۱۰:۵۰
مِّنَ الْمُؤْمِنِينَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللَّهَ عَلَيْهِ فَمِنْهُم مَّن قَضَىٰ نَحْبَهُ وَمِنْهُم مَّن يَنتَظِرُ وَمَا بَدَّلُوا تَبْدِيلًا
️شهادت رهبر بزرگ مقاومت اسلامی لبنان جناب سید حسن نصرالله و همراهان ایشان در جنایت وحشیانه صهیونیست ها را به محضر مبارک حضرت ولی عصر ارواحنافداه و رهبر معظم انقلاب اسلامی تسلیت عرض مینماییم.
️امید که جبهه مقاومت با درس آموزی از گذشته بیش از پیش خون عزیزان و سرمایه های خود را فدای مصلحت سنجی ها و تعلل های بی مورد نکرده و با اعتماد به وعده های الهی مسیر مبارزه با صهیونیسم را تا زوال کامل این غده سرطانی با قدرت بپیماید.
️اندیشکده مطالعات راهبردی مرصاد
@mersadcss 


۱۴:۰۷
۱۰:۳۴
۱۳:۰۶
اندیشکده مرصاد به منظور تکمیل کادر میزهای خود *از عموم علاقهمندان دعوت به همکاری مینماید.
علاقمندان جهت مصاحبه و امکانسنجی همکاری، درخواست خود را با تکمیل فرم ثبت نام در اینجا اعلام فرمایند.
۱۲:۰۷
۹:۵۸
در سایه تحولات سریع روزهای اخیر در سوریه متن کامل گزارش راهبردی "چکش موازنه؛ در برسازی نظم سیاسی جدید در سوریه" که در آذر سال 1397 به عنوان پیشنهادی جامع برای اصلاح نظام سیاسی سوریه و دفع تهدیدات محتمل به قلم «دکتر هادی معصومی زارع»، مدیر میز عراق و شامات اندیشکده مرصاد، نگاشته شده بود منتشر میشود.
متن این نوشته به دلیل برخی حساسیتها پیش از این محرمانه بوده و تنها در اختیار سیاستگذاران و تصمیمگیران پرونده سوریه قرار گرفته بود.
۱۰:۴۹
باور آن است که با ایجاد چنین شبکهای میتوان مانع از کودتای شبکه همبسته لایه دوم قدرت در سوریه و نیز طرف روسی علیه منافع ج.اا و محور مقاومت خواهد بود. بدیل و آلترناتیو نیز چیزی جز استمرار رویه موجود در همپیمانی مطلق با نظام سوریه نخواهد بود.
۱۰:۴۹
ترامپ در حالی توانست به عنوان رئیس جمهور جدید ایالات متحده انتخاب شود که او در دوره پیشین ریاست جمهوری خویش(2017-2021) هیچ سفری به قاره آفریقا انجام نداد و همواره با بیتوجهی به این قاره مینگریست.
شعارها و مناظرات ترامپ در دوران انتخاباتی اخیر نیز بیانگر عدم تغییر سیاست وی در قبال آفریقا است و همین مسئله منجر به تردید دولتهای آفریقایی در نگرش بلند مدت به همکاری با آمریکا شده است. ادامه مسیر ترامپ در ریل قبلی خویش میتواند دولتهای قاره آفریقا را بیش از پیش به سمت تقویت تعاملات با رقیبان شرقی واشنگتن سوق دهد.
در میان تردیدهای کشورهای آفریقا، میتوان قانون AGOA، کمکهای حمایتی در حوزههای متعدد، مسئله مهاجرین و حوزههای مرتبط با محیط زیست در آفریقا را مهمترین بخشهای مورد توجه دانست.
قانون توسعه و فرصتها در آفریقا (AGOA) برنامهای است که در سال 2000 توسط بیل کلینتون، رئیسجمهور اسبق ایالات متحده صادر شد. این برنامه به کشورهای آفریقایی بویژه در جنوب صحرای بزرگ اجازه میدهد که[....]
۱۰:۳۳
۱۳:۲۴
۹:۴۶
۱۱:۵۲
۱۰:۱۳
۱۰:۵۱
۱۱:۲۳
۹:۴۵
۱۷:۲۵
با اینکه چند ماه از سقوط بشار اسد گذشته است، دلایل و پیامدهای این رویداد همچنان مورد توجه تحلیلگران قرار دارد. عوامل متعددی از جمله مسائل اقتصادی، شکافهای اجتماعی، بحرانهای سیاسی و نظم منطقهای در فروپاشی حکومت او نقش داشته که هر یک نیازمند بررسی مستقل است. با این حال، یکی از عوامل کلیدی که معمولاً از تأثیر آن غفلت میشود، مدل حکمرانی «قومی-عربی» است؛ الگویی که نه تنها در سقوط اسد نقش مهمی داشت، بلکه پیش از او، سرنوشت مشابهی برای دیگر رهبران عربی از جمله صدام حسین، معمر قذافی و... رقم زد.
حکومت عثمانی که متلاشی شد و سایکس- پیکو که آمد و دولت- ملتهای مدرن عربی که تشکیل شدند، ابراز هویت عربى شکل دیگرى به خودش گرفت. هویتی که سالها در سایه حاکمیت ترکان عثمانی به حاشیه رانده شده بود. اینجا بود که آرام آرام تفکر قومی-عربی ظهور کرد. تفکری که در هواى استقلال در قالب دولت - ملت بود و در پی وحدت اعراب و به دنبال بازگرداندن ایام عزت و فخر عرب. از همین رو است که میتوان گفت ظهور جریانهای قومی-عربی نه تنها کنشی بود تاثیر گرفته از جو ناسیونالیستی و چپ دهههاى شصت و هفتاد؛ بلکه واکنشی بود به سالها در حاشیه بودن و به حاشیه رانده شدن «عرب» و «هویت عربی»؛ حالا یا توسط ترکان عثمانی، یا اروپاییهای پیروز در جنگ جهانی و از همه مهمتر یهودیهای تازه مستقرشده بر سرزمین فلسطین.
