undefined﷽؛
undefined خداوند که با همه محرم است، پس چرا خانم‏ها باید در نماز حجاب کامل داشته باشند؟ undefined
بی تردید، حکمت رعايت حجاب اسلامي زن در حال نماز، پنهان کردن خود از خدا نيست؛ زيرا چيزي از علم خدا پنهان نيست؛ (1) اما حکمت ‏هاي ديگري در کار است که ممکن است موارد زير بعضی از آن حکمت ‏ها باشد.
undefined️1. رعايت ادب
همان‌گونه که رعايت پوشش زن در برابر ديگران و حتي والدين نوعي حفظ حرمت محسوب مي‏شود، نماز خواندن با پوشش لازم و کامل هم نوعي حفظ حرمت نسبت به خداوند يا به جايگاه نماز به حساب مي‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌آيد. در اديان ديگر هم، حفظ حجاب براي زنان در وقت عبادت، وجود داشته است. (2) به ‏همین دلیل است که براى مرد نيز پوشیدن عبا و پوشاندن سر در نماز، مستحب است.
undefined️ 2. تأثیر مثبت در کسب حضور قلبرعايت حجاب و آداب ديگر، در تحصيل حضور قلب مؤثر است. بی ‏شک، وجود پوششى يكپارچه براى تمام بدن و داشتن پوششى مخصوص براى نماز، توجه و حضور قلب انسان را بيشتر مى ‏كند و از التفات ذهن به تجملات و چيزهاى رنگارنگ مى‏ كاهد.
undefined️ 3. یادآوری ارزش و اهميت حجاباين ‏حکم به زنان مسلمان مي ‏فهماند که حجاب، مطلوب خداوند است، به‏ گونه‏اي که حتي در نماز از زن مسلمان خواسته با حفظ حجاب با خداوند سخن بگويد؛ چون او بنده ‏اش را اين‏گونه مي‏ پسندد.
undefined️ 4. تمرین حجابیکی از آثار نماز، نهادینه کردن ارزش ها و تمرین مداوم پاکی ها است. خداوند متعال تمرین پیوسته حجاب را که یک ارزش است، برای زنان در نماز واجب کرده است تا همواره بر حفظ آن پایدار باشند.
undefined (1) خداوند بر اسرار باطن و ظاهر هر شخص اشراف دارد و از رگ گردن انسان به انسان نزدیک تراست «وَ نَحْنُ أَقْرَبُ إِلَيْهِ مِنْ حَبْلِ الْوَريدِ ؛ و ما به او از رگ قلبش نزديكتريم!» (ق : 16)
(2) تاريخ تمدن ويل دورانت، ج 9، ص242، به نقل از مجله پيام زن، ش20، ص80-83.
undefined مرکز تخصصی نماز undefined

۱۸:۵۵

undefined﷽؛undefined اولین اقدام پیامبر undefined
undefined قرآن اولین وظیفه حاکمیت را اقامة نماز ذکر می ‌کند: «الَّذينَ إِنْ مَكَّنَّاهُمْ فِي الْأَرْضِ أَقامُوا الصَّلاة ؛ حج: 41»،
undefined وجود مبارک پیامبر اکرم نیز اولین اقداماتشان درباره نماز بود. مثل اینکه: ـ هنگام هجرت از مکه به مدینه با رسیدن به قبا مسجدی بنا کردند
ـ با رسیدن به مدینه به اقامه نماز جمعه پرداختند
ـ بعد از نماز جمعه مدینه، تا مدتی مشغول ساخت مسجد شدند. بحارالأنوار، ج19، ص122
undefined شیوه های دعوت به نماز؛ استاد قرائتی؛ ص 177
#شیوه_دعوت_به_نماز
undefined مرکز تخصصی نماز undefined@namazmt

۱۸:۵۵

undefined ﷽؛
undefined تفسیر آیات نماز در قرآن: قسمت ۴؛ درک اهمیت نماز undefined
undefined بسیاری از کسانی که از نماز فاصله گرفته اند، اهمیت نماز را در نزد خدا و اهل بیت نمی دانند.
undefined اگر اهمیت نماز برای ما مثل اهمیت کنکور شود، نماز صبحمان قضا نمی شود.
undefined اگر مدیر کارخانه ای بگوید کارگرانی که بعد از طلوع خورشید وارد کارخانه شوند، اخراج می شوند، آیا باز هم آنها خواب می ماندند؟ آیا فرمان خدا به قدر یک مدیر کارخانه ارزش ندارد.
undefined برخی بزرگان فرموده اند: اگر نماز یکی از اعضای خانه در یک روز قضا شد، آن روز را حتما صدقه دهید تا بلا در آن روز دفع شود.
#عطر_بهشت#استاد_علی_اکبر_وحیدیundefined مرکز تخصصی نماز undefined@namazmt

