ا

اقتصادشناسی _ علی رضا خدابخشی

۳۴۱عضو
ا
۳۴۱ عضو

اقتصادشناسی _ علی رضا خدابخشی

پدیده های اقتصاد ایران به قلم ساده

۲۳ آذر ۱۳۹۹

thumnail
. دستپخت تازه یا قدیمی؟!@eghtesadshenasiiraniundefinedمجری تلویزیون جمهوری اسلامی در دستپختی تازه از یک شرکت کننده در مسابقه پرسیده است: اینکه پدرت راننده تاکسی است جلو دوستانت ناراحتت نمی کنه؟!
undefined قابل پیش بینی است که به برکت شنیده شدن صدای اعتراضات در فضای مجازی، مجری دستپخت در اولین فرصت از جمله خود عذرخواهی خواهد کرد و خواهد گفت دست همه زحمتکشان را می بوسد.
تحقیر مشاغل در صداوسیما تا پیش از این معمولا از طریق غیرمستقیم و با ارائه کاراکترهای منفی و ضعیف برای بعضی مشاغل صورت می گرفت هرچند که برخی گزارش های خبری مستقیما برخی مشاغل را تقبیح می کردند.
undefinedخوانندگان این یادداشت تحت تاثیر همین پیام های صداوسیما احتمالا انتظار ندارند که از مجرم انگاشتن کوپن فروشان انتقاد کنم. برای جوانترها توضیح می دهم در دهه شصت، دولت یارانه نقدی نمی داد و تعدادی کالا به صورت ارزان و کوپنی به مردم می داد. اگر کسی نمی خواست جنس بنجل را پس از ساعتها در صف ماندن تحویل بگیرد کوپن را به کوپن فروش می فروخت و یارانه خود را نقد می کرد. کوپن فروشان همان خدمتی را می کردند که بعدها احمدی نژاد با ان مشهور شد و روحانی ادامه داد و قالیباف و رییسی وعده افزایش ان را دادند.
مشاوران املاک در همه تاریخ صداوسیما شغلی مذموم بوده اند. انها عامل گرانی مسکن و اجاره هم معرفی می شوند! بنگاه داران اتومبیل هم معمولا در صداوسیما افرادی دغلباز و دروغگو بوده اند!
عمله ها دسته دسته، مهاجران زیاده خواه به شهرها بوده اند که زمین های کشاورزی را رها کرده اند!دستفروش ها همیشه کاذب، غیرقانونی، غیرمجاز، سد معبر و غیر بهداشتی بوده اند! علاوه بر دستفروش ها، لبنیاتی ها هم غیربهداشتی هستند و به مردم توصیه می شده که از انها خرید نکنند! میوه فروشی ها در تمام تاریخ صداوسیمای جمهوری اسلامی گرانفروش بوده اند و مستحق جریمه، انها دسترنج کشاورزان و باغداران زحمتکش را بدون زحمت به جیب می زده اند! وقتی میوه فروش ها اینگونه هستند به طریق اولی بارفروشان که حتما!راننده ها افرادی کم سواد، لات، دادزن، یقه باز بوده اند و هر چه ماشین انها بزرگتر شود این صفات در انها تشدید می شود!در صداوسیما صاحبخانه ها انقدر افرادی بی انصاف، بی رحم و بی وجدان معرفی شده اند که از دل این تصویرسازی نظریه بی مبنای «مسکن کالای سرمایه ای نیست» سر براورده است!تحقیر تنها روش صداوسیما برای بی ابروکردن مشاغل نبود ترحم از ان کارسازتر بود.بازیافت زباله از جمله مصادیق ترحم به مشاغل در صداوسیماست! شغلی ضروری، پردرامد و مفید انقدر بی ابرور شد که جملاتی همچون «نان اینها در زباله مردم است» رایج شد، گویا همه باید مانند ارولوژیست ها، نانشان در ادرار مردم باشد!از همه اینها مظلوم تر، زنان خانه دار بودند که اصلا شغل محسوب نمی شدند!
undefinedشاید باورتان نشود ولی همه این شغل هایی که شمردم بیش از ۱۰ میلیون نفر از جمعیت شاغلین ایران را تشکیل می دهند!صداوسیما سالها پیام های ضداقتصادی داده است و وضع امروز اقتصاد ایران نتیجه باورهای غلطی است که صداوسیما نقش مهمی در ترویج ان داشته است. صداوسیما همین حالا که حمایت از تولید به گفتمان رایج کشور تبدیل شده است برخلاف همه علم اقتصاد، خدمات را بخشی از تولید نمی داند! درباره نقش صداوسیما در ترویج مشهورات غلط اقتصادی باز هم دراینده خواهم نوشت انشالله.

۲۰:۱۶

۲۳ دی ۱۳۹۹

thumnail
@eghtesadshenasiirani
. بدهکاران بانکی، ظالم یا مظلوم؟!
undefined خبر تلویزیون در گزارش های متعددی خواستار عدم تملک واحدهای تولیدی توسط بانکها شده است.
undefinedموضوع مخالفت با تملک واحدهای تولیدی توسط بانکها را اقای رییسی رییس قوه قضاییه با تبلیغات گسترده تلویزیونی اغاز کرد. ماجرا اینگونه است که واحد تولیدی از بانک وام می گیرد، به هر علتی اقساط وام را نمی پردازد، چند بار با بانک، قرارداد جدید و موافقتنامه امضا می کند تا بدهی خود را تسویه کند اما باز هم نمی تواند و سرانجام بانک وثیقه وام را به اجرا می گذارد.
undefinedرییس قوه قضاییه پس از انکه مورد حمایت صداوسیما در این زمینه قرار گرفت در مجامع حقوقی، تخصصی و کارشناسی با این انتقاد مواجه شد که پس طلب و حق بانک چه می شود؟! او رویه خود را اینگونه توجیه کرد که منظورش وام هایی بوده است که قرارداد نرخ سود ان بر خلاف قوانین بوده است. با وجود انکه رییس قوه قضاییه از شدت موضع خود کاسته است اما صداوسیما در حال پخش گزارش هایی است که روح ان دفاع از بدهکاران بانکی است! صرف نظر از اینکه دفاع از بدهکاران بانکی خوب است یا بد، همین صداوسیما تا چندی پیش خط خبری را دنبال می کرده است که چرا طلب بانکها از بدهکاران بانکی وصول نمی شود و چرا معوقات بانکها افزایش می یابد و چرا بانکها بجای معرفی بدهکاران به دادگاه با انها قرارداد جدید امضا می کنند؟!عدم وصول بدهی بانکها به ورشکستگی بانک منجر می شود و چون درصورت ورشکستگی بانک، سپرده گذاران متضرر می شوند و به خیابان می ریزند زیان بانک به شیوه های مختلف از جیب ۸۵ میلیون ایرانی جبران می شود!
undefined صداوسیما، بدهکاران بانکی را هم ظالم می داند هم مظلوم! خبرنگاران صداوسیما باید مطابق بخشنامه یک روز از بدهکاران بانکی دیو بسازند و روز دیگر برایشان مرثیه سرایی کنند!صداوسیما از بی سوادی اقتصادی رنج می برد. سازمانی با این حجم تولید برنامه های اقتصادی به عدد انگشتان دست هم خبرنگار اقتصادی ندارد! ادامه وضع موجود در صداوسیما، ادامه وضع موجود در اقتصاد را در پی خواهد داشت. خدا نکند!undefinedاین نوشته در حمایت از تعطیلی واحدهای تولیدی نیست. تعطیلی واحدهای تولیدی باید مورد به مورد بررسی شود و دارای تحلیل یکسان نیست.

