتصاد در ایران یک اقدام مهم و راهبردی در راستای تقویت جبهه مقاومت است که به طور مستقیم بر استحکام درونی و سرمایه اجتماعی نظام و تقویت نیروهای نظامی اثر می‌گذارد. افزایش کارآمدی نظام حمکرانی کشور و بهبود شرائط اقتصادی در شرائط فعلی مهم‌ترین رویکرد تحولی مورد نیاز در دکترین امنیت کشور است.
undefined بسیاری از صاحب‌نظران و مدیران ارشد کشور ناترازی‌ها در حوزه انرژی، بودجه، آب و صندوق‌های بازنشستگی را عامل اصلی تضعیف بنیه اقتصادی کشور می‌دانند. اما از نظر نگارنده این سطور مهم‌ترین ناترازی در ایران، ناترازی حکمرانی و شایستگی مدیران در کشور است. درواقع ناترازی انرژی، آب و ... همه از پیامدهای ناترازی حکمرانی و شایستگی مدیران کشور است و برای اصلاح آن‌ها راهی جز اصلاح سبک حکمرانی نیست. این اصلاح دارای الزاماتی است که در صورت توفیق، در آینده بیشتر در مورد آن خواهم نوشت.

undefined میر سامان پیشوایی
undefined @Pishvaee_ir

۱۹:۵۲

thumnail
undefined چرا شدت مصرف انرژی مهم‌تر است؟
undefined در شرائطی که ناترازی انرژی در ایران کاملا ملموس شده است، تلاش نهاد حکمرانی انرژی بیشتر بر کاهش مصرف متمرکز شده است که البته امر مهم و موثری بر حل مشکل است؛ لکن به نظر می‌رسد تمرکز بر بهبود شاخص شدت مصرف انرژی (نسبت کل انرژی مصرفی به تولید ناخالص داخلی) از اهمیت به مراتب بالاتری برخوردار است. چرا؟
undefined شدت مصرف انرژی بر مبنای این اصل خردمندانه استوار شده است که جامعه‌ای شایستگی مصرف بیشتر انرژی را دارد که شایستگی تولید بیشتر داشته باشد. لذا سیاست‌های مدیریت انرژی نیز بایست همسو با این اصل طراحی و پیاده‌سازی شوند. برای مثال وقتی کشور دچار ناترازی انرژی شده است، اگر سیاست‌گذار تخصیص به بخش مولد اقتصاد (مانند صنایع) را به بهای حفظ يا کاهش کمتر تخصیص به بخش غیرمولد (مانند بخش خانگی) کاهش دهد، بر خلاف اصل فوق‌الذکر گام برداشته است. اما تبعات عدم رعایت این اصل چیست؟
undefined بی‌توجهی به شاخص شدت مصرف انرژی از طریق اعمال سیاست فوق‌الذکر منجر به کاهش تولید ناخالص داخلی شده و توان سرمایه‌گذاری در بخش انرژی را فرسایش می‌دهد. کاهش توان سرمایه‌گذاری به سه طریق (سه حلقه تشدیدکننده در شکل) تولید انرژی را در بلندمدت کاهش داده و ناترازی را تشدید می‌کند. در سازوکار اول (حلقه اول از سمت چپ) کاهش سرمایه‌گذاری باعث عدم‌توسعه ظرفیت نیروگاهی شده و رشد همپای تولید و مصرف را تضعیف می‌کند (تشدید ناترازی). در حلقه تشدیدکننده دوم کاهش سرمایه‌گذاری امکان توسعه فناوری را محدود کرده و بهره‌وری تولید را تحت تاثیر قرار می‌دهد. در نهایت در حلقه سوم، کاهش سرمایه‌گذاری باعث افزایش متوسط عمر تجهیزات نیروگاهی شده و از این طریق بهره‌وری تولید را کاهش می‌دهد. در واقع هر سه حلقه از طریق کاهش توان سرمایه‌گذاری پایداری و رشد تولید انرژی را تضعیف می‌کنند.
undefined لذا تمرکز بر سیاست در اولویت قرار دادن پاسخ به تقاضای بخش غیرمولد اقتصاد نسبت به بخش مولد هر چند که شاید در کوتاه مدت موجب کاهش نارضایتی و تبعات اجتماعی شود، اما در بلندمدت بی‌تردید با تقویت حلقه‌های شوم ناترازی را تشدید و موجبات نارضایتی عمومی را فراهم می‌آورد. لذا به نظر می‌رسد در این خصوص باید یک سیاست اصلاحی در راستای تعدیل سهم پاسخ به تقاضای بخش غیرمولد نسبت به بخش مولد اعمال شود.
undefined پ.ن.: (1) در حال حاضر ایران رتبه آخر در شاخص شدت مصرف انرژی در سطح جهان دارد و این شاخص در ایران بیش از دو برابر متوسط جهانی است.(2) در مدل ارائه شده در نسخه اول این پست اشتباهی در تعیین قطبیت یکی از روابط بود که با تذکر یکی از مخاطبان اصلاح و پست مجدد در کانال قرار داده شد.
undefined میر سامان پیشوایی
undefined @Pishvaee_ir

۱۱:۴۹

thumnail
undefined میلاد حضرت ام‌الائمه حضرت فاطمه زهرا (س) مبارک باد
undefined عَن فاطِمَةَ الزَّهراءِ عليهاالسلام: اَللّهُمَّ بِعِلْمِكَ الْغَيْبِ وَ قُدْرَتِكَ عَلَى الْخَلْقِ اَحْيِـنى مـا عـَلِمْتَ الْحَـياةَ خَيـْرا لى وَ تَوَفـَّنى اِذا كانَتِ الْوَفاةُ خَيـْرا لى. اَللّهُمَّ اِنّى اَسْئَلُكَ كَلِمَةَ الاِْخْلاصِ وَ خَشْيَتَكَ فِى الرِّضا وَ الْغَضَبِ وَ الْقَصْدَ فِى الْغِنى وَالْفَـقْرِ.
undefined حضرت زهرا عليهاالسلام: بارالها! به علم غيب و قدرت فراگيرت سوگند، مرا زنده بدار تا روزى كه آن، براى من سودمند است و بميران هنگامى كه مرگ، به سود من باشد. خدايا اعتقاد خالص و ترس از خودت را به هنگام خوشنودى و خشم و ميانه روى در حال دارايى و تهى دستى را از تو خواستارم.
undefined @Pishvaee_ir

۱۶:۴۴