عکس پروفایل مطالعات دولت الکترونیک و داده مرکز پژوهش‌های مجلسم

مطالعات دولت الکترونیک و داده مرکز پژوهش‌های مجلس

۶۲عضو
thumbnail
undefinedگروه‌‌ دولت الکترونیک و مدیریت داده مرکز پژوهش‌های مجلس منتشر کرد:
undefinedعنوان گزارش: «مفهوم شناسی بازارگاه داده و چالش های اجرایی آن در کشور»
undefined لینک دانلود
undefined خانم شیما ارجمند؛ آقای یحیی مرتبundefined1403/11/06undefined چکیده:undefinedبازارگاه داده به عنوان پلتفرمی الکترونیکی برای تسهیل تبادل داده تعریف می شود. اهمیت بازارگاه داده در ایجاد شفافیت و پاسخگویی، تقویت نوآوری و رشد اقتصادی، ارتقای کیفیت خدمات عمومی، تقویت امنیت ملی و حاکمیت داده و بهبود دیپلماسی و همکاری های بین المللی است. undefined با وجود این مزایا، چالش های قانونی، فنی، مشارکتی، نظارتی و فرهنگی در توسعه بازارگاه داده در ایران وجود دارد. برای غلبه بر این چالش ها، نیاز به تدوین قوانین و مقررات اختصاصی، ایجاد نهاد ناظر و تنظیم گر بازار، اتخاذ سیاست های حمایتی و تشویقی، تقویت ضمانت های اجرایی و همسوسازی با استانداردهای بین المللی است. undefined در مجموع، ایجاد یک چارچوب قانونی و نظارتی کارآمد برای توسعه بازارگاه داده در ایران نیازمند مشارکت و همکاری نهادهای دولتی، بخش خصوصی و جامعه مدنی است. تعریف دقیق بازارگاه داده و مشارکت کنندگان آن (تولیدکنندگان، فروشندگان، خریداران داده)؛ تعریف دقیق انواع داده و ضوابط مربوطه؛ همسوسازی قوانین مربوط به حریم خصوصی، حقوق مالکیت معنوی و امنیت سایبری؛ تعیین الزامات امنیت و حفاظت از داده ها (محرمانگی، تمامیت، دسترس پذیری)؛ تعیین قواعد مربوط به مالکیت، حقوق و مسئولیت های طرف های درگیر؛ تعیین نهاد ناظر و تنظیم گر بازار؛ تعیین مالکیت، مسئولیت ها و حقوق ذی نفعان؛ ارائه انگیزه های لازم برای توسعه بازارگاه ها؛ ایجاد سازوکارهای نظارتی و اعمال مجازات های قانونی؛ الزامات توسعه زیرساخت های فنی و اطلاعاتی مورد نیاز؛ ایجاد بستر مشارکت و همکاری میان نهادهای مختلف و بومی سازی با استانداردهای بین المللی ازجمله اقدامات ضروری در این عرصه است.
گروه‌‌ دولت الکترونیک و مدیریت داده مرکز پژوهش‌های‌‌ مجلس‌:
@egov_rc