۱۸:۵۵

undefined﷽؛
undefined بعضي وقت ها كه نماز مي خوانم به قول معروف دلچسب نيست، آيا مي توانم به خاطر دلچسب نبودن دوباره خواند؟ undefined
undefined ما وظيفه داريم كه همه اعمال عبادي را به خاطر خدا انجام دهيم نه بخاطر دل و هواي نفس و معمولا اين شيطان است که وسوسه مي کند و مي گويد: « اين نماز دلچسب نشد» لذا بايد با او مخالفت نمود و الا ممکن است به وسواس که دام شيطان است مبتلا شد که نجات از ان خيلي مشکل است.
undefined بنابراين اگر نمازی که خوانده ايد مطابق آنچه در رساله مراجع تقليد آمده بود، تکرار لازم نيست و طبق آنچه كه ائمه عليهم السلام فرموده اند براي جبران عدم حضور قلب در نماز نيز مي توانيد به جاي تكرار نماز به خواندن نافله هاي نماز های پنج گانه اقدام نمائيد.
#پرسمان_نماز
undefined مرکز تخصصی نماز undefined

۱۸:۵۵

undefined﷽؛
undefined وسواسي شديد هستم به طوري که نماز دو رکعتي را ده بار مي خوانم و يا كلمات نماز را چندين بار تكرار مي كنم، در اين زمينه بايد چه کار کرد؟ undefined
وسواس از قديمي ترين اختلالات شناخته شده رواني می باشد که زمينه ساز بسياري از انحراف هاي ديني در انسان است، این بیماری داراي روشهاي درماني متعدد است؛ مانند درمان دارويي، مشاوره و درمان رواني و توصيه هاي ديني که ما به برخي از روشهاي كلي درمان آن اشاره مي نماييم:
undefined1. مهمترين و مؤثرترين راه درمان آن، بي توجهي به پيام هاي آن و عدم پاسخ دهي عملي به آن است. اگر توجه نکنید و ترتیب اثر ندهید، به طور قطع از شدت آن كاسته خواهد شد. (1)
undefined2. یکی دیگر از روش ها تقابلِ به ضد می باشد، مثلا براي كساني كه از آلودگي و نجاست هراس دارند و اين هراس منشأ اضطراب و وسواس در آنها شده است، آلوده سازي عمدي شخص توسط خود او يا ديگران، از راههاي درمان و رفع حساسيت به اين امر است. اگر اين روش با تكرار تحمل شود به طور قطع موثر خواهد بود.
undefined3. مدام به خود تلقین کنید که «وسواس» یک كار شيطانى است و بايد هر چه زودتر دست از آن بردارم.در نزد امام صادق شخصي را به عقل و درايت نام بردند و گفتند او وسواس دارد، حضرت فرمود: چگونه عاقل است كه شيطان را اطاعت مي كند؟
undefined4. مسائل شرعي را طبق رساله مرجع تقليد خود عمل نمائيد و به صحت و قبولی آن فکر نکنید.
undefined5. كتابهايي كه در اين زمينه به نگارش در آمده را مطالعه کنید. مانند «شناخت و درمان وسوسه و وسواس» نوشته محمود ارگانى بهبهانى از انتشارات مجمع ذخاير اسلامى. «وسواس و درمان آن» نوشته آيه الله مظاهرى.
undefined6. آثارِ منفي اين بيماري را با خود يادآوري نمائيد؛ مانند از بين رفتن تمركز فكرى و اختلال در امور زندگى و بازماندن از انجام تكاليف شرعى
undefined7. در پایان به دو نمونه از درمان وسواس با ذکر الهی اشاره مي نمائيم: مردى خدمت رسول خدا صلّى اللَّه عليه و آله رسيد و عرض كرد يا رسول اللَّه به شما از بلاى وسوسه كه در نماز بدان گرفتار گشته‏ام شكايت مى‏كنم تا آنجاست كه بيشتر اوقات نمى‏فهمم چند ركعت خوانده ‏ام، زياد خوانده‏ام يا كم. حضرت فرمود: هر گاه خواستى وارد نماز شوى انگشت سبّابه دست راست خود را بر ران چپ خود بگذار و فشار ده و بگو: «بِسْمِ اللَّهِ وَ بِاللَّهِ تَوَكَّلْتُ عَلَى اللَّهِ أَعُوذُ بِاللَّهِ السَّمِيعِ الْعَلِيمِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ» (2)
در روايت ديگري پيامبر خدا ( صلی الله عليه و آله ) براي در امان ماندن از وسواس به حضرت علي عليه السلام خواندن آيه 45 و 46 سوره اسرا را توصيه فرمودند: « إِذا قَرَأْتَ الْقُرْآنَ جَعَلْنا بَيْنَكَ وَ بَيْنَ الَّذِينَ لا يُؤْمِنُونَ بِالْآخِرَةِ حِجاباً مَسْتُوراً وَ جَعَلْنا عَلى‏ قُلُوبِهِمْ أَكِنَّةً أَنْ يَفْقَهُوهُ وَ فِي آذانِهِمْ وَقْراً وَ إِذا ذَكَرْتَ رَبَّكَ فِي الْقُرْآنِ وَحْدَهُ وَلَّوْا عَلى‏ أَدْبارِهِمْ نُفُورا»
undefined (1) اين بيماري در صورتي ادامه مي يابد و تشديد مي شود كه به نداهاي دروني آن كه مبتني بر تكرار عمل، يا دقت بي مورد و يا قضاوت غير منطقي و افراطي نسبت به امور است، پاسخ عملي داده شود.
(2) (از خداوند و از نام او يارى ميجويم، و بخداوند توكّل ميكنم و پناه ميبرم به خدائى كه شنوا و دانا است از شرّ شيطان رانده‏شده درگاه الهى) پس (چون‏ اين كلمات را بگوئى) شيطان را مي كشى و زجرش ميكنى و از خود ميرانى) ؛ (الكافي، ج‏3، ص 358)
#پرسمان_نماز
undefined مرکز تخصصی نماز undefined

