۲۰:۱۹
مجله تحلیلی گذرگاه
چاوش، ویژهنامه بینالمللی نوروز منتشر شد
آنچه خواهید خواند:
نوروز در افغانستان
نوروز در جمهوری آذربایجان
نوروز در ایران
حاجی فیروز، نمایش خیابانی در تهران
نوروز در قزاقستان
نوروز در قرقیزستان
نوروز در پاکستان
نوروز در تاجیکستان
نوروز، میراث فرهنگی عجم و عرب در قرون نخستین اسلامی
جشن نوروز در تاریخ مردمان ترکزبان
نوروز در ازبکستان
نوروز در ترکمنستان
تهیه شده در هسته بینالملل بسیج دانشجویی استان گیلان
دریافت نسخه الکترونیکی
گذرگاهی برای رسیدن به یک وضع جدید
@gozargaah_ir
نشریه چاووش.pdf
۱۳.۲ مگابایت
۲۰:۱۹
۹:۴۸
۱۴:۳۳
۱۸:۰۰
۱۸:۱۶
این را یادمان نرود که «ترامپ آمریکای بدون روتوش» است و بایدن «آمریکای مزورانه» بود والا فرقی در آدم کشی آنان وجود ندارد. از همین رو ترامپ به دنبال «پیروزی بدون جنگ» بوده و هست چرا که می داند تشر او روی اکثر سران جهان موثر است و نیازی به لشکرکشی نیست! چرا؟ چون ترس از تصویر ابرقدرتی او حاکم است گویی او جای خدا نشسته است!
چیزی که این تصویر را می شکند و جا دارد که ما آن را جدی بگیریم و در میان جامعه خودمان هم روی آن کار کنیم، ایستادگی نقاطی از جهان است که از این تشرها نمیترسند و لذا دارند بازی او را به هم میزنند! غزه، یمن و تا حدی ایران خصوصا در سطح رهبری نشان دادند که این «هژمونی وحشت» را به رسمیت نمی شناسند!
از همین روست که تاجری بنام ترامپ هم مجبور به حمله به یمن می شود چرا که آنها مانند مردم غزه او را به سخره گرفتند و تو گویی یکی پیدا شده که ثابت کند پادشاه لخت است! این همان مزیت یمن و غزه است. یمن نه تنها از تشر پا پس نکشید بلکه به ناو هواپیمابر او هم حمله کرد. اقدامی که حتی در خواب سران کشورهای منطقه و جهان قابل رویت نیست! و چقدر ما بیتفاوت عبور میکنیم از این اقدامات بی نظیر...
۱۸:۳۶
یکصد جنگنده اسرائیلی سحرگاه امروز مناطق مختلف باریکه غزه را هدف حملات سنگینی خود قرار دادند که تاکنون بیش از 412 فلسطینی کشته شدهاند که غالبا زن و کودک هستند. در عین حال هم بیش از 500 نفر مجروح شدهاند. این ارقام حتی فراتر از روزهای نخست شروع جنگ در اکتبر 2023 است. تصاویر منتشر شده نشان میدهد که خیمههای آوارگان و مراکز تجمع آنها در مدارس و غیره هدف مستقیم قرار گرفته است.
به گفته وزیر خارجه نروژ آنچه از بامداد امروز در غزه در جریان است، کابوس وحشتناکی است که بعد از 17 روز قطع غذا، دارو و برق و بحران آب رخ میدهد. این شکل محاصره غیر اخلاقی دو میلیون و 300 هزار نفر در چنین باریکهای در تاریخ معاصر جهان بیسابقه است و بیشتر به سبک جنگهای اولیه بشر در تاریخ است که چاههای آب را به روی خصم خود میبستند، مواد غذایی را به آتش میکشیدند و سپس میکشتند.
اما فارغ از ابعاد انسانی حملات امروز اسرائیل به غزه، در بعد سیاسی و امنیتی این حملات را میتوان در سه بستر و به عبارتی بنبست دید؛ نخست بن بست در مذاکرات آتش بس میان حماس و اسرائیل. دوم در بستر بحران سیاسی داخلی در اسرائیل و سوم هم در بستری منطقهای در تتمه حملات سنگین آمریکا به یمن، تشدید حملات اسرائیل به سوریه و لبنان و افزایش تهدیدها علیه ایران.