۱۱:۴۳

thumbnail

۱۱:۴۳

thumbnail
undefinedگروه‌‌ دولت الکترونیک و مدیریت داده مرکز پژوهش‌های مجلس منتشر کرد:
undefinedعنوان گزارش: «مطالعه تطبیقی قوانین و استانداردهای مرتبط با زنجیره ارزش داده در کشورهای منتخب»
undefined لینک دانلود
undefined آقای محمدحسن طایفی نصرآبادی؛ خانم اسمهان حکاک؛ خانم عطیه یوسفی؛ آقای ابوالقاسم یوسفی بابادیundefined1403/11/30undefined چکیده:undefinedداده و اطلاعات در توسعه کشورها و ایجاد مزیت رقابتی برای آن ها نقش کلیدی دارند. ناتوانی در مدیریت داده همانند ناتوانی در مدیریت سرمایه به شمار رفته که نتیجه آن اتلاف منابع و از دست رفتن فرصت ها خواهد بود. یکی از اقدامات مهم در راستای مدیریت داده ها در کشور، سامان دهی به چرخه حیات داده ها، از ایجاد یا دریافت داده تا استفاده و در نهایت انهدام یا بایگانی آنها می باشد. چنین فرایندی در ادبیات با عنوان زنجیره ارزش داده شناخته می شود. زنجیره ارزش داده چارچوبی را برای ایجاد سیاست های حکمرانی داده، تضمین کیفیت داده ها و حفظ امنیت و حریم خصوصی داده ها، که برای حفظ اعتماد و انطباق بسیار مهم هستند، فراهم می کند.undefined با توجه به ضرورت پرداختن به زنجیره ارزش داده در ایران با هدف ایجاد زیربنایی برای ساماندهی به جریان داده در کشور، پژوهش حاضر در نظر دارد با بررسی زنجیره ارزش داده در ۶ کشور کانادا، استرالیا، سنگاپور، مکزیک، انگلیس و نیوزلند و احصای استانداردها و قوانین حاکم در آن کشورها، سازوکاری را برای مقایسه زیست بوم داده در ایران و کشورهای مذکور فراهم نموده و چارچوبی را برای سامان دهی به جریان داده در کشور ارائه کرده است.
گروه‌‌ دولت الکترونیک و مدیریت داده مرکز پژوهش‌های‌‌ مجلس‌:
@egov_rc

۱۱:۴۶

thumbnail

۱۱:۴۶

thumbnail
undefinedگروه‌‌ دولت الکترونیک و مدیریت داده مرکز پژوهش‌های مجلس منتشر کرد:
undefinedعنوان: «بررسی گزارش «شاخص دولت دیجیتال ۲۰۲۳ در کشورهای عضو سازمان توسعه و همکاری های اقتصادی (OECD)»
undefined لینک دانلود
undefined آقای امیررضا صدری خواه شیخ آبادی؛ آقای یحیی مرتبundefined1403/12/08undefined چکیده:undefinedظهور و گسترش عصر دیجیتال تحولات عمیقی در ساختار، مدیریت و مفهوم خدمات دولتی به وجود آورده است. عصر دیجیتال، به عنوان عصر ارتباطات باز شناخته می شود. دولت ها در این زمان باید به طور مؤثر در محیط های دیجیتالی به ارائه خدمات مؤثر بپردازند. undefined بر این اساس در این گزارش به تحلیل و بررسی گزارش «شاخص دولت دیجیتال ۲۰۲۳» منتشر شده در سازمان توسعه و همکاری اقتصادی پرداخته شده است. این گزارش، از داده های ۳۸ کشور عضو این سازمان در سال های ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۲ استفاده کرده و هدف آن سنجش میزان بلوغ دولت دیجیتال در این کشورها است. سنجش میزان بلوغ دولت دیجیتال کشورها در شش بُعد «دیجیتال براساس طراحی»، «داده محوری»، «دولت به مثابه سکو (پلتفرم)»، «شفافیت به صورت پیش فرض»، «کاربرمحوری» و «فعال بودن دولت در پیش بینی نیازها» انجام پذیرفته است. undefinedنتایج گزارش نشان می دهد کشورها در ابعاد «دیجیتال براساس طراحی»، «داده محوری» و «دولت به مثابه سکو (پلتفرم)» بهترین عملکرد را داشته اند و درضمن بُعد «فعال بودن دولت در پیش بینی نیازها» از پر چالش ترین ابعاد شناسایی شده در حوزه دولت دیجیتال است. در بخش پایانی گزارش، با توجه به تحلیل ها و نتایج به دست آمده، پیشنهادها و توصیه های سیاستی برای اجرا و پیاده سازی در کشور ارائه شده است.
گروه‌‌ دولت الکترونیک و مدیریت داده مرکز پژوهش‌های‌‌ مجلس‌:
@egov_rc