۱۸:۵۵

undefined﷽؛undefined پاسداری نماز undefined
undefinedقرآن می ‌فرماید: «عَلى‏ صَلاتِهِمْ يُحافِظُون‏». از همین قالب «یحافظون» ـ که فعل دو طرفه است ـ استفاده می ‌شود که هم ما باید نماز را حفظ کنیم و هم نماز ما را حفظ می ‌کند. شاید بتوان گفت به همان میزان که ما از نماز حفاظت می ‌کنیم، نماز هم از ما حفاظت می ‌کند (در برابر گناه).
undefinedدر حدیث آمده است که نماز به برخی می ‌گوید: «حَفِظْتَنِي حَفِظَكَ اللَّهُ»؛ یعنی مرا حفظ کردی، خدا تو را حفظ کند و به افرادی می ‌گوید: «ضَيَّعْتَنِي‏ ضَيَّعَكَ‏ اللَّهُ»؛ ضایعم کردی، خدا ضایعت کند. کافی، ج3، ص268
undefined شیوه های دعوت به نماز؛ استاد قرائتی؛ ص 153
#شیوه_دعوت_به_نماز
undefined مرکز تخصصی نماز undefined@namazmt

۱۸:۵۵

undefined﷽؛undefined انتقال آسان undefined
undefined نماز، سبب آسان مردن است. پیامبر اكرم فرمودند: «مَا مِنْ عَبْدٍ اهْتَمَّ بِمَوَاقِيتِ الصَّلَاةِ وَ مَوَاضِعِ الشَّمْسِ إِلَّا ضَمِنْتُ لَهُ الرَّوْحَ عِنْدَ الْمَوْت‏ وَ انْقِطَاعَ الْهُمُوم ِوَ الْأَحْزَان ِوَ النَّجَاةَ مِنَ النَّار» (بحارالأنوار، ج80، ص9) بنده ‌ای نیست که به نماز اهتمام داشته باشد، مگر اینکه من برای او ضامن می شوم که لحظة مرگ غم و غصه ‌ها را از او دور كند و به راحتی جان دهد و از آتش نجات یابد.
undefined شیوه های دعوت به نماز؛ استاد قرائتی؛ ص 98
#شیوه_دعوت_به_نماز
undefined مرکز تخصصی نماز undefined@namazmt

۱۸:۵۵

undefined﷽؛undefined نگاه از آسمان undefined
undefined اگر شما در یک قطعه زمين یک هکتاری باشید، آن را بزرگ می بینید؛ اما اگر سوار هواپیما شدید و به آسمان رفتید، این قطعه زمين یک هکتاری به اندازه یک جعبه پرتقال یا یک صابون یا یک آدامس یا یک عدس می شود؛ آن‌ چنان‌ كه هر چه بیشتر اوج بگیرد، زمین کوچک تر می ‌شود. خاصیت نماز این است که اگر در آن اوجی باشد، هر چه غیر خدا باشد کوچک می ‌گردد.
undefined امیر المؤمنین (علیه السلام) در اوصاف متقین می ‌فرماید: «عَظُمَ الْخَالِقُ فِي أَنْفُسِهِمْ فَصَغُرَ مَا دُونَهُ فِي أَعْيُنِهِم»‏؛ نهج البلاغه، خطبه متقین (193) کسی که خالق در نظرش بزرگ باشد، همه چیز دیگر در نزد او کوچک است.
undefined شیوه های دعوت به نماز؛ استاد قرائتی؛ ص 102
#شیوه_دعوت_به_نماز
undefined مرکز تخصصی نماز undefined@namazmt