با توافق آتش بس در ژآنویه گذشته و توقف جنگ و مبادله گروگانها، پیامدهای آن رفته رفته در اسرائیل به موازات تشدید تبعات حمله هفتم اکتبر و تحقیقات ارتش پدیدار شد. این وضعیت نتانیاهو را در تنگنای دشواری قرار داد که به تبع آن از خیلی از تعهدات بر اساس توافق از جمله اجرای پروتکل انسانی و شروع مذاکرات مرحله دوم آتش بس از روز شانزدهم آتش بس شانه خالی کرد.
بحران داخلی در اسرائیل در روزهای اخیر به وضعیت بیسابقهای در تاریخ آن رسید و کار به تهدید به افشاگری میان رئیس شاباک و نتانیاهو کشیده شد. بی بی تصمیم به برکنار بار گرفت و ناظر قضایی آن را اقدامی غیر قانونی توصیف کرد. در کنار آن هم مساله خدمت نظامی حریدیها و بحران بودجه همچنان لاینحل مانده و اگر تا 12 روز دیگر تا پایان مارس بودجه تصویب نشود، خود به خود دولت نتانیاهو که با چنگ و دندان آن را حفظ کرده، سقوط میکند و باید انتخابات زودهنگام برگزار شود.
در واقع بن بست مذاکرات آتش بس در وهله نخست به همین بن بست داخلی در اسرائیل باز میگردد که علت آن هم بن بستی است که عامل آن نتایج جنگ 16 ماهه در نوار غزه است. در حقیقت اگر جنگ بر اساس آنچه اسرائیل و نتانیاهو برنامه ریزی کرده بودند، پیش میرفت و هفتم اکتبر جبران شده بود، نه نتانیاهو با چنین وضعیت داخلی پیچیدهای مواجه میشد و نه چنین بحران داخلی بیسابقهای شکل میگرفت. در این وضعیت ورود به مرحله دوم آتش بس با حماس حکم خودکشی را برای نتانیاهو داشت و پایان دولت را رقم میزد.
در این شرایط، بیبی بر خلاف متن توافق به جای مذاکره در سایه تداوم آتش بس برای ورود به مرحله دوم و سپس مرحله سوم توافق، به دنبال برون سپاری بحران داخلی رفت و با حمایت دولت ترامپ پیشنهاد تمدید مرحله اول را مطرح کرد، اما حماس نپذیرفت و بر اجرای متن توافق تاکید کرد. در روزهای اخیر هم ویتکوف فرستاده ترامپ در راستای پیشنهاد تمدید مرحله نخست آتش بس طرحی را به حماس ارائه کرد که مبتنی بر آزادی نیمی از گروگانهای زنده در غزه بود که این تشکیلات هم در مقابل پیشنهاد آزادی یک گروگان دو تابعیتی اسرائیلی آمریکایی و جنازه چهار اسیر دیگر را به شرط شروع مذاکرات مرحله دوم آتش بس مطرح کرد؛ اما اسرائیل نپذیرفت.
در این باره حملات امروز به غزه دو هدف عمده را دنبال میکند؛ نخست تحمیل توافقی بر حماس و دیگری ایجاد فضای امنیتی و جنگ برای به حاشیه بردن بحران داخلی و پیشبرد تصویب بودجه و جلوگیری از فروپاشی دولت است. فعلا اسرائیلیها منتظر نتایج این حمله در جهت مجبور شدن حماس به توافق مورد نظر هستند که اگر محقق نشد، به حملات خود به صورت تدریجی تصاعدی در ساعات و روزهای آینده ادامه دهند و عملا جنگ کاملا از سرگرفته شود.
در نهایت باز بعید است که دور دوم جنگ غزه هم چون دور اول آن بدون توافق و مذاکره متوقف شود؛ اما در صورت بالا گرفتن جنگ احتمالا دوباره حرف و حدیث از کوچاندن مردم غزه تحت فشار جنگ مطرح شود.
در کنار آن، پوشیده نیست که حملات امروز به غزه با موافقت ترامپ صورت گرفته است؛ موافقتی که پس از حملات به یمن رساندن منطقه به لبه پرتگاه جنگی منطقهای را دنبال میکند تا فشار حداکثری را بر تهران برای تحقق «صلحی از موضع قدرت» به حد اعلای خود برساند. البته رساندن اوضاع به لبه پرتگاه جنگ لزوما به معنای ورود به آن نیست؛ اما شنهای روان و سوزان منطقه با سرعت در حرکتند و فعلا نقطه توقف آنها روشن نیست.