۱۵:۱۱

۲۹ دی ۱۳۹۹

thumnail
@eghtesadshenasiirani. ویروس نحس در جمهوری اسلامی
undefined مجوز صادرات محصولات حوزه بهداشت صادر شد. این تیتر یکی از اخبار خلاف واقع خبرگزاری صداوسیما در ساعت 17 روز 10 دی است! بنابر این خبر، وزیر کشور پس از جلسه قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مقابله با کرونا گفت در روزهای اول شیوع بیماری، ماسک، کیت تشخیصی و دستگاه اکسیژن ساز نداشتیم، اما الان به جایی رسیده ایم که می‌توانیم علاوه بر تامین نیاز داخل، صادر کنیم. مقرر شد با هماهنگی میان وزارت خانه‌های بهداشت و صمت و گمرک اجازه صادرات داده شود.
undefined قیمت خرده فروشی ماسک در ایران به ۶۰۰ تومان و قیمت عمده فروشی ان به ۳۰۰ تومان رسیده است. ایران با مازاد عرضه ماسک مواجه شده و دهها کارخانه تولید خود را تعطیل کرده یا کاهش داده اند و هزاران کارگر بیکار شده اند.تولید ماسک در کشور کاملا داخلی است و همه ماشین الات و مواد اولیه ان در داخل موجود دارد. این نکته موجب می شود ایران در تولید ماسک مزیت نسبی داشته باشد.
undefinedبنابر امار وزارت صمت، 261 واحد صنعتی در کشور از زمان شیوع کرونا تا‌کنون تولید و ماشین‌آلات نصب کرده‌اند که منجر به ظرفیت‌سازی‌ برای تولید روزانه 17 میلیون عدد ماسک سه لایه و روزانه 1.4 میلیون ماسک n95 به‌ صورت صنعتی شده است. این امار بجز دهها واحد کوچکی است که در کشور ماسک تولید می کنند و به سراغ وزارت صنایع نرفته اند.
undefinedآمارهای اتاق بازرگانی تهران نشان می‌دهد که در سال ۲۰۲۰، ارزش بازار جهانی ماسک صورت به بیش از ۱۴۰ میلیارد دلار رسیده است اما میزان صادرات و واردات ایران در این حوزه بسیار محدود است. ایران در هشت ماهه ابتدایی سال ۱۳۹۹، حدود ۲۰۶ هزار دلار ماسک به ۹ کشور صادر کرده و در مقابل ۱۵.۵ میلیون دلار ماسک از چهار کشور وارد کرده است! یعنی حتی نتوانسته تراز تجاری ماسک را مثبت کند!
undefinedبا گذشت ۲۰ روز از اعلام وزیر کشور، مجوز صادرات ماسک هنوز صادر نشده و به گمرک نرسیده است! مجوزی که نبودش موجب رونق تولید شده بود. الهی عظم البلا! بلای ویروس نحس بروکراسی جمهوری اسلامی! اینها بخشی از سخنان اردیبهشت ماه رهبر انقلاب درباره این ویروس است: اگر دولت میگفت که «هر کس میخواهد مثلاً از این ماسک تولید کند، باید بیاید از ما اجازه بگیرد»، همین یک کار کوچک را اگر انجام میدادند، کافی بود برای اینکه ماسک در کشور تولید نشود؛ [امّا] میدان را باز کردند، گفتند هر کس میتواند ماسک تولید کند، تولید کند. [لذا] دستگاه‌ها تولید کردند، کارخانه‌ها تولید کردند، جوری شده که ما الان ماسک زیادتر از اندازه‌ی نیاز در کشور داریم و میتوانیم به دیگران بدهیم؛ این به خاطر آن بود که دولت مانع را برطرف کرد.

۱۷:۰۱

۴ بهمن ۱۳۹۹

thumnail
@eghtesadshenasiirani. سیلی جمهوری اسلامی بر اجباری
undefined ویدئویی از یک سرباز وظیفه در فضای مجازی منتشر شده است که مدعی است یک نماینده مجلس در واکنش به اعمال قانون، به او سیلی زده است.undefined هیچ سندی از سوی سرباز ارائه نشده است و نماینده مذکور هم درگیری لفظی را تایید و سیلی زدن را تکذیب کرده است. ترجیح می دهم صدور حکم را به قاضی بسپارم اما از یک سیلی یقینی هر ساله اکثریت مجلس ( و نه فقط یک نماینده) به سربازان چشم پوشی نمی کنم.
undefined براساس ماده ۴۹ قانون خدمت وظیفه عمومی که در سال ۹۰ تصویب شده است حقوق سربازان وظیفه حداقل شصت درصد (60%) و حداکثر نود درصد (90%) حداقل حقوق کارکنان نیروهای مسلح مبتنی بر قانون مدیریت خدمات کشوری است که با توجه به تحصیلات و درجات آنان توسط ستاد کل تهیه می شود و به تصویب فرماندهی کل می رسد.
undefined براساس نقلی از رییس ستاد کل نیروهای مسلح، تنها ۱۳ درصد از حقوق مصوب تمامی سربازان وظیفه پرداخت می‌شود! استنکاف از اجرای این قانون ابتدا با لایحه بودجه ای شروع می شود که دولت تقدیم مجلس می کند و مجلس هم با وجود انکه خودش الزام ۶۰ تا ۹۰ درصد را تصویب کرده است اما چون رقم ناچیز پیشنهادی دولت را تصویب می کند عملا مهر تایید بر تضییع حقوق سربازان می زند! نامش را می توان گذاشت قانون شویی!
undefined تضییع حقوق سربازان جناح بندی ندارد و مجلس و دولت چپ و راست در این زمینه اختلافی با هم ندارد. سپاه و ارتش هم ندارد! قبل و بعد از برجام هم ندارد! در همه سال هایی که قرارگاه سازندگی فلان، دهها هزار میلیارد تومان پول خود را به شهرداری تهران و دولت قرض می داده است حقوق قانونی سرباز پرداخت نمی شده است! نفت ارزان بوده همین بوده، گران هم که شده فرقی نکرده! صادرات نفت صفر بوده یا در اوج بوده سرباز همان بوده! خرید خدمت ازاد بوده یا ممنوع بوده حقوق سرباز همان بوده!
undefined اصل ۴۳ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تصریح می کند: برای تامین استقلال اقتصادی جامعه و ریشه‌کن کردن فقر و محرومیت و برآوردن نیازهای انسان در جریان رشد، با حفظ آزادی او، اقتصاد جمهوری اسلامی ایران بر اساس ضوابط زیر استوار می‌شود:.... رعایت آزادی انتخاب شغل، و عدم اجبار افراد به کاری معین و جلوگیری از بهره‌کشی از کار دیگری.