۱۲:۱۳

thumbnail

۱۲:۱۳

thumbnail
undefinedگروه‌‌ دولت الکترونیک و مدیریت داده مرکز پژوهش‌های مجلس منتشر کرد:
undefinedعنوان گزارش: «نظارت بر پروژه استقرار هویت هوشمند اشخاص حقوقی در راستای اجرای ۲۳ پروژه اولویت دار دولت الکترونیک»
undefined لینک دانلود
undefined آقای ایلیا میرزامحمدی؛ آقای محمد موسوی صالح؛ آقای یحیی مرتبundefined1403/12/13undefined چکیده:undefinedنظارت بر عملکرد اشخاص حقوقی از اهم موضوع ها، در حوزه مقابله با فساد و سازماندهی فضای کسب وکار در ایران است. در همین راستا، پروژه «استقرار هویت هوشمند اشخاص حقوقی در دولت الکترونیک» در سال ۱۳۹۸ و با تصویب نامه هیئت وزیران جزو «۲۳» پروژه اولویت دار دولت الکترونیک قرار گرفت. برنامه ریزی مربوط به پروژه مذکور در قالب ۱۷ بند و متولیان متعدد ازجمله سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، سازمان اداری و استخدامی کشور، سازمان امور مالیاتی و جامعه حسابداران رسمی در کشور صورت گرفت. undefined مطالعه حاضر به بررسی جزئیات اجرای این پروژه پرداخته است. مواردی از قبیل فقدان همکاری دستگاه ها، نقص اطلاعات موجود در پایگاه داده، ضعف ضمانت اجرایی قانون، چالش های فناورانه، کمبود منابع، ابهام در شناسنامه پروژه، نبود نظارت بر فرایند ویرایش اطلاعات اشخاص حقوقی، فقدان به روزرسانی و یکپارچه سازی قوانین، مالکیت پیچیده اشخاص حقوقی، ضعف در امنیت سامانه و پایگاه داده مربوطه، سهام وکالتی و فقدان دسته بندی حوزه فعالیت اشخاص حقوقی ازجمله چالش های احصا شده می باشند. undefinedارائه شده در راستای رفع چالش ها عبارت اند از، به روزرسانی قوانین مربوط به اشخاص حقوقی (ازجمله قانون تجارت)، جلوگیری از گسترش و ایجاد شبکه های مالکیتی پیچیده، استقرار زیرساخت لازم برای مقابله با تشکیل و ادامه فعالیت شرکت های صوری و کاغذی، نظارت بر فعالیت مؤسسات واسط در فرایند ثبت اشخاص حقوقی و آموزش در سطوح کلان حاکمیتی تا فردی.
گروه‌‌ دولت الکترونیک و مدیریت داده مرکز پژوهش‌های‌‌ مجلس‌:
@egov_rc