۱۰:۳۴
۱۲:۳۹
۱۴:۳۶
۱۹:۰۰
۹:۵۹
۹:۵۹
حزب کردها با صدایی بلند اتفاقات امروز را محکوم کرده و خواهان پایان روند کودتا علیه نهادهای سیاسی شده است.زمانی تصور می شد از رهگذر قسمی هم اتحاد تاکتیکی میان کردها و اسلام گرایان می توان به مصاف ارتش سکولار و مداخله گر ترکیه رفت و دمکراسی را از کمند استبداد سکولار کمالیستی نجات داد.ظاهرا امروز باید به خلاف این معادله اندیشید. کردها و کمالیست ها در یک جبهه و اسلام گرایان و پان ترک ها هم در جبهەای دیگر قرار گرفته اند و ارتش و دستگاه قضایی هم بازیچه های دست سلطانند.به زبان دیگر حزب حاکم جای ارتش کودتاگر سابق را گرفته است.
۱۲:۴۲
خبر بازداشت اکرم امام اوغلو شهردار استانبول و رقیب جدی اردوغان در انتخابات ریاست جمهوری آتی در 2028 یا در انتخابات زودهنگام و پیش از موعد به همراه 105 نفر دیگر تکانه سنگینی بود که ترکیه را لرزاند و معترضان را به خیابانها کشاند.
امام اوغلو با طیفی از اتهامات از جمله فساد و کمک به «سازمانی تروریستی» مواجه است؛ اما مخالفان اردوغان و حکومت این اتهامات را سیاسی و با هدف حذف امام اوغلو از صحنه رقابت در انتخابات ریاست جمهوری میدانند. ولي این اتهامات و تشکیل پرونده قضایی برای شهردار استانبول، باعث حذف او نمیشود و قبلا هم صلاح الدین دیمرتاش رهبر زندانی کُرد با چنین اتهاماتی مواجه بوده و در انتخابات ریاست جمهوری 2018 نامزد شده است.
اما آنچه امام اوغلو را کاملا از رقابت در هر انتخابات ریاست جمهوری حذف میکند، ابطال مدرک تحصیلی «مدیریت بازرگانی» او پس از 31 سال از دریافت آن از جانب دانشگاه استانبول است. یکی از شروط نامزد شدن در انتخابات ریاست جمهوری داشتن مدرک تحصیلی دانشگاهی است و اکنون شهردار بازداشت شده استانبول فاقد این شرط شده است.
ابطال مدرک اکرم امام اوغلو هم درست در زمانی اتفاق افتاد که حزب جمهوریخواه خلق ترکیه در آستانه اعلام نامزدی او برای انتخابات آتی ریاست جمهوری بود. همین خود شائبه سیاسی بودن این اقدامات علیه امام اوغلو را تقویت کرده است.
وزیر دادگستری ترکیه امروز در واکنش به اعتراضات و اتهامات به دولت به «کودتا علیه رئیس جمهور آینده» از بازداشت امام اوعلو و نزدیکان او دفاع کرد و آن را قانونی دانست.
در این بحبوجه اما عقبنشینی منصور یاواش شهردار آنکارا و همحزبی امام اوغلو از اظهارات تندش در واکنش به زنجیره بازداشتها مورد توجه ناظران قرار گرفته است. یاواش گفته است که «هیچ کسی فراتر از قانون نیست و هر کسی اگر جرمی مرتکب شده باشد، میتواند محاکمه و مجازات شود».
این «عقبنشینی» شهردار آنکارا بیارتباط با نگرانی او از احتمال مواجه شدن با اتهاماتی مشابه در آینده نیست. یواش با حذف امام اوغلو یکی از گزینههای مطرح حزب جمهوریخواه خلق است و از این منظر میتوان به این دست سخنان او نگریست.
اما در مورد پیامدهای این بازداشت در ترکیه بعید است که این اعتراضات به ناآرامیها و آشوبهای گسترده ختم شود. اما تبعات این اقدامات جدا از تنگتر شدن عرصه به روی مخالفان، فربهکردن اقتدارگرایی و لاغر شدن دموکراسی معیوب ترکیه، بیشتر از ناحیه اقتصادی است و با افت شدید 15 درصدی لیر ترکیه خود را نشان داد و این روند با گسترش نااطمینانی در اقتصاد این کشور میتواند در آینده هم تشدید شود.