۲۰:۱۴

۱۹ بهمن ۱۳۹۹

thumnail

۱۵:۴۴

thumnail

۱۵:۴۵

thumnail

۱۵:۴۵

thumnail
مصاحبه علی رضا خدابخشی با مجله راه درباره مسابقه تلویزیونی میدون خرید نشریه از https://vaketab.ir

۱۵:۴۸

۱۰ اسفند ۱۳۹۹

thumnail
@eghtesadshenasiirani
. نهادهای خودرهبرپندار!
undefined رییس بنیاد مستضعفان در پاسخ به سوالی درباره نقش این بنیاد در بحران بورس گفته است: ما حتی در این بحران بارها با این مسئولان تماس گرفتیم و اعلام کردیم چه کمکی از دست ما بر می آید؛ ما در این بحران، چند صد میلیارد تومان برای حفظ ارزش سهام مردم، خریداری کردیم؛ لذا اینکه گفته شود بنیاد و نهادها برای سود بیشتر، سرمایه شان را خارج کردند، جفا است و به هیچ وجه درست نیست.
undefined این شبهه که بنیاد سرمایه خود را از بورس خارج کرده است تنها یکی از شبهاتی است که درباره نقش بنیاد در بحران بورس وجود دارد. اواخر اردیبهشت امسال وقتی شاخص بورس مرز یک میلیون را رد کرد در همینجا نوشتم: "شرایط امروز بورس، عادی نیست و رو به رشد و حتی در مرحله حباب است. عرضه سهام متعلق به نهادهای زیرمجموعه رهبری نه تنها از تهدید حبابی شدن بورس جلوگیری خواهد کرد که فرصتی بزرگ برای تامین نقدینگی لازم برای جهش تولید ایجاد خواهد کرد." این مطالبه نه صرفا یک نظریه کارشناسی بود بلکه مبتنی بر دستوری بود که رهبر انقلاب داده بودند و زمان مناسب ان رسیده بود.
undefinedاین، دستور رهبر انقلاب است: به همه‌ی نهادهای عمومی غیر دولتی گفتیم و میگوییم. در جاهایی که بخش خصوصی، یا توان لازم و امکانات را ندارد، اگر چنانچه بعد از مدّتی بخش خصوصی وارد آنجا شد، اینها از آنجا هم به یک نقطه‌ی دوردست‌تر و سخت‌تری مهاجرت کنند و بروند آنجا کار کنند، سرمایه‌گذاری کنند؛ و جداً از رقابت با بخش خصوصی پرهیز کنند.
undefined چرا نهادهای اقتصادی زیرمجموعه رهبری قبل از زمان این پیشنهاد نمی توانستند دستور رهبری را اجرا کنند؟ این نهادها مالک سهام برخی شرکت های بورسی و یکی از بزرگترین سهامداران بورس هستند. در شرایط عادی بازار بورس، اگر سهامدار عمده و بزرگی بخواهد سهام خود را به پول تبدیل کند بازار با کاهش قیمت و سقوط مواجه خواهد شد و بورس لطمه می بیند. اگر اردیبهشت امسال دستور رهبری اجرا شده بود از یک طرف حباب بورس شکل نمی گرفت و از طرف دیگر نهادهای زیر مجموعه رهبری سهام خود را واگذار می کردند و دهها سرمایه گذاری جدید و اشتغالزا می کردند که می توانست در خنثی کردن تحریم ها موثر باشد.
واضح است که این فرصت از دست رفته است و تا سالها قابل تکرار نیست چرا که عرضه انبوه این نهادها در شرایط کنونی بحران بورس را تشدید خواهد کرد.undefinedاقای فتاح با ۸۰ هزار میلیارد تومان سهام بورسی و دیگر نهادهای زیرمجموعه بورس به این شبهه هم پاسخ دهند که چرا در فرصت به دست امده از تهدید و بحران پیشگیری نکردند و فرمان بر زمین مانده رهبری را اجرا نکردند؟!

۱۷:۱۶

۱۱ فروردین ۱۴۰۰

thumnail

@eghtesadshenasiirani
. زنده باد مخالف چین!!!
سه عبرت از برجام را در مذاکره با چینی ها مفید می دانم:۱- در رسانه ها زیاد دیده ام که از همکاری اخیر ایران و چین به سیاست نگاه به شرق تعبیر کرده اند! هرچند که به شیوه علما می توان گفت اثبات شئ نفی ماعدا نمی کند اما عرف جامعه ما از اصطلاح «نگاه به شرق» چنین برداشتی را نمی کند. بعید می دانم جمعیت قابل توجهی در جامعه ایرانی یافت شود که در واکنش به سیاست شکست خورده «اعتماد به غرب» از «نگاه به شرق» دفاع کند. عقل اقتصادشناس ها در روابط اقتصادی از سیاست هم شرقی هم غربی دفاع می کند. سند همکاری ایران و چین علاوه بر فواید مفاد سند، این فایده را هم دارد که دیگر رقبای چین و از جمله غرب را به پای میز مذاکره اقتصادی می کشاند تا از رقیب خود عقب نمانند.چانه زنی در اقتصاد را باید از بازاری ها و کاسبها اموخت. انها به خوبی می دانند که اگر تامین کننده یا خریدار کالای انها یک نفر باشد چه اینده پرخطری در انتظار انها خواهد بود.خرید انحصاری، خرید همراه با شیفتگی نسبت به فروشنده و خرید در اضطرار یک خرید اقتصادی نیست! دوستداران غرب در ایران از این جهت که خودشان را از بازار رقابتی دنیا محروم می کنند رفتاری اقتصادی ندارند. جای خوشوقتی است که این شیفتگی در تجار ایرانی وجود ندارد و صرفا خریدهای دولتی ایران به این بیماری مبتلاست
۲- دولت کنونی به ارزوی خود برای ارتباط اقتصادی با غرب نرسید و اجرای سند همکاری ایران و چین هم به عمر این دولت نخواهد رسید. دولتی که مذاکرات حساس تنظیم قرارداد با چینیها را انجام خواهد داد دولت کنونی و احتمال زیاد همفکر با دولت کنونی نخواهد بود. موفقیت دولت اینده در میز مذاکرات مقدماتی را می طلبد.شادی از گسترش روابط با چینی ها از جنس شادی های مستانه دوران مذاکرات برجام، قدرت ایران را در چانه زنی بعدی کاهش می دهد. ایران و چین روزها و ماههای حساسی را برای چانه زنی درباره جزییات قراردادهای خود مبتنی بر سند همکاری اخیر خواهند داشت و اگر ایران این روزها شادی زایدالوصفی از این سند نشان دهد همانند برجام قدرت کمی برای چانه زنی در اینده خواهد داشت.
۳- مذاکره کنندگان ایرانی در روزگار مذاکرات برجام، نه از شادی مستانه اجتناب کردند و نه این مهارت را داشتند که از مخالفت دلواپسان برای چانه زنی در میز مذاکره استفاده کنند و این اشتباه باید عبرتی شود تا مبادا مخالفت امروز غربگرایان ایرانی با افزایش همکاری با چینی ها، بدون استفاده برای چانه زنی در میز مذاکره رها شود.