۱۲:۱۸

thumbnail

۱۲:۱۸

thumbnail
undefinedگروه‌‌ دولت الکترونیک و مدیریت داده مرکز پژوهش‌های مجلس منتشر کرد:
undefinedعنوان گزارش: «بررسی چالش های تعامل پذیری دولت الکترونیکی در کشور»
undefined لینک دانلود
undefined خانم مهسا کریمی؛ آقای حسین عزیزی؛ آقای یحیی مرتب؛ آقای سیدمسعود شریفیundefined1403/12/20undefined چکیده:undefinedبا توجه به اینکه هدف دولت، ارائه خدمات عمومی با کیفیت، سریع و کم هزینه بوده و تحول دیجیتال در دولت یا به عبارتی، دولت دیجیتال بیانگر شهروندمداری دولت ها و تعامل با ذی نفعان متعدد و متنوع است؛ بنابراین تعامل پذیری دولت الکترونیکی، نقش بسزایی در فرایند پیاده سازی تحول دیجیتال در دولت دارد. تعامل پذیری نشان دهنده توانایی ادارات دولتی برای تبادل اطلاعات درون سازمانی و بین سازمانی و همچنین، با شهروندان و بخش خصوصی است و موجب ساده سازی فرایندها، تسهیل جریان داده ها، ارتباط و یکپارچگی سیستم ها می شود. برای آنکه سازمان ها بتوانند با یکدیگر تعامل داشته باشند و اطلاعات مورد نیاز خود را به اشتراک گذارند، لازم است که از چارچوب و مدل های مشخصی استفاده کنند. undefined دولت ایران نیز مانند سایر کشورها، فعالیت خود را در زمینه تعامل پذیری آغاز کرده که این فعالیت ها منجر به ایجاد چارچوب تعامل پذیری و تشکیل کارگروه تعامل پذیری در سال ۱۳۹۸ در راستای پیاده سازی آن شده است، اما آنچه که آشکار بوده این است که با وجود این اقدامات، پس از گذشت چندین سال از تصویب آیین نامه اجرایی استقرار چارچوب تعامل پذیری دولت الکترونیکی (۱۳۹۷) و قانون داده و اطلاعات ملی (۱۴۰۱)، ضعف تعاملاتی و همکاری در دستگاه های دولتی کماکان وجود دارد و این امر، چالش تعامل پذیری را همچون گذشته پیش روی خط مشی های مرتبط دولت قرار داده است. undefinedبر این اساس در این نوشتار تلاش شده است تا با بررسی دلالت های اسناد بالادستی و الزامات قوانین و اقدامات کارگروه به واکاوی چالش های فراروی پیاده سازی چارچوب تعامل پذیری الکترونیکی و تدوین بسته سیاستی و راهکارهای اجرایی مناسب پرداخته شود.
گروه‌‌ دولت الکترونیک و مدیریت داده مرکز پژوهش‌های‌‌ مجلس‌:
@egov_rc

۱۲:۲۳

thumbnail

۱۲:۲۳

thumbnail
undefinedمؤسسه افکارسنجی ملت با همکاری گروه‌‌ دولت الکترونیک و مدیریت داده مرکز پژوهش‌های مجلس منتشر کرد:
undefinedعنوان گزارش: «سنجش دیدگاه مردم درباره خدمات الکترونیکی و اینترنتی دولت»
undefined لینک دانلود
undefined خانم ملیحه سپاسگر؛ زهرا سادات مشکانی فراهانی؛ خانم فاطمه امیری شاد؛ خانم جیران سرداریundefined1403/11/20undefined چکیده:undefinedموسسه افکارسنجی ملت، نظرسنجی حاضر را در آذرماه سال ۱۴۰۳ انجام داده است. جامعه آماری این پروژه همه افراد ۱۸ سال و بیشتر در کل کشور بوده اند. در این پیمایش تعداد ۱۱۰۰ پرسشنامه به روش تلفنی از این جامعه آماری گردآوری شده است. هدف از اجرای این پیمایش، سنجش دیدگاه و استفاده مردم از خدمات الکترونیکی و اینترنتی دولت بوده است. اهم نظرات کل پاسخگویان به شرح زیر است:undefined استفاده از خدمات غیرحضوری و اینترنتی دولتیundefined ۴۲/۱ درصد از مردم معمولاً کارهای اداری خود را با «مراجعه حضوری به اداره ها» ، ۳۰/۱ درصد به روش «اینترنتی» و ۱۷/۱ درصد با «مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیکی» انجام می دهند. گفتنی است ۱۰/۲درصد از مردم از دیگران می خواهند تا چنین اموری را برایشان انجام دهند.undefined ۴۸ درصد از مردم اذعان کرده اند مهارت لازم جهت انجام کارهای اداری به صورت اینترنتی را به میزان «زیاد یا خیلی زیاد» داشته و ۳۸/۹ درصد به میزان «کمی» دارند. همچنین، ۱۱/۸ درصد «اصلاً» توانایی مورد نیاز جهت انجام این امور به صورت اینترنتی را ندارند.undefined از نظر ۱۱/۳ درصد از مردم انجام کارهای اداری به صورت اینترنتی اصلاً پیچیده نیست. از طرفی، ۴۴/۸ درصد پیچیدگی آن را «کم» و ۴۰/۶ درصد «زیاد یا خیلی زیاد» عنوان کرده اند.undefined از نظر ۶۳/۸ درصد از مردم اطلاع رسانی دولت درباره خدمات اینترنتی که ارائه می دهد «کم یا خیلی کم» است.....
گروه‌‌ دولت الکترونیک و مدیریت داده مرکز پژوهش‌های‌‌ مجلس‌:
@egov_rc