۱۸:۵۵

undefined﷽؛
undefined هر وقت مي خوام نماز بخونم يا به ياد خدا باشم، جمله ای در ذهنم تکرار می شود که «خدايي وجود ندارد». لطفا راهنمايي ام کنيد. undefined
undefined يكي از انواع وسواس، افكار وسواسى مي باشد اين افكار كه به طور تكرارى و ناخواسته به سراغ فرد آمده و ذهن او را به خود مشغول مى‏كند محتواى اين افكار معمولاً افکار اعتقادی یا عملِ جنسى يا پرخاشگرى يا آسيب ‏رساندن است و از نظر بيمار غيرقابل تحمل و شرم ‏آور است.جهت مقابله با چنين افكار مزاحم مى ‏توان از دستورالعمل هاى زير بهره‏ گرفت (1) :
undefined️1. اولین قدم برای شناخت وسواس و درمان آن داشتن آرامش است. اساساً عامل اصلی وسواس، اضطراب است. بنابراین سعی کنید در همه زندگی خصوصا در مواقع ظهور این تفکر آرامش خود را حفظ نمائید
undefined️ 2. مهمترين و مؤثرترين راه درمان آن، بي توجهي به پيام هاي آن و عدم پاسخ دهي عملي به آن است. اگر توجه نکنید و ترتیب اثر ندهید، به طور قطع از شدت آن كاسته خواهد شد. (2)
undefined️ 3. گرچه ذهن انسان اين توانايي را دارد كه حتي بدون استفاده از حواس ظاهري افكاري را توليد كند ولي عمده چيزهايي كه انسان در مورد آن فكر مي كند، داده هاي حواس ظاهري او مثل چشم، گوش، زبان و لامسه و... است. بنابراين يكي از مهمترين راه هاي كنترل فكر، كنترل حواس ظاهري است.
undefined️ 4.در پایان به دو نمونه از درمان وسواس با ذکر الهی اشاره مي نمائيم:
شخصی از امام رضا (علیه السلام) پرسيد: اگر وسوسه هاي فراواني در درونم باشد چه كنم؟ حضرت فرمود: مشكلي نيست، هنگام هجوم وسوسه بگو: «لا اِلهَ اِلّا الله». (3)
حضرت صادق (علیه السلام) فرمود: حضرت آدم (علیه السلام) از حديث و وسوسه نفس و غم و غصه به خداوند شكايت كرد، جبرئيل نازل شد و به ايشان فرمود: اي آدم! چنين بگو: «لاحول و لاقوه الا بالله» آدم اين ذكر را گفت و وسوسه و اندوه از او برطرف گرديد. (4)
(1) دو راهکار دیگر که در غیر نماز می توان آن را انجام داد، عبارتند از :منحرف ساختن فکر به سوی محاسبات ذهنی. مثلاً اعداد دو رقمی را در ذهن با هم جمع کنید یا از عدد هزار به سوی عددهای پایین تر بشمرید. جایگزین کردن موضوعات مهم و جذاب دیگر در ذهن.
(2) اين بيماري در صورتي ادامه مي يابد و تشديد مي شود كه به نداهاي دروني آن كه مبتني بر تكرار عمل، يا دقت بي مورد و يا قضاوت غير منطقي و افراطي نسبت به امور است، پاسخ عملي داده شود.
(3) (بحار الأنوار (ط - بيروت) ؛ ج‏69 ؛ ص127)
(4) (وسائل الشيعة ؛ ج‏7 ؛ ص217)
#پرسمان_نماز
undefined مرکز تخصصی نماز undefined

۱۸:۵۵

undefined﷽؛
undefinedهمیشه نمازم را اول وقت می خوانم، از کجا بفهمم نمازم برای خداست نه از روی تکرار و عادت؟ undefined
undefined نخست باید دانست؛ هر تکرار و عادتي زشت نمي باشد، بلکه مي تواند مفيد باشد مثل عادت به ورزش.اما عادت به عبادات دو گونه است:برخي عادت ها ريشه در آگاهي ندارد و يک عادت کور است، چنین عادتی سبب پایین آمدن ارزش و آثار آن عمل می شود.برخی عادت ها پشتوانه اختياري دارد، يعني ناشي از عمق معرفت به خداوند است، چنین عادتی بر ارزش و آثار آن عمل مي افزاید.
undefined امام صادق عليه السلام فرمودند : «به طول ركوع و سجود شخص ننگريد ( فريفته نگرديد ) زيرا ممكن است به آن عادت كرده باشد واگر ترك كند وحشتش گيرد؛ و ليكن به راستى گفتار واداى امانتش بنگريد» (1)در اين حديث دو نشانه براي نماز از روی عادت کور بیان شده است:اول : اگر آن را با كيفيت گذشته به جاي نياورد، نگران و وحشت زده می شود.
undefined دوم : با صداقت در گفتار و اداء امانت همراه نيست.البته نماز داراي درجات بسياري است و هر درجه آن ارزش دارد و حتي نماز اول وقتِ از روي عادت هم موجب خشنودي خداوند است و آثار زیادی دارد، البته انسان بايد بکوشد تا با بالا بردن آگاهي خود درباره نماز اول وقت آن را از روی بصیرت انجام دهد.
undefined (1) (بحار الأنوار،ج‏68، ص 8)
#پرسمان_نماز
undefined مرکز تخصصی نماز undefined@namazmt