۱۰:۱۹

۱۴ فروردین ۱۴۰۰

thumnail
@eghtesadshenasiirani
. تخم دوزرده منتقدان صف مرغ!!!
با وجود انکه حدود ۳ ماه است مدیران کشور وعده حذف صف مرغ را می دهند اما این وعده عملی نشده است. به لطف فضای مجازی انتقاد از صف مرغ فراگیر و رسانه ای شده است اما انچه عجیب است انتقاد کسانی است که در شغل و مسئولیت خود موسس صف هستند!
undefinedصف در علم اقتصاد به معنی این است که تقاضا بیشتر از عرضه است. صف اگرچه ممکن است در کوتاه مدت پذیرفتنی و طبیعی باشد اما در میان مدت و درازمدت نشانه تعمد و یا سوء مدیریت و ناکارامدی مدیریتی است.
undefinedمرغ ضروری ترین نیاز ایرانیان نیست که برای ان صف وجود دارد سالهاست که صف نان هم وجود دارد. بیشترین معطلی مردم هم در صف مرغ نیست صف خودروها در ترافیک روزانه وقت میلیونها ایرانی را می گیرد.undefinedصف مخصوص قشر خاصی نیست صدها هزار دختر و پسر دانش اموز که حاضرند هزینه تحصیل را هم بپردازند در صف پشت کنکوری های پزشکی هستند! یا ارزوی تحصیل در مدرسه تیزهوشان بر دلشان مانده است!undefinedممکن است برخی ، صف را نتیجه حاکمیت لیبرال ها در ارگان های دولتی و غیر انتصابی بدانند صف چند ده ساله میلیونها شاکی خواهان رسیدگی در قوه قضاییه نشان می دهد که نهادهای زیرمجموعه ولی فقیه هم بنیان مرصوص در تولید صف دارند! undefinedصف، مجلس و دولت و ... نمی شناسد! دهها پیش نویس، سالها در انتظار تصویب در دولت و دهها لایحه سالهاست که در صف تصویب در مجلس و دهها مورد ارجاعی در صف مجمع تشخیص مصلحت نظام است. علاج صف صرفا در مجلس نیست صف نمایندگان برای نطق و تذکر نشان می دهد که انها خود قربانی صف هستند.undefinedاین روزها رایج شده است که برخی برای همه کاستی ها دنبال امثال حاج قاسم می گردند، شهید سلیمانی هم نتوانست صف انبوه متقاضیان دفاع از حرم را مدیریت کند!undefinedصف همیشه سهو مدیریتی نیست، می تواند تعمدی باشد مثلا در اصناف غذایی و رستورانی برای شلوغ نشان دادن مغازه! یا در پمپ بنزین ها برای کم کردن هزینه کارگری.undefinedصف همیشه فیزیکی نیست گاهی دیجیتالی است در بانکها از طریق دستگاه نوبت دهی صف دیجیتال تشکیل می شود.undefinedتصور نکنید شکایت از صف را می توانید به وکیل خود بسپارید! صدها هزار حقوقدان سالهاست که در صف متقاضیان پروانه وکالت هستند و وکلا از این صف شدیدا دفاع می کنند!undefinedصف نشانه بی سوادی یا کم هوشی عرضه کننده نیست. صف در مطب پزشکان برای معاینه توسط دکتر نشان می دهد که دکترها هم عامل صف هستند. انها به ۴۰ مریض می گویند ساعت ۴ به مطب بیایند!undefinedصف همیشه برای کالای ارزان نیست متقاضیان در صف خرید خودرو از دو شرکت سایپا و ایران خودرو مدعی هستند که خودروهای این دو شرکت گران است.undefinedصف در ایران فقیر و غنی ندارد! هزاران فقیر در صف پشت نوبتی های کمیته امداد و بهزیستی هستند و هزاران غنی در صف دریافت وام در بانکها!undefinedصف در نهادهای دینی هم بوده است هزاران طلبه به شکلی تحقیرامیز هر ماه به صف می شدند تا شهریه ناچیز خود را از نماینده مراجع در قم بگیرند. undefinedصف همیشه برای دنیا و گرفتن منافع ان نیست اهدای خون در پایگاه های انتقال خون هم صف دارد!undefinedاضطرار هم موجب نشده است برخی صفها از بین برود. با وجود نیاز مبرم به ارز صادرات، کامیون های صادراتی در مرز، روزها و هفته ها معطل امور گمرکی می شوند!undefinedباز هم می توان درباره صف نوشت، صف در اسلام، صف در قران، صف در تاریخ، صف در امریکا، فرهنگ صف، جامعه شناسی صف و ....می توان صفی از صف در این یادداشت ترسیم کرد اما اجمالا حذف صف را از خودمان شروع کنیم.