۱۳:۲۹

thumbnail

۱۳:۲۹

undefined بسم الله الرحمن الرحیم undefined
کانال «مطالعات دولت الکترونیک و داده» در شبکه اجتماعی بله، با شناسه @egov_ir راه‌اندازی شد. در این کانال، گزارشات کارشناسی گروه «دولت الکترونیک و مدیریت داده» مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی و نشست‌های مرتبط، اطلاع‌رسانی خواهد شد.
undefined عضویت در کانال undefined
🟨لیست گزارشات منتشره گروه دولت الکترونیک و مدیریت داده تاکنون: (جهت دسترسی به پست گزارش، روی عنوان کلیک کنید)
undefined «نظارت بر عملکرد سامانه جامع تجارت (با تمرکز بر بخش تجارت داخلی)»
undefined «نظارت بر عملکرد دستگاه های اجرایی در به کارگیری امضای الکترونیکی»
undefined «گزارش نظارتی کیفیت اجرای ماده (۲۰) قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات»
undefined «بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه (77): رصد و نظارت بر پروژه استقرار هویت هوشمند اشخاص حقیقی در دولت الکترونیک»
undefined «بررسی لایحه برنامه هفتم (90) : ساماندهی و الکترونیکی کردن مزایده های قوه قضائیه (بند «الف» ماده (108))»
undefined «تحلیل نظارتی پیرامون اجرای 23 پروژه اولویت دار دولت الکترونیکی»
undefined «نظارت بر اجرایی سازی سامانه پنجره واحد مدیریت زمین (e-Land )در راستای اجرای 23 پروژه اولویت دار دولت الکترونیک»
undefined «تحلیل و آسیب شناسی اجرای قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات»
undefined «بررسی چالش های یکپارچه سازی داده و اطلاعاتِ همانندجویی آثار علمی در کشور»
undefined «داده حکومتی باز(1): مفاهیم، مصادیق، مزایا و چالشها»
undefined «داده حکومتی باز (۲): بررسی زیست بوم درگاه ملی کاتالوگ و مجموعه داده های باز و کاربردی کشور»
undefined «مفهوم شناسی بازارگاه داده و چالش های اجرایی آن در کشور»
undefined «مطالعه تطبیقی قوانین و استانداردهای مرتبط با زنجیره ارزش داده در کشورهای منتخب»
undefined «بررسی گزارش «شاخص دولت دیجیتال ۲۰۲۳ در کشورهای عضو سازمان توسعه و همکاری های اقتصادی (OECD)»
undefined «نظارت بر پروژه استقرار هویت هوشمند اشخاص حقوقی در راستای اجرای ۲۳ پروژه اولویت دار دولت الکترونیک»
undefined «بررسی چالش های تعامل پذیری دولت الکترونیکی در کشور»
undefined «سنجش دیدگاه مردم درباره خدمات الکترونیکی و اینترنتی دولت»
@egov_rc