۱۸:۵۵

undefined﷽؛
undefined برای ایجاد علاقه کودکان به نماز چه کنیم؟ undefined
برخی راهکارها عبارتند از:
undefined 1. تهیه لباس مخصوص و سجاده و تسبیح زیبا و یا برای دختر بچه ها مقنعه و چادر زیبا 2. نقل داستان های شیرین در حد فهم آنان از نماز بزرگان
undefined 3. نقل اشعار و احادیث زیبا در باره نماز4. ترک مستحبات در ابتدای کار، طول ندادن نماز و رعایت توانایی کودکان و نوجوانان
undefined 5. رعایت نظافت محل نماز و بردن آنها در مساجدی که نظیف است و جلب توجه می کند.6. آنها را از مصاحبت با افراد بی نماز و یا آنانی که به نماز اهمیت نمی دهند دور نگاه داشتن (1)
undefined 7. تشویق کلامیِ آنان هنگامی که نماز می خوانند.8. تشکیل نماز جماعت در منزل یا بردن بچه ها به مساجد
undefined 9. دادن مسئولیت در مسجد مثل پخش چای و گفتن تکبیر نماز و...10. حضور و همراهي با دوستانشان در برنامه هاي مذهبی مساجد.
undefined (1) مجتبی کلباسی، مجتبی کلباسی، انتشارات ستاد اقامه نماز، 1388، نهم، ص 35
#پرسمان_نماز
undefined مرکز تخصصی نماز undefined

۱۸:۵۵

undefined﷽؛
undefined بیدارکردن دیگران برای نماز چگونه است؟ آنها را بیدار کنیم یا بگذاریم نمازشان قضا شود؟ undefined

سه حالت ممكن است پيش بيايد :
undefined اول: آن فرد اهل نماز است:تكليفي بر عهده ما نمي باشد لذا بيدار کردن او جايز نيست. مگر آنكه از ما بخواهد تا بيدارش كنيم يا بدانیم در صورت بيدار نكردنِ وي، ناراحت مي شود.
undefined دوم: آن فرد با انگيزه ترک نماز خوابيده است:اگر انسان بداند كسي خوابيده به قصد آنكه نماز نخواند از باب نهي از منكر با وجود شرايط آن، بيدار كردن او لازم است (1)
undefined سوم: آن فرد فرزند انسان باشد:علاوه بر اینکه جایز است، پسنديده نيز مي باشد مگر آن كه از جهات ديگري موجب اذيت يا موجب ضرر باشد، مثل اينكه مريض باشند (2).
undefined پدر و مادر که مسئول تربيت فرزند هستند، لازم است او را از سن هفت سالگي به تدريج براي نماز بيدار كنند تا قبل از بلوغ به صورت عادت درآيد، البته با آرامش و مهرباني و صداي آرام باشد تا حساسيت بدي نسبت به نماز پيدا نشود و لازم است با دادن اطلاعات ديني درباره اهمیت نماز سعي شود ايمان فرزند را تقويت شود و در او انگيزه بيدار شدن ايجاد شود.
undefined (1) محمد وحيدي، دانستني هاي لازم از نماز، قم، موسسه بوستان كتاب، ص 205، به نقل از مجمع المسائل، ج 1، سوال 410
(2) محمد وحيدي، دانستني هاي لازم از نماز، ص 193
#پرسمان_نماز
undefined مرکز تخصصی نماز undefined@namazmt

۱۸:۵۵

undefined﷽؛
undefined آیا اين حديث درست است که «اگر فرزند تا 10 سالگي نماز نخواند بايد با کتک وادارش کرد»؟ undefined
undefined پيامبر خدا (صلی الله عليه و آله) فرمودند: «يعني آنها را در هفت سالگي به نماز امر كنيد و در ده سالگي بزنيد.» (1)
در مورد این روایت نکاتی وجود دارد که عدم توجه به آن موجب برداشت غلط از روایت می شود:
undefined در توصیه های تربیتی معصومین علیهم السلام از زدن کودکان نهی شده است: به عنوان نمونه مردى حضور امام کاظم علیه السلام از فرزند خود شكايت كرد. حضرت فرمود: «فرزندت را نزن، بلکه برای ادب كردنش از او قهر كن، ولى مواظب باش، قهرت طول نكشد (و زود آشتى كن.)» (2) پس حضرت از كيفر بدنى (زدن) منع کرد و در عوض از مجازاتِ عاطفى استفاده كرده است.
undefined پیامبر خدا ( صلی الله علیه و آله ) نیز تنبیه بدنی را موجب قصاص دانستند و مجازات های عاطفی را جایگزین نموده اند: «من تعجب می کنم از کسانی که زنان خود را کتک می زنند و چنین کسانی به کتک خوردن سزاوارترند تا زنان. زنان خود را با چوب نزنید كه در آن قصاص است، بلكه به گرسنگى و برهنگى ایشان را بزنید تا آنكه فایده دنيوی و اخروی نصیب تان شود.» (3)در این روایت پیامبر خدا ( صلی الله علیه و آله ) «زدن» را در قالب مجازات عاطفی تفسیر می کردند.
undefined در احادیث وظیفه آموزش گام به گام نماز، از سن سه سالگی با آموزش « لا اله الا الله» شروع شده و تا سن ده سالگی با آموزش کامل وضو، نماز و بازخواست آن ادامه می یابد.
لذا اگر مراد این روایت تنبیه بدنی هم باشد، برای کسانی است که در تربيت اولاد خود انواع تدبيرهاي لازم را به كار گرفته اند و در این مسیر نه تندي اعمال كرده اند و نه كندي و مسامحه نموده اند اما همچنان فرزندشان از خواندن نماز سرباز می زند. در این صورت كتك زدن ـ آن هم نه شديد ـ به حكم « آخرين درمان داغ كردن است» (4) لازم مي شود.
undefined نه اینکه برخی والدین بدون اینکه کمترین قدمی در آموزش دینی فرزندشان برداشته باشند با شنیدن این روایت و بدون در نظر گرفتن توضیح آن به یکباره به جان فرزند خود افتاده و انتقام تمامی سهل انگاری های خود را از کودک خود بگیرند و او را نسبت به دین و نماز بیزار نمایند.
undefined هدف از توصیه پیامبر، تربیت دینی صحیح می باشد لذا اگر «زدن» اثر بد داشته باشد و فرزند را به لجاجت و مقاومت وادار نماید، نبايد به آن متوسل شد.
undefined (1) «مُرُوهُمْ بِالصَّلَاةِ وَ هُمْ أَبْنَاءُ سَبْعٍ وَ اضْرِبُوهُمْ عَلَيْهَا وَ هُمْ أَبْنَاءُ عَشْرٍ» ؛ (بحارالأنوار، ج85، ص 133)
(2) « لَا تَضْرِبْهُ وَ اهْجُرْهُ وَ لَا تُطِلْ.» ؛ (بحارالأنوار، ج101، ص 99)
(3) (جامع الأخبار، ص 158)
(4) «آخِرُ الدَّوَاءِ الْكَي» ؛ این جمله ضرب المثل معروف عرب به عنوان آخرین راه درمان مریضی ها می باشد؛ (بحارالأنوار، ج31 ص 505)
#پرسمان_نماز
undefined مرکز تخصصی نماز undefined@namazmt