۹:۴۸

۱۶ فروردین ۱۴۰۰

@eghtesadshenasiirani
. رئیسی، مانع نیم میلیون تولیدکننده!
undefinedبه گزارش رسانه هارئیس قوه قضاییه گفته است اگر آقایان وقتِ امتیازگیری از غرب را برای رفع موانع تولید صرف می‌کردند، خیلی از مشکلات حل شده بود. اصحابِ «ما می‌توانیم» باید کار را در دست بگیرند.
undefined فکر کردم که جملات فوق چه ارتباطی با رییس دستگاه قضا دارد! در خوشبینانه ترین حالت می توان گفت دستگاه قضایی با ترک فعل مدیران اجرایی کشور مواجه شده است و می خواهد به جرم انان رسیدگی کند. اگر چنین است چرا گزارشی درباره تعداد پرونده های تشکیل شده برای مدیران منتشر نمی شود؟!
undefinedایا موانع تولید فقط در دولت است یا در دستگاه قضایی هم موانع تولید وجود دارد؟ مدیران دستگاه قضایی وقت خود را صرف امتیازگیری از کجا کرده اند که همچون دولت نتوانسته اند موانع تولید را بردارند؟! اگر از تولیدکنندگان کالا و خدمات نظرسنجی شود نارضایتی انان از دستگاه اجرایی است یا از دستگاه قضایی یا از هر دو؟! نارضایتی از کدام یک بیشتر است؟
undefinedممکن است برخی در مقام دفاع از دستگاه قضایی مدعی شوند که بودجه و قاضی و ... نیست!سالهاست که نیم میلیون تولید کننده کشور که هیچ بودجه ای هم نمی خواهند به مانعی به نام اردبیلی، یزدی، شاهرودی، املی و رییسی خورده اند!تصور غلطی در کشور در سال های اخیر رایج شده است که تولید را فقط تولید کالا می داند! تولید در علم اقتصاد هم شامل کالا می شود و هم شامل خدمات. ازجمله این تولید خدمات، شغل وکالت است.
تصوری غلط در رسانه ها در سال های اخیر به اشتباه و یا هم از روی ترس از عواقب پیگرد قضایی، تبلیغ شده است که محرومیت از انتخاب شغل وکالت صرفا به علت انحصارطلبی کانون وکلاست. ظرفیت وکالت در هر سال برای مرکز وکلای قوه قضاییه توسط خود قوه و برای کانون وکلا توسط هیاتی سه نفره تعیین می شود که دو نفر از انان از قوه و یکی از کانون وکلاست. به عبارت دیگر نهاد تعیین کننده ظرفیت، قوه قضاییه است نه کانون وکلا!undefined در اخرین ازمونی که مرکز وکلای قوه قضاییه برگزار کرده است معیار ظرفیت حذف شده و معیار حداقل نمره جایگزین شده است. اما داوطلب برای قبولی باید دامنه وسیعی از اطلاعات غیرضرور داشته باشد! یکی از روش های محدود کردن مجوز، تخصصی نشدن وکالت است. در حال حاضر اگر یک فارغ التحصیل حقوق در ازمون وکالت شرکت می کند باید بتواند اطلاعات لازم برای وکالت همه انواع پرونده ها را بلد باشد! این شیوه شبیه به این است که به یک طلبه گفته شود تا مجتهد نشوی روضه هم اجازه نداری بخوانی!راه درست ان است که وکالت تخصصی شود مثلا داوطلبان بتوانند با داشتن اطلاعات مربوط به دادرسی چک و قبولی در ازمون مربوط، پرونده های چک را وکالت کنند.مانع دیگری که قوه قضاییه ایجاد کرده است اکتفا به یک بار ازمون در سال است! این اقدام غلط مانند این است که پلیس راهنمایی رانندگی به سبک زمان بوق قلیشاه، ازمون ایین نامه رانندگی را سالی یک بار برگزار کند!undefined۲۵ ماه از انتصاب اقای رییسی به سمت رییس قوه قضاییه می گذرد. می توان به سبک سخنان اقای رییسی گفت اگر اقایان وقت مذاکره با عراق و منبر در امامزاده صالح را برای رفع موانع تولید صرف می کردند خیلی از مشکلات حل شده بود.
undefinedپی نوشت: این نوشته، نقد اقتصادی است و سیاسی نیست اگر اطرافیان بگذارند. من هم در انتخابات به اقای رییسی رای داده ام.

۱۲:۱۹

۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۰

thumnail
@eghtesadshenasiirani
. مفیدتر از ژورنالیسم!
تصویری از یک فعال بازیافت ضایعات موجب مناقشه دو چهره مشهور رسانه ای شده است!
undefinedاز دهها سال پیش هر عکاس تازه کاری وقتی می خواست از فقر عکس بگیرد از متکدیان عکس می گرفت! تصویری غلط و غلط انداز از فقر که هنوز هم اثرات ان در جامعه وجود دارد و میلیاردها تومان از صدقات جامعه نیکوکار ایرانی را هدر می دهد تا انجاکه ایران چنان برای گداها جذاب شده است که از هند و پاکستان و بنگلادش و ... برای گدایی به ایران می ایند.
undefinedاین روایت غلط از فقر حالا به افرادی رسیده است که مشغول بازیافت زباله هستند. شغلی پرزحمت، حلال، مفید، ضروری، سبز و سازگار با محیط زیست و با درامدی بالاتر از حداقل مزد کارگران ساده که ژورنالیسم کم سواد اجازه نمی دهد شرافت ان دیده شود. اگر ژورنالیسم جنگلها را نابود می کند تا کاغذ روزنامه اش را تامین کند فعالان بازیافت زباله در حال جبران این خسارت هستند. undefinedدسترسی به چند شغل در اقتصاد ایران بسیار ساده و بدون تشریفات مزخرف بروکراسی جمهوری اسلامی است. عملگی یا همان کارگری ساده بنایی، بازیافت زباله، دستفروشی، پیک موتوری و مسافرکشی. از میان این شغل های شریف و مفید دو مورد اول هیچ سرمایه ای نیاز ندارد اما غیررسمی بودن انها باعث شده است به طور مداوم و مستمر مورد طعن یا ترحم افراد نااگاه قرار می گیرند.
درامد یک کارگر بازیافت از حداقل حقوق قانون کار بالاتر است اما طعن ها و ترحم های موجود در رسانه های کشور که بخش زیادی از انها از مشاغل کاذب و مضر کشور هستند عرصه را بر فعالان بازیافت بخصوص تنگ کرده است.undefinedانها که تصور می کنند بازیافت به علت سروکار داشتن با زباله، غیربهداشتی است در نظر داشته باشند که متخصصان ارولوژی و علوم ازمایشگاهی به صورت شبانه روزی با ادرار و مدفوع و باکتری و ویروس مانوس هستند و این شغل متشخص مورد طعن و ترحم قرار نمی گیرد!undefinedشاید اگر فعالان بازیافت، صنفی می داشتند این مشکل کمتر بروز می کرد هرچند که وجود صنف و وضع تشریفات مزخرف اداری، جذابیت های بی نظیر این شغل را از بین می برد.

۱۲:۵۰

۱۰ خرداد ۱۴۰۰

thumnail
@eghtesadshenasiirani
. گشت ارشاد در اقتصاد ایران!
undefined کلیات طرح مالیات بر عایدی سرمایه در مجلس تصویب شد.
undefined مالیات بر عایدی سرمایه بنا بر ادعای طراحان ایرانی ان، نوعی مالیات تنظیم کننده است که هدف ان ایجاد درامد برای دولت نیست بلکه می خواهد از گرایش سرمایه مردم به سمت سرمایه گذاری های سوداگرانه پیشگیری کند.فرض طراحان مالیات بر عایدی سرمایه این است که اکثر مردم انگیزه ای برای سرمایه گذاری در تولید ندارند پس باید جلوی سفته بازی را گرفت تا مردم در تولید سرمایه گذاری کنند. طراحان باید به این سوال پاسخ دهند که ایا ان عده قلیلی که انگیزه تولید داشته اند موفق به سرمایه گذاری شده اند یا با مانع مواجه شده اند؟! undefined طراحان مالیات بر عایدی سرمایه، کارمند و نان خور حکومت هستند. انها مشاغل ازاد ندارند و همین امر موجب می شود که نه بر مبنای شناخت از سرمایه گذاری در ایران، بلکه برمبنای مشهورات غلط رایج در افکار عمومی، تصمیم بگیرند.یکی از نمایندگان مدافع مالیات بر عایدی سرمایه در ایام تبلیغات انتخابات مجلس، لیست اموال خود را منتشر کرده بود. اموال چندانی نداشت اما بیشتر پولش را روی زمین ۶۵ متری (تعجب نکنید به حروف شصت و پنج متری) در یکی از مناطق ساخته نشده و درحال پیشرفت شهر سرمایه گذاری کرده بود و البته به نظر من کار عاقلانه ای کرده بود.
حدود ۱۵ سال است که دولت موظف شده است شرایط مدارک لازم برای مجوزهای کسب و کار را در یک کتاب یا پایگاه اینترنتی فقط بنویسد، باورتان می شود هنوز کامل نشده است؟!در کشوری که پزشکی و داروسازی و پرستاری خواندن آرزو است و پروانه داروخانه و پروانه وکالت ۲۰ سال زمان می برد و بانکهایش نه وام می دهند و نه سود بالاتر از نرخ تورم، و تبدیل بیابان به کارخانه و انبار و خانه ممنوع است حالا قرار است خانه و ملک و ساختمان خریدن برای فرار از کاهش ارزش دارایی در حمله مغولی تورم هم ممنوع شود! غافل از اینکه راه بر کنزکردن طلا و ارز و رمز را نمی توانند سد کنند و زمین خدا بزرگتر از قفس بروکراسی ایران است!undefined نوع برخوردهای بروکراسی جمهوری اسلامی با سرمایه گذاران، تا کنون صدها میلیارد دلار از سرمایه های کشور را فراری داده و دودستی تقدیم امریکا، اروپا، امارات و ترکیه کرده است و همچنان می کند. مالیات برعایدی سرمایه این روند را تشدید خواهد کرد.نسل قبلی این نمایندگان بجای عمل کردن به قسم خود برای پاسداری از قانون اساسی و ازجمله تسهیل ازدواج، با طرحها و مدیریت خود ۱۴ میلیون دختر و پسر مجرد را که انبوهی از انان بیکارند به خیابان های ایران روانه کردند و به قصد قربت خواستند که با گشت ارشاد، عفاف و حجاب را گسترش دهند! مالیات بر عایدی مسکن نسخه جدید گشت ارشاد است که خواسته است بدون تسهیل سرمایه گذاری در ایران و رفع موانع ان، سرمایه را به سمت تولید سوق دهد. اگر گشت ارشاد توانست مجردهای ایرانی را به ازدواج تشویق کند مالیات بر عایدی سرمایه هم می تواند!