۱۳:۳۵

thumbnail
undefinedگروه‌‌ دولت الکترونیک و مدیریت داده مرکز پژوهش‌های مجلس منتشر کرد:
undefinedعنوان گزارش: «استفاده از علوم رفتاری با هدف بهبود ارائه خدمات دولت الکترونیکی»
undefined لینک دانلود
undefined خانم فهیمه محمدی هارونی؛ آقای یحیی مرتبundefined1404/01/25undefined چکیده:undefinedعلوم رفتاری امروزه در ساحت های مختلف بخش عمومی برای تسهیل پیاده سازی خط مشی ها و افزایش بهره وری مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از مفاهیمی که امروزه حکومت ها از آن برای ارائه بهتر خدمات استفاده می کنند دولت الکترونیک است. این مفهوم به استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات برای ارائه خدمت به شهروندان بدون نیاز به مراجعه حضوری و به صورت یکپارچه و در تمامی ساعات شبانه روز اشاره دارد. undefined یکی از چالش های قابل توجه در این خصوص، پذیرش این خدمات از جانب مردم و به عبارتی تبدیل عادات سنتی تعامل با ادارات دولتی- که مبتنی بر مراجعه حضوری و ارتباط مستقیم با کارمندان دولت بود- به عادات نوین و مبتنی بر استفاده از بستر اینترنت، سامانه های دولت الکترونیک، پیامک و... است. در این زمینه نظریات مختلفی برای پیش بینی عوامل اثرگذار بر پذیرش این فناوری از جانب مردم ارائه شده است که به عنوان نمونه می توان به نظریه رفتار برنامه ریزی شده، نظریه پذیرش فناوری و مدل یکپارچه دولت الکترونیک اشاره کرد؛ در این نظریه ها به مؤلفه های مختلف اثرگذار بر پذیرش فناوری پرداخته می شود. undefinedبا توجه به آنکه علوم رفتاری دارای شناخت عمیق و مبتنی بر واقعیت از کنش انسانی اند، می توانند برای بهبود استفاده مردم از خدمات دولت الکترونیک مداخلات مؤثری را پیشنهاد کنند که به عنوان مثال می توان به اقداماتی از جمله استفاده از چهره های محبوب برای ترغیب مردم به استفاده از خدمات الکترونیک، در نظر گرفتن شرایط مختلف شهروندان و برنامه ریزی برای امکان پذیر کردن استفاده شهروندان از خدمات الکترونیک با هر سطح سواد و تحصیلات از خدمات دولت الکترونیک و... اشاره کرد.

گروه‌‌ دولت الکترونیک و مدیریت داده مرکز پژوهش‌های‌‌ مجلس‌:
@egov_rc

۶:۳۷

thumbnail

۶:۳۷

thumbnail
undefined بازنشر
undefinedگروه‌‌ آینده‌پژوهی دفتر مطالعات بنیادین حکمرانی مرکز پژوهش‌های مجلس منتشر کرد:
undefinedعنوان گزارش: «روندهای موثر بر حکمرانی ملی داده‌ها»
undefined لینک دانلود
undefined خانم اسمهان حکاک؛ آقای احمد کوهی اصفهانی؛ خانم عطیه یوسفی؛ آقای علیرضا نصر اصفهانیundefined1404/01/25undefined چکیده:undefinedامروزه دولت ها، بنگاه‌ها و جوامع از اهمیت و ارزش راهبردی داده آگاه هستند، براین اساس نظام برنامه ریزی کلان کشور لازم است درک درستی از ضرورت و اهمیت نظام حکمرانی داده پیدا کند و نگاهی آینده نگرانه، کل‌نگر، پویا، پیشگیرانه و سازگار با فناوری های نوپدید برای مدیریت و حفاظت از انواع داده های ملی، تجاری، شخصی، باز و ... داشته باشد.
undefinedنظام حکمرانی ملی داده در بهینه سازی و افزایش انسجام و کارآمدی نظام تصمیم گیری کشور، ارتقای سطح هوشمندی خط مشی گذاران، افزایش شفافیت، بهبود اعتماد جامعه، رشد خدمات دیجیتال و افزایش سهم اقتصاد دیجیتال در تولید ناخالص داخلی نقش مهمی دارد.
undefinedدر این گزارش ضمن بررسی اجمالی تجارب مرتبط داخلی و بین المللی حکمرانی داده به بیان چالش های پیش رو و روندهای تأثیرگذار بر حکمرانی ملی داده پرداخته شده و در ادامه به دوگانه های سیاستی و سناریوهای حکمرانی ملی داده اشاره شده و در نهایت پیشنهادهای سیاستی در حوزه حکمرانی ملی داده ارائه شده است.

گروه‌‌ دولت الکترونیک و مدیریت داده مرکز پژوهش‌های‌‌ مجلس‌:
@egov_rc

۶:۱۶

thumbnail

۶:۱۶