۱۸:۵۵

undefined﷽؛undefined برای تثبیت نماز در کودکان، چه کنیم؟ undefined
برای تثبیت آموزه‏های دینی در کودکان باید به این مسائل توجه شود:
undefined️ 1. تداوم والدینتداوم والدین در مسائل دینی و عبادت‏ها (نماز به موقع، نماز با کیفیت، روزه، توجه به حلال و حرام و...) عامل مؤثری در تثبیت آموزه‏های دینی در کودک است. بی‏ توجهی مادر به نماز در ایام عذر شرعی و «توریه» (1) ، مانعی در راه تثبیت آموزه ‏ها است؛ زیرا کودک قدرت تجزیه و تحلیل این گونه مسائل را ندارد و ممکن است بر بی ‏توجهی مادر حمل کند. اگر کودک در سنی است که می‏توان او را توجیه و مسأله را برایش تبیین کرد، اشکالی ندارد؛ اما در غیر این صورت، باید حالت نماز را گرفت و حرکات آن را انجام داد که انجام حرکات نماز بدون نیت نماز، اشکال شرعی ندارد.
undefined️ 2. تهیه‏ ی امکاناتامکانات جذاب چون سجاده‏ای زیبا، تسبیح، عطر، چادر و مقنعه (برای دختران)، قبله ‏نما (برای پسران) و... و امکان وضوی راحت با آب گرم در زمستان در دست شویی تمیز، با نور کافی و بدون وسایل اضافی، عامل مؤثری در تثبیت آموزه‏های دینی است.
undefined️ 3. حضور در محافل مذهبیحضور در محافل مذهبی در ماه مبارک رمضان، ایام محرم و صفر، دعای کمیل، دعای ندبه و... سبب تثبیت آموزه‏های دینی می‏شود. در جلسات قرآن یا هیئت های هفتگی حضور مستمر داشته باشید.
undefined️ 4. ارتباط با خانواده‏های مذهبیامام علی خطاب به مالک ‏اشتر نخعی می‏فرماید: ای مالک! با خانواده ‏های خوب، شریف، با سابقه‏ های درخشان، جنگ‏ آوران و بخشندگان رابطه داشته باش. (2) ارتباط با خانواده‏های خوب و متدین سبب تأثیرپذیری کودک از همسالان می‏شود.
undefined️ 5. تشویق و تحسینتشویق معجزه می‏ کند. اگر فرزند شما، در مسیر عبادت و اعمال مذهبی حرکتی کرد، او را تحسین کنید؛ البته باید توجه داشته باشید که تشویق در مسائل عبادی، حالت مزد و پاداش به خود نگیرد؛ پس بهتر است، تشویق‏های شما اعم از مادی و معنوی (بوسیدن، نوازش، توجه، نگاه محبت‏ آمیز و...) باشد و تشویق ‏های مادی، به صورت نامنظم صورت پذیرد. تشویق منظم مادی برای عبادت کودکان، سبب تاجرانه شدن عبادت آنان می‏ شود؛ در حالی که مطلوب، عبادت آزادگان است.
undefined️ امام علی فرمودند: همانا عبادت گروهی که خدا را به امید پاداش پرستیدند، عبادت تاجران است... و گروهی که برای سپاسگزاری پرستیدند، عبادت آزادگان است. (3)
undefined (1) «توریه»، سخن دو پهلو گفتن است. کلامی که از آن، دو معنا فهمیده می‏شود: یکی معنای ظاهر و آشکار که ذهن شنونده به سرعت به آن منتقل می‏ شود و دیگری معنای نهانی و ناپیدا که مقصود اصلی گوینده است و ذهن شنونده به آن منتقل نمی ‏شود؛ برای مثال، مادر به فرزندش می گوید نماز خوانده ام و منظورش نماز چند روز قبل است. «توریه» گرچه حرام نیست، چون کودک قدرت تجزیه و تحلیل ندارد، بهتر است که از آن استفاده نشود.(2) نهج‏ البلاغه، نامه ‏ی 53.(3) (نهج البلاغه ؛ حکمت 237)
#پرسمان_نماز
undefined مرکز تخصصی نماز undefined@namazmt

