بسم الله الرحمن الرحیم
*
یادداشت اتمی ۳ - بمب اتم: بازندارندهی توهمآفرین*!
آیا واقعاً ساخت بمب اتم میتواند کشور را از تجاوز دشمنان حفظ کند و امنیت پایدار را برای آن به ارمغان آورد؟
در این یادداشت، به توهمی بودن سناریوهای بازدارندگی بمب اتم از نگاه رهبر انقلاب اسلامی در ابعاد سیاسی، نظامی و امنیتی میپردازیم.
*
سکانس ۱: دیوانگی*!
️برخی گمان میکنند که داشتن بمب اتم یعنی رسیدن به امنیت! اما واقعیت این است که چیزی به نام «امنیت اتمی» جز یک خیالِ بیمارگونه نیست. بازدارندگی ناشی از بمب اتم، در واقع به راهبردی متکی است که خودش به صراحت «دیوانگی» نامیده شده!
این راهبرد که به آن بازدارندگی مبتنی بر نابودی تضمینشده متقابل (MAD) میگویند، امنیت را نه بر عقلانیت یا اخلاق، بلکه بر «ترس همگانی از فاجعه جمعی» بنا میکند. یعنی اگر تو شلیک کنی، من هم شلیک میکنم و هر دو نابود میشویم! این سناریوی خیالی نهتنها تضمینکننده امنیت نیست، بلکه از اساس غیرعقلانی و ضدانسانی است.
رهبر انقلاب اسلامی (۱۳۸۹/۱/۲۸): «پیروزی در جنگ هستهای ناممکن و درگیری در چنین جنگی غیر عقلانی و ضد انسانی است... این ایده که "ترس از نابودی متقابل" صلح میآورد، تنها به انباشت سلاحهایی انجامیده که هر لحظه ممکن است بشریت را نابود کنند... بیدلیل نیست که راهبرد بازدارندگی مبتنی بر نابودی تضمینشده متقابل، دیوانگی نام گرفته است... آنها] امنیت خیالی خود را بر ناامنی همگانی بنا کردهاند... هر یک از ابرقدرتها توان خیالی پیدا کردهاند که دههزار بار دیگران را نابود کنند.»
این توهم هستهای نهتنها به امنیت نمیانجامد، بلکه جهان را در یک بنبست ترس و بیاعتمادی فرو میبرد.
*سکانس ۲: بمب بازنده*!
️بمب اتم هیچ جنگی را نمیبرد چون اصلاً چیزی به نام «پیروزی» در جنگ هستهای وجود ندارد! صاحبان این سلاحها میدانند که استفاده از بمب اتم مساوی است با باز شدن درهای جهنم به روی همه؛ سپس دستیابی تروریستها به آن و نابودی امنیت جهان!
آنها بهخوبی فهمیدهاند که این سلاح نه کارکرد نظامی دارد، نه کارکرد امنیتی، و نه حتی اخلاقی. پس چرا اصرار به تولید آن دارند؟ چون در پی قدرتنمایی توهمی و ارعابند، نه امنیت واقعی.
امام خامنهای (۱۳۸۷/۳/۱۴): «دارندگان سلاح هستهای میدانند استفاده از آن امنیت خودشان را نیز نابود میکند، چرا که دیر یا زود تروریستها هم به این سلاح دسترسی پیدا خواهند کرد.»
رهبری معظم (۱۳۸۹/۱/۲۸): «پیروزی در جنگ هستهای ناممکن و درگیری در چنین جنگی غیرعقلانی و ضدانسانی است. ولی... گروه انگشتشماری از دولتها... امنیت خیالی خود را بر ناامنی همگانی بنا کردهاند... که هیچ کاربردی جز ارعاب و ترور دستهجمعی و ایجاد امنیت کاذب، مبتنی بر بازدارندگی ناشی از نابودی تضمینشده همگانی نداشته و ندارد.»
بمب اتم، نه تنها ابزار دفاع نیست، بلکه کل مفهوم «امنیت» را به ورطه خطرناکِ ترس و جنون میکشد.
*سکانس ۳: نمک گندیده*!
️مهمترین ادعای هواداران بمب اتم، ایجاد بازدارندگی سیاسی و حفظ اقتدار بینالمللی است؛ اما تاریخ، خلاف این توهم را ثابت کرده است.
اتحاد جماهیر شوروی، با در اختیار داشتن هزاران بمب اتمی ــ حتی بیش از ایالات متحده ــ در دهه ۹۰ میلادی فروپاشید؛ بیآنکه زرادخانه عظیم هستهایاش بتواند کوچکترین مانعی در برابر این سقوط باشد. این تجربه تاریخی نشان داد که «قدرت سیاسی» و «بقای یک رژیم»، نه با سلاحهای اتمی، بلکه با پشتوانه مشروعیت مردمی، عدالت و عقلانیت رقم میخورد.
رهبر انقلاب اسلامی (۱۳۸۳/۴/۱): «شوروی سابق مگر بمب هستهای نداشت؟ تعداد بمبهای هستهای شوروی احتمالاً از تعداد بمبهای هستهای آمریکا بیشتر هم بود. شکست نخورد؟! پیروزی و شکست در صحنههای اساسی دنیا با این چیزها نیست.»
امام خامنهای (۱۳۹۱/۶/۹): «سلاح هستهای نه تأمینکنندهی امنیت و نه مایهی تحکیم قدرت سیاسی است، بلکه تهدیدی برای این هر دو است. حوادث دههی ۹۰ قرن بیستم نشان داد که داشتن این تسلیحات نمیتواند رژیمی همانند شوروی سابق را هم حفظ کند... امروز نیز کشورهایی را میشناسیم که با داشتن بمب اتم، در معرض امواج ناامنیهای مهلکند.»
شوروی نمونهای بارز از ناکارآمدی «بازدارندگی هستهای» در ایجاد امنیت برای یک نظام سیاسی است.
ممکن است با اینحال برخی تصور کنند که تصمیم قطعی ایران برای نابودی رژیم صهیونیستی بهعنوان یک دولت تروریستی هستهای، میتواند تغییری در دکترین هستهای جمهوری اسلامی ایجاد کند!
در یادداشت بعدی، به ناکارآمدی بمب اتم در تقابل میان ایران و رژیم صهیونیستی و توهمی بودن بازدارندگی نظامی میپردازیم.
[همه یادداشتهای اتمی








*اندیشکده علوم و فناوریهای نرم انقلاب اسلامی در رسانههای اجتماعی*:
@jahaadetabin
?
*
*
?
۱۸:۱۸