۵:۱۰

۱۲ خرداد ۱۴۰۰

thumnail
@eghtesadshenasiirani. حسرت مزیت در ابگوشت بزباشundefinedسعید جلیلی نامزد ریاست جمهوری گفته است برخی ظرفیت کشور را در ابگوشت بزباش و پوست بز می بینند.undefinedاشاره او به سخنان ۸ سال پیش مرحوم ترکان در ابتدای دوران ریاست جمهوری حسن روحانی است که گفته بود ما بجز ابگوشت بزباش و قورمه سبزی مزیت نسبی نداریم! در تمام این ۸ سال عده ای ترکان را به علت حرف اشتباهش سرزنش می کردند و مزیت های فن اورانه کشور را بر می شمردند و من هر وقت این جمله او را می شنیدم می خواستم اشتباه دیگر مرحوم ترکان را یاداوری کنم و آن، این که متاسفانه ان زمان ما در ابگوشت بزباش و قورمه سبزی مزیت نسبی نداشتیم!undefined پذیرفتن مزیت نداشتن در ابگوشت بزباش و قورمه سبزی موجب عبرتی بزرگ در فضای اقتصاد ایران و مطالبات ایرانیان از دولت است که نمی توان از خیر گفتن حرفی چنین تند گذشت!ابگوشت بزباش و قورمه سبزی فناوری پیچیده ای ندارند و هر کشوری می تواند ان را تولید کند اما قیمت تمام شده ان در ایران بیش از بازار جهانی بود و همه اینها به علت گرانی قیمت گوشت در ایران بوده است!undefined در همه سالهایی که محمود احمدی نژاد و حسن روحانی تلاش می کردند تا قیمت دلار را ثابت نگاه دارند و متناسب با تورم افزایش ندهند بخشی از تولیدکنندگان ایرانی رکود تدریجی صنعت و تولید خود را با اشک تماشا می کردند! اخیرا احمدی نژاد در دفاع از این سیاست خود به امار بالای صادرات در دولت خود اشاره کرده و ان را نشانه قدرت رقابت تولید در ایران با جهان در دوران مدیریت خود دانسته اما غفلت کرده است که عمده صادرات غیرنفتی مذکور، صادرات مواد نفت پایه یا انرژی بر و همچنین تولیدات حاصل از مواد اولیه وارداتی بوده است.undefinedدر همه سالهایی که اجناس وارداتی و از جمله گوشت های برزیلی با ارز ۱۰۰۰ تومانی و ۳۰۰۰ تومانی به وفور وارد کشور می شد مصرف کننده ایرانی با تحسین تولید کننده خارجی، از خود می پرسید چطور ممکن است کالایی از ان سر دنیا هفته ها روی کشتی باشد و به دست ما برسد با نصف قیمت مشابه داخلی؟!به خاطر دارم که قاضی زاده هاشمی وزیر سابق بهداشت بر سر گندم کاران ایرانی منت می گذاشت و انان را سرزنش می کرد که اگر از خارج گندم بخریم ارزان تر از قیمت داخلی است!undefinedقیمت ثابت ارز بدون تناسب با تورم، برخی تولید کنندگان ایرانی را بی عرضه نشان می داد که چگونه با کارگر و انرژی ارزان توان رقابت با خارجی ها را ندارند؟!این سیاست دولتها که مطابق خواست اکثریت ایرانیان بود ما را در تولید ابگوشت بزباش و قورمه سبزی هم بی مزیت کرده بود و اگر ایرانیان این نکته را درک نکنند همچنان ارز با نرخ ثابت می خواهند و دولتها هم به ناچار تن می دهند!

۱۳:۳۷

۱۳ خرداد ۱۴۰۰

thumnail
@eghtesadshenasiiraniشترگاوپلنگ شهروند مسلمان دولت اسلامی مدرن!
undefined محسن رضایی نامزد انتخابات ریاست گفته است در کشور ما کل مالیات ۶ درصد است در حالی که در سطح دنیا به ۱۲ درصد می رسد.undefinedاشتهای سیری ناپذیری در ایران برای مالیات گرفتن از مردم وجود دارد. هر نوع مالیاتی در هرجای جهان وجود دارد در ایران هم طرفدار دارد! هرچه خوبان و بدان جهان دارند ما باید یکجا داشته باشیم!undefinedاگر مسلمانان موظف به پرداخت وجوهات شرعی خمس و زکات هستند واضح است که در ام القری جهان اسلام نمی توان از ان چشم پوشید. undefinedانفال هم که در حکومت اسلامی در اختیار حاکم شرع است و دهها ایه و روایت بر ان دلالت دارد. undefinedاما درست است که ما حکومت اسلامی هستیم اما مدرن و مدنی هم هستیم و از غرب خصوصا در مالیات کمتر نیستیم! عوارضی که شهرداریها و حکومت محلی در برخی کشورها دریافت می کنند بهانه شوراهای اسلامی شهر رو روستاست تا در ایران هم دریافت شود.undefined انواع مالیات هم در هر کشوری دریافت می شود در ایران تجمیع شده است و هر از گاهی به مردم سرکوفت زده می شود که درامدهای مالیاتی ایران نسبت به تولید ملی کمتر از فلان کشور است! غافل از اینکه در ایران بخش زیادی از تولید ملی متعلق به خود دولت است!undefinedدر سال های اخیر که سربازی با سوالات و شبهات بسیار مواجه شده است توجیهی خوب برای ان یافته اند و سربازی را مالیات دفاعی توصیف کرده اند و به معدود کشورهایی که سربازی منقرض نشده اشاره شده است! البته شیرین تر از این مالیات غیر نقدی، پیشنهاداتی است که طرفدار نقدی شدن این مالیات است.
undefinedمالیات بر سود سپرده از جمله دیگر مالیات هایی است که در ایران طرفدار دارد. احتمالا چون بانکها می توانند کمتر از نرخ تورم سود بدهند و پولی به جیب بزنند چرا دولت هم پولی به جیب نزند؟! استناد علمی هم دارد: فلان کشور توسعه یافته از سود بانکی مالیات می گیرد!undefinedجدیدترین مالیاتی که در ایران در حال جاافتادن است مالیات بر عایدی سرمایه است. اگر در دهها کشور از صفر تا ۴۰ درصد در نوسان است ما قرار است حداکثر ان یعنی ۴۰ را بگیریم. اگر در بسیاری از کشورها این مالیات فقط از معاملات زودهنگام ستانده می شود ما مادام العمر می گیریم. اگر در امریکا از سوداگران می گیرند ما همه ایرانیان را از ازل تا ابد سوداگر می نامیم تا مالیات بگیریم! همه این گرفتن ها ذیل یک جمله توجیه می شود: در ۱۸۰ کشور دنیا مالیات بر عایدی سرمایه وجود دارد!