۱۸:۵۵

thumbnail
﷽؛undefined جناب شیخ رجبعلی خیاط : شیطان را دیدم بر جایی که انسان در نماز می خاراند ، بوسه می زند. undefined
undefined مرکز تخصصی نماز undefined@namazmt

۱۸:۵۵

undefined﷽؛
undefined پسر 14 ساله‏ای دارم که در کودکی نمازش را مرتب می‏ خواند؛ اما دو سال است که به نماز اهمیت نمی‏ دهد. چه کنم؟ undefined
undefined فرزند شما 2 سال است وارد دوره‏ی نوجوانی شده و دقیقا از همان زمان به نماز اهمیت نمی‏دهد. علت این مسأله به احتمال فراوان، ویژگی استقلال‏طلبی او است. نوجوان شما دوست ندارد به دیگران اتکا کند و مایل است روی پای خود بایستد. او دوست ندارد مورد امر و نهی دیگران واقع شود و دیگران، حتی پدر و مادر برایش تکلیف معین کنند. نوجوان دوست دارد به رأی و اندیشه‏اش احترام بگذارند، و مهم‏تر از همه این که می‏خواهد انتخاب گر باشد.برای ترغیب به نماز چند توصیه می کنیم:
undefined 1. به رأی و اندیشه ‏ی او احترام بگذارید و اجازه دهید، خود به ارزش نماز پی ببرد و خود آن را برگزیند.
undefined 2. با توجه به فاصله‏ ی زمانی یک ساله تا تکلیف و وجوب نماز بر او، برای بی‏توجهی‏اش به نماز حساسیت بسیار نشان ندهید. حساسیت بیش از حد، جلو تفکر او را می‏ گیرد. اجازه دهید مسؤولیت ‏پذیری از درون ایجاد شود.
undefined 3. از روش الگویی استفاده کنید؛ یعنی خودتان در عمل به نماز اهمیت دهید. نمازتان را به موقع اقامه کنید. نماز در حضور این نوجوان، یادآور خوبی است.
undefined 4. از روش القای غیر مستقیم (هدیه ‏ی کتاب درباره‏ ی نماز، داستان‏هایی در باب نماز و...) استفاده کنید.
undefined 5. ارتباط او را با همسالان اهل نماز بیشتر کنید. (1)
undefined 6. از شرکت در محافل مذهبی و برگزاری مراسمات مذهبی در منزلتان غفلت نورزید.
undefined (1) حسین دهنوی؛ نسیم مهر؛ ج 1؛ ص 146
#پرسمان_نماز
undefined مرکز تخصصی نماز undefined@namazmt

۱۸:۵۵

thumbnail
﷽؛undefined نماز شب رزق و روزی را زیاد می کند undefined
undefined البته رزق و روزی فقط پول نیست، همسر مؤمن، سلامتی، دوستان خوب، آرامش و... رزق و روزی محسوب می شوند undefined undefined مرکز تخصصی نماز undefined@namazmt

۱۸:۵۵

undefined﷽؛
undefined️ دختر 9 ساله‏ ام علاقه ‏ای به مسجد ندارد، چگونه او را علاقه‏ مند کنم؟ undefined
برای این مسأله، هرگز از زور و اهرم فشار استفاده نکنید؛ چرا که از مسجد متنفر خواهد شد. راهکارهای ذیل به شما کمک خواهد کرد:
undefined 1. وقتی به مسجد می‏ روید، برای آمدن دخترتان، اصرار نکنید و فقط اطلاع دهید. با توجه به این که او رغبت قلبی شما را می ‏داند، اگر مایل باشد، با شما همراه خواهد شد. این برخورد شما باعث می‏ شود حالت تشنگی او حفظ شود. آب کم جو تشنگی آور به دست‏ تا بجوشد آبت از بالا و پست
undefined 2. در صورتی که مسجد، نزدیک خانه ‏ی شما است و مشکلات دیگری را پیش نمی ‏آورد، به او اجازه دهید تنها به مسجد برود؛ زیرا این احتمال وجود دارد که به سبب حس استقلال، مایل نیست با شما به مسجد برود.
undefined 3. او را برای فعالیت‏های ایام فراغت، در مسجد و پایگاه فرهنگی ثبت نام کنید تا به این بهانه، ارتباطش با مسجد بیشتر شود.
undefined 4. سعی کنید با دوستان یا نزدیکان خود در مسجد حاضر شوید که فرزندانی هم سن او دارند و آنان را دوست دارد.
undefined 5. تهیه‏ ی امکاناتی چون چادر نماز، سجاده، تسبیح و... می ‏تواند او را به مسجد علاقه ‏مند کند.
undefined 6. بکوشید به ویژه در ابتدا، به مساجد جذاب و تمیز بروید.
undefined 7. در ابتدا از حضور دراز مدت در مسجد بپرهیزید تا حالت زدگی در او ایجاد نشود.
undefined 8. با استفاده از روش القای غیر مستقیم (داستان، شعر، شرح حال بزرگان، فیلم و...) او را با ارزش و اهمیت مسجد آشنا کنید و این که حضور در مسجد، آثار خوبی در رشد و سازندگی معنوی انسان دارد.
undefined 9. بکوشید حضور در مسجد را با علایق فرزندتان (دیدار دوستان و نزدیکان، تفریح و گردش، خرید شی‏ء مطلوب فرزند، رستوران و...) همراه سازید.
undefined 10. در صورت اظهار تمایل به حضور در مسجد، از تشویق و تحسین او غفلت نکنید. (1)
undefined 11. در صورت امکان، در مسجد به او مسئولیتی بدهید، مثل گفتن تکبیر نماز (برای پسران) و پخش چای و نظافت مسجد و...
undefined (1) حسین دهنوی؛ نسیم مهر؛ ج 1؛ ص 151
#پرسمان_نماز
undefined مرکز تخصصی نماز undefined@namazmt