اقتصاد در این دو دهه همواره برگ برنده حزب عدالت و توسعه و اردوغان با وجود بحران اقتصادی سالهای اخیر و افت پایگاه اجتماعی آن بوده است، اما در عین حال نیز بزرگترین چالش و تهدید فراروی آن برای تداوم حکمرانی است.
از دیگر سو، نتایج بازدداشتهای اخیر به نوعی با «آشتی» با اوجالان و پ.ک.ک پیوند دارد. در واقع توافق دولت ترکیه و رهبر حزب کارگران کردستان راه را برای تعدیل قانون اساسی و حذف امام اوغلو هم راه را برای پیروزی اردوغان در انتخابات زودهنگام فراهم میکند. به نظر میرسد که راه تداوم ریاست جمهوری اردوغان بدون مواجهه با موانع قانونی برگزاری انتخابات پیش از موعد با موافقت 360 نماینده از 600 نماینده مجلس است. چنین انتخاباتی هم ممکن است در 2027 برگزار شود و اردوغان در صورت پیروزی در آن میتواند تا 2032 در قدرت بماند.
نظر به تحولات «تاریخی» جاری و ادامه دار در خاورمیانه، هر گونه تغییر و تحول در ترکیه طی سالیان آتی فراتر از ابعاد داخلی آن، واجد ابعاد منطقهای بسیار مهمی خواهد بود. در حقیقت هر گونه نظم نوین منطقهای در سالهای پیشرو به دور از تحولات مرتبط با ایران و ترکیه شکل نمیگیرد که هر چند هر دو بازیگر رقیب یکدیگرند، اما در عین حال «دولت پنهان جهانی» در نظام بینالملل نظمی منطقهای در خاورمیانه با نقشآفرینی تاثیرگذار اسرائیل را میخواهد که جایگاه این دو بازیگر در این نظم در حد و اندازه دو کشور تعریف شود نه دو قدرت منطقهای.
۷:۴۹
4_5969961428558288944.m4a
۰۳:۵۶-۳.۷۱ مگابایت
۹:۵۴
۱۰:۵۱
مجله تحلیلی گذرگاه
خبرنامه تحلیلی مصاف منتشر شد
آنچه خواهید خواند:
جنگطلبی مردی که با شعار صلح آمد
گزافهگویی انگلیس پس از ادعاهای ترامپ
هشدار ایران به آمریکا
به همت هسته بینالملل بسیج دانشجویی استان گیلان
دریافت نسخه الکترونیکی
گذرگاهی برای رسیدن به یک وضع جدید
@gozargaah_ir
4_5974458362396416385.pdf
۹۷۴.۹۷ کیلوبایت
۱۰:۵۱
۱۲:۱۰
۱. حمله احتمالی آمریکا و اسرائیل محدود به مراکز هستهای نیست و احتمالا مراکز نفتی و انرژی ایران را نیز هدف میگیرد و گستردگی اقدام نیاز به استفاده از کشورهای عربی دارد لذا پاسخ سنگین ایرانی در راه است که محدود به ضربه به ارتش آمریکا و اسرائیل نبوده و پایگاههای این دو در کشورهای عربی و همچنین مراکز نفتی دول عربی را زیر ضرب خواهد برد.
۲. "عملیات بزرگی که آمریکا با همراهی اسرائیل به دنبال آن است" به ایران محدود نشده و صرفنظر از وضعیت فعلی، منجر به شعلهور شدن جبهات عراق، سوریه، لبنان و یمن خواهد شد. مشخصاً این احتمال وجود دارد که یمنیها کشورهای حوزه خلیج فارس را نیز هدف قرار دهند.
۳. آمریکاییها به کشورهای عربی ضمانت دادهاند که: اولاً ایران ضعیف شده، ثانیاً مردم ایران آماده یک قیام بزرگ هستند! و ثالثاً متحدین ایران در منطقه تضعیف شده و توانایی اقدام موثر را ندارند. بخش زیادی از جلسه به بررسی صحت این گزارهها گذشته است. همین کشورهای عربی در سال ۱۴۰۱ نیز از سازمان سیا شنیده بودند که اگر شما همراهی کنید، میدان میلیونی در تهران شکل خواهد گرفت! در جلسه استخباراتی بررسی اغتشاشات ۱۴۰۱ در دی ماه آن سال به صراحت ذکر میشود که آمریکاییها ما را جلو انداختند، میدان میلیونی شکل نگرفت و اکنون ما ماندهایم و ایرانی که به دنبال انتقام است.
۱۲:۱۷