۹:۳۹

۱۶ خرداد ۱۴۰۰

thumnail
@eghtesadshenasiirani
. مسکن کمونیستی در ستاد نامزدها
undefined مشاوران و ستادهای چند نامزد اصولگرا اعلام کرده اند حذف مسکن سرمایه ای از برنامه های انان است.undefined جدی گرفتن خطر تبعات نظرات مقابله با مسکن سرمایه ای وقتی ضروری می شود که صدای ان از ستاد ابراهیم رئیسی یکی از محتمل ترین برندگان انتخابات شنیده می شود و هم زمان هم فکران او در مجلس در حال تصویب قانونی برضد اجاره داری هستند.undefinedکالای سرمایه ای در علم اقتصاد،کالایی است که از ان در تولید کالا و خدمات دیگر استفاده می شود. کالای سرمایه ای می تواند راکد و بلااستفاده باشد و می تواند مولد بالفعل باشد. به عنوان مثال اپارتمانی که به مدت طولانی خالی باشد یک کالای سرمایه ای راکد است و قانونگذار در ایران به منظور پیشگیری از راکدشدن خانه ها و شبه کنزشدن ان، مالیات بر خانه های خالی را به عنوان مالیات تنظیم کننده تصویب کرده است. هدایت خانه های خالی به سمت اجاره ای و مولد شدن و همچنین حمایت از تولید مسکن اجاره ای در قوانین مسکن نشان می دهد که بخشی از اقتصاددانان و تصمیم سازان در کشور قدر و اهمیت تولید خدمت اجاره را در اقتصاد به خوبی می دانسته اند.مذموم و مکروه نشان دادن یکی از مولدترین، مفیدترین و ضروری ترین سرمایه گذاری های میلیونها ایرانی دربند اقتصاد التقاطی بروکراسی جمهوری اسلامی با سواستفاده از عناوین مبهم و منفی سوداگری، بورس بازی و سفته بازی بیش از هر چیز ریشه در تفکرات کمونیستی شرق و غرب دارد.undefinedحرف اخر این عده این است که نباید ۲ خانه داشته باشی! و فرقی نمی کند خالی باشد یا اجاره داده باشی! کوه ادعاهای جمهوریت در اقتصاد و مردمی کردن اقتصاد حالا موش زاییده است و بازار اجاره یکی از مولدترین بازارهای ایران پس از انقلاب را هدف قرار داده است تا تن میلیونها پیرمرد و پیرزن را که در غیاب تامین اجتماعی موعود قانون اساسی از اجاره مسکن ارتزاق می کنند بلرزاند!هم زمان پیران هادی توزیع رانت مسکن قسطی به قیمت کارشناسی با ۳۰ درصد تخفیف در مجلس و سلاطین ترک فعل نظارت بر اجرای قوانین بالادستی مسکن در قوای مقننه و قضاییه حالا به موجران ۷ میلیون مسکن اجاره ای چشم دوخته اند تا هزینه دولت های عامل تحریم داخلی را تامین کنند. یک نامزد گفته است سالیانه ۷۰۰۰ میلیارد تومان از این طریق کسب درامد می کنیم!
undefinedپی نوشت: ۱_ انچه گفته شد نقد " مالیات بر عایدی سرمایه" نیست نقد جمله "مسکن کالای سرمایه ای نیست" و "مصوبه مجلس" در این زمینه است. مالیات بر عایدی سرمایه با رعایت هدفمندی می تواند مفید باشد.۲_ من مستاجرم.

۱۱:۰۰

۱۰ مرداد ۱۴۰۰

thumnail
@eghtesadshenasiirani
. زمین سوخته یا ظرفیت اندوخته؟!
undefinedدهها رسانه و چهره سیاسی ادعا کرده اند روحانی زمین سوخته تحویل دولت بعدی می دهد.
undefinedایران رتبه یک ظرفیت های بلا استفاده طبیعی و انسانی است. این تحلیل و توصیف من نیست مهمترین فراز مهمترین پیام رهبر انقلاب در ۳۳ سال گذشته است و البته دولت روحانی آن را نسوزانده است.
undefined۲۵ میلیارد دلار کالای قاچاق به ادعای مجلس و ۱۲ میلیارد دلار به ادعای دولت فرصتی بزرگ در اختیار دولت گذاشته است که اگر از راه قانونی وارد شود درآمد دولت را افزایش می دهد و اگر وارد نشود اشتغال را افزایش و قیمت ارز را کاهش می دهد.undefinedوضعیت کنونی انحصار مجوزها میلیونها فرصت شغلی در اختیار دولت قرار داده است تا بدون هیچ پولی اشتغال ایجاد کند. یک میلیون فرصت شغلی انباشته در نظام سلامت و صدها هزار فرصت شغلی دریغ شده در بازار خدمات حقوقی از جمله این فرصتهاست.undefinedدهها هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی می تواند هر دولت فقیری را ثروتمند کند.undefinedصدها هزار میلیارد تومان تسهیلات قرض الحسنه رانتی دست دولت را برای حمایت از اولویت های خود بازگذاشته است.undefinedمیلیونها میلیارد تومان املاک کم بازده دولتی، کنترل نقدینگی، ایجاد نشاط اجتماعی، و همچنین پایین آوردن قیمت مسکن را برای دولت مقدور می سازد.undefinedمیلیونها میلیارد تومان یارانه بی هدف، فقرزدایی و کاهش فاصله طبقاتی را در کوتاه مدت ممکن می سازد.undefinedدهها هزار میلیارد تومان مزد ناحق مدیران می تواند در روز اول کار دولت، هزینه های دولت را کاهش دهد.undefinedمیلیونها میلیارد تومان مصرف مسرفانه و مبذرانه انرژی می تواند در صورت صدور درآمدهای ارزی دولت را افزایش دهد.undefinedمیلیاردها دلار محصول کشاورزی وارداتی که قابل تولید در داخل است می تواند امنیت غذایی را رقم بزند.undefinedرشد اقتصادی منفی سالیان گذشته در حالی که سرمایه گذاری های آن همچنان موجود است امکان جهش تولید را فراهم کرده است.undefinedمیلیونها شاغل بدون بیمه درصورتی که حق و تکلیف تامین اجتماعی همگانی آنان ادا شود می تواند اعتماد و آرامش را به جامعه برگرداند و ورشکستگی صندوق های تامین اجتماعی را منتفی کند.undefinedعرضه قطره چکانی زمین در ۸ سال گذشته می تواند با جایگزینی با عرضه انبوه و رفع محدودیت ها، انقلابی در صنعت مسکن، اشتغال، ازدواج و کاهش فاصله طبقاتی ایجاد کند.undefinedو ابزار معجزه گری به نام فن آوری اطلاعات که بازدهی همه آنچه را که در بالا گفته شد در کمترین زمان محقق می کند اگر اراده ای باشد.