درست است که عوامل مختلف اقتصادی، سیاسی و امنیتی در سقوط بشارالاسد موثر بود؛ و درست است که عملکرد بهتر ایران (خصوصا در بعد اقتصادی) میتوانست به تثبیت موقعیت او کمک کند، اما به نظر میرسد حکومت اسد در هر حال دیر یا زود سقوط میکرد! آن هم به دلیل افول جریان قومی-عربی. حقیقت این است که در جهان امروز جریان قومی-عربی دیگر رنگی ندارد که بشود تمام مشکلات داخلی، اقتصادی و اجتماعی را با آن پوشاند. دیگر عباراتی مانند ارتش عربی، دولت عربی، شکوه عربی و....آن سحر و جادو و حماسه و کِشندگی دهه هفتاد را ندارند که بتوان با آن جامعهای را به شور آورد و بسیج کرد و همه مشکلات اقتصادی و اجتماعی را از یادشان برد. اصولا شعارها (چه دینی باشد چه قومی) تا حد خاصی قابلیت حرکت بخشی دارند. از جایی به بعد مردم به زندگی روزمره شان برمی گردند و از حکومتها انتظار تامین آسایش و معاششان را دارند. خصوصا اگر با فساد، تبعیض و بی عدالتی مواجه شوند.
۱۰:۲۳
با نگاهی به مواضع و اقدامات مقامات آمریکایی تا این لحظه، روشن است که فشارهای واشنگتن صرفاً به اقدامات نظامی مانند ترور رهبران مقاومت عراق یا حملات هوایی محدود نمیشود، بلکه ابعاد اقتصادی هم دارد. آمریکا در حال اعمال فشارهای اقتصادی بر عراق است و به نظر میرسد طرح کلان آن، قطع کامل ارتباط میان ایران و عراق باشد.
آمریکاییها بر این باورند که صرفا تضعیف نظامی گروههای مقاومت یا حتی خلع سلاح آنها کافی نیست. برای توضیح دقیقتر این موضوع باید گفت نگاه آمریکا به پرونده عراق، محدود به توقف عملیات گروههای مقاومت علیه نیروهای اشغالگر و مناطق اشغالی نیست، بلکه از نظر آمریکاییها، مهار نفوذ ایران در عراق و از بین بردن هرگونه اتحاد میان بغداد و تهران در سطوح اقتصادی و سیاسی (و حتی در سطحی دیگر، اتحاد فرهنگی و دینی در زمینههایی مانند شعائر اربعین) در گرو مهار کامل موجودیت این گروهها و خلع سلاح آنهاست.
موضع فعلی دولت عراق، بنا بر اظهارات نخست وزیر این کشور، محمد شیاع السودانی عبارت از مرتبط کردن موضوع انحلال این گروهها با خروج نیروهای ائتلاف بینالمللی مبارزه با داعش است. اما با توجه به عقب نشینیهای دولت عراق در مسائل مختلف، مانند جلوگیری از انتقال ارز به ایران، موضوع واردات برق از ایران و توقف عملیات گروههای مقاومت علیه مناطق اشغالی، بعید به نظر میرسد که دولت عراق در زمینه ارتباط میان انحلال این گروهها و حضور نیروهای ائتلاف بینالمللی هم بر سر موضع فعلی خود باقی بماند.
۱۰:۲۳
انتصاب شیخ اسامه الرفاعی به عنوان مفتی اعظم سوریه یکی از مهمترین و بحثبرانگیزترین تصمیمات در این روند تلقی میشود که منجر به انتقاداتی بر احمد الشرع از طرف جریانهای سلفی گردید. در این میان، جریانهای سلفی با استناد به تمایزات اعتقادی، انتقادات گستردهای را متوجه گرایشهای کلامی و صوفیانهی وی کردند. در مقابل، جریان اخوانالمسلمین از این تصمیم استقبال کرده و حمایت خود را از شیخ الرفاعی ابراز داشته است؛ موضوعی که در ادامه به بررسی روابط تاریخی و فکری اخوانالمسلمین با شیخ اسامه الرفاعی پرداخته خواهد شد.
موضع الرفاعی نسبت به ترکیه بسیار مثبت است؛ او بارها تأکید کرده که «آسیب رساندن به ترکیه، در واقع آسیب رساندن به مسلمانان است». در مقابل، نگاه او به ایران بهشدت انتقادی است؛ وی معتقد است که برخلاف گفتمان وحدتگرایانهای که ایران مطرح میکند، عملکردش بهویژه در سوریه، طائفهگرایانه و تفرقهبرانگیز بوده است. همچنین در سخنرانی، شیعیان ایرانی را مفسد خطاب می کند و قائل است که آنها مسلمان شدند تا امت اسلام را فاسد کنند.
با وجود پیشینهای از اختلافات قابل توجه میان شیخ اسامه الرفاعی و هیئت تحریر الشام و همچنین تفاوتهای آشکار اعتقادی میان دیدگاههای دینی وی و گفتمان مسلط حاکم بر سوریه، انتصاب وی به عنوان مفتی اعظم سوریه از سوی احمد الشرع، پرسشی اساسی را در فضای تحلیلی مطرح میسازد: چه ملاحظات سیاسی، اجتماعی موجب شد تا علیرغم این تعارضات، چنین انتخابی صورت پذیرد؟
۱۲:۰۴