۱۵:۲۶

۱۸ مرداد ۱۴۰۰

thumnail
. شیفتگان خدمت در بروکراسی تخل پخل
undefined رسانه ها گزارش داده اند شرکت پست زیرساخت الکترونیک برای توزیع مرغ ایجاد کرده است. مسولان شرکت پست هم در تلویزیون پاسخگوی توزیع مرغ شده اند.undefinedسازمان تبلیغات اسلامی نرم افزار همسریابی راه اندازی کرده است.پلیس همایش و جشنواره حمایت از چادر برگزار کرده است.قوه قضاییه بیمارستان تاسیس کرده است.دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، برای رسیدگی به مشکل کم آبی به خوزستان سفر کرده است. وزارت امور خارجه در عتبات نقش اسنپ را برای نمایندگان مجلس ایفا می کند.نماینده مشهد در مجلس خیریه ای برای تولید مسکن تاسیس کرده است. امام جمعه مشهد هدایت و راهبری یک حزب و تشکل به نام شانا را برعهده گرفته است. بنیاد ۱۵ خرداد به والدین فرزندان چهارم هدیه نقدی می دهد. شهرداری مشهد زمین برای ساخت بیمارستان تخصیص می دهد. ارتش کارخانه تولید ماسک ساخته است.نیروهای نظامی چندین بانک اداره می کنند.وزارت نفت مدرسه ساخته است.سپاه پاسداران سه خبرگزاری را اداره می کند.یگان ویژه پلیس در راهپیمایی اربعین آب توزیع می کند.صداوسیما شرکت تولید میز و صندلی دارد.بنیاد ایثارگران شرکت بیمه دارد.شورای نگهبان هتل می سازد.در دانشگاه نماز جمعه می خوانند و در مصلی شورت و زیرپوش می فروشند و در مسجد آشپزی می کنند.هلال احمر در داروخانه کاسبی دارد و پارچه تولید می کند.شهرداری تهران کافی شاپ می سازد.نماینده مجلس مسیر خط آهن را مشخص می کند.ستاد اجرایی و وزارت دفاع و سپاه و ... واکسن می سازند.بخشی از روحانیون طبابت می کنند. بانکها مال می سازند.نمایندگی رهبری در شورای عالی امنیت ملی دولت سایه تاسیس کرده است.تولیت حرم امام رضا کیک و کلوچه و کاشی و توربین تولید می کند.شهرداری وام ازدواج می دهد.بسیج آتلیه عکاسی از عروس و داماد تاسیس کرده است.کارخانه های آهن و فولاد و خودرو، فوتبال را اداره می کنند.بسیج، ستاد اجرایی، بنیاد ایثارگران، کمیته امداد، آستان قدس و ،،، وام اشتغال می دهند.صندوق کارآفرینی امید وام خرید کالا می دهدوزارت دفاع بزرگترین مرکز دندانپزشکی راه اندازی می کند. همین وزارتخانه کارخانه تولید خانه ایجاد کرده است.کمتر نهادی است که درمانگاه و بیمارستان نداشته باشد. رستوران داری، هتل‌داری، تالارداری، هیئت داری، ورزشگاه و رسانه که عمومیت دارد.undefinedبا آمار بگویم ۱۹ هزار شرکت خصولتی وجود دارد که هیچ ربطی به کارکرد نظام و دولت و بخش عمومی ندارند. هم زمان مکرر تبلیغ می شود که باید مهمترین کارکرد حکومت و دولت یعنی امنیت و حل اختلافات و رفع فقر را به مردم و نهادهای مردمی سپرد. * تخل پخل یعنی بی نظم و ترتیب

۱۰:۵۲

۲۲ مرداد ۱۴۰۰

thumnail
@eghtesadshenasiirani. نابجا در نزاجا!
undefined رییس جمهور محترم دیروز به داروخانه ۲۹ فروردین سرکشی کرده و صف نارضایتی مردم از توزیع دارو را از نزدیک دیده است.
undefinedصف از منظر اقتصاد نشانه کمبود عرضه یا افزایش تقاضا و یا هر دو است. مدیران وزارت بهداشت اعلام کرده اند در تامین دارو مشکلی ندارند. این بدین معناست که صف موجود به علت نقص نظام توزیع است.undefinedکاش دفتر رییس جمهور در اطلاعیه ای نتایج این بازدید و تصمیمات بعد از آن را اعلام می کرد. بازدید مسئله محور نقیصه بسیاری از مدیران جمهوری اسلامی است. اگر چه این بازدیدها شرط لازم مدیریت صحیح است اما اگر منجر به تصمیم نشود تنها در کوتاه مدت می تواند مایه امید دوستان و سرگرمی مردم شود اما در میان مدت نتیجه عکس خواهد داد. undefinedاین تصمیمات می تواند چنین باشد:۱- ممنوعیت انحصار توزیع برخی داروها توسط داروخانه های خاص۲- ممنوعیت تصدی گری داروخانه توسط ارتش (مالک داروخانه فوق الذکر) و نهادهای عمومی همچون هلال احمر و...۳- امکان دریافت و توزیع دارو توسط نرم افزارهایی همچون اسنپ و ....۴- لزوم رعایت راهنمای بالینی تشخیص و درمان برای تجویز دارو۵- بررسی سابقه درخواست مجوز در توزیع و تولید داروها و تسهیل مجوزها و شکستن انحصارها۶- لزوم اجرای فوری و کامل پرونده الکترونیک و هوشمند شدن نظام سلامتآنچه ذکر شد رعایت برخی اصول اقتصادی در نظام سلامت ایران است. نظام سلامتی که به ویروس انحصار مبتلاست و به شدت کثیف و بیمار است. undefinedپی نوشت متاسفانه وزیری که برای وزارت بهداشت معرفی شده است پزشک است و فاقد تخصص لازم برای جراحی مدیریت و اقتصاد نظام سلامت.

۹:۰۹