۱۸:۵۵

undefined﷽؛
undefined چگونه از راه عاطفه مي توان بي نماز را نماز خوان کرد؟ undefined
undefined 1. اگر دوستانى مذهبی دارد می توانید از آنها بخواهید كه او را با خود به مسجد ببرند و او را با مسجد مرتبط سازند.
undefined 2. هنگام شنیدن خبر مرگ ناگهاني دوستان و آشنايان متذکر شوید که مرگ معلوم نیست چه موقع به سراغ ما بیاید و چه بسا فرصت جبران گذشته را به ما ندهد؛ پس تا زنده ایم فرصت را غنیمت شمرده و برای خود ره توشه ای ذخیره نمائیم.
undefined 3. از داستانها و حکایات عبرت آموز بهره بگيريد.
undefined 4. از عقایدی که به آنها پایبند است، بهره کافی را ببرید مثلاً اگر به امام حسين عليه السلام ارادت دارد، می توانید بگوئيد كه ايشان در بدترين شرايط، در نماز اول وقت خواند. پس چه جوابی به امام خواهیم داشت اگر از ما بپرسد که من در چنین شرایطی نمازم را ترک نکردم و تو که ادعای محبت من را داری نمازت را نمی خواندی؟
undefined 5. سعى كنيد افرادى كه بر او تاثیر گذارند را پيدا كنيد و از آنان بخواهيد كه با شگرد شايسته‏اى، با او درباره نماز صحبت كنند. اين كار را مى‏توان از طريق جلسه ميهمانى يا در طول مسافرت به انجام رساند.
#پرسمان_نماز
undefined مرکز تخصصی نماز undefined@namazmt

۱۸:۵۵

undefined﷽؛
undefined چگونه از راه عقل و استدلال مي توان بي نماز را نماز خوان کرد؟ undefined
undefined خداوند متعال به انسان ها عقل و اندیشه داده که بوسیله آن به مصالح و مفاسد خود پی ببرند و مسیر صحیح را انتخاب نمایند. با طرح موضوعات و مسائل گوناگون افراد را به اندیشه وادارید تا به این وسیله به نماز رو بیاورند.
undefined 1. اگر بر فرض خواندن نماز، واجب نباشد و یا کار درستی نباشد؛ نماز خوان ها در برابر بی نمازها چیزی را از دست نداده اند (چون به غیر از مدت کوتاهی که در روز برای نماز گذاشته اند مانند بقیه مردم از دنیا بهره برده اند )؛ اما اگر آنچه را که نماز خوانها می گویند درست باشد ( که قطعاً نیز همین گونه است ) نماز خوان ها نجات یافته اند و بی نماز ها گرفتار عذاب می شوند و هر انسان عاقلی ترجیح می دهد راهی را انتخاب کند که ضرری متوجه او نشود.
امام صادق (علیه السلام) در یکی از این مناظرات به ابن ابى العوجاء فرمود: «اگر امر چنان باشد كه تو مي گویى؛ و حال آنكه چنان نيست كه تو مي گویى ما نجات يافتيم و تو نجات يافتى؛ و اگر امر چنان باشد كه ما مي گویيم و حال آنكه آن چنان ست كه ما مي گویيم ما نجات يافتيم و تو هلاك ‏شده‏ ای.» (1)
undefined 2. وی را با فلسفه نماز آشنا نمائید تا روی آن تفکر کند.
undefined 3. بر اساس آیات و روایات اهميت و آثار و بركات نماز را يادآوري نمائيد و پيامدهاي منفي دنيوي و اخروي ترك نماز را مطرح نمائيد به خصوص اگر به روش غيرمستقيم ارائه گردد و موجب تنبه و موعظه كردن را فراهم سازد.
undefined 4. هر از چند گاهی سری به قبرستان و گذشتگان بزنید و به وی گذر عمر و مرگ و بیهوده نبودن جهان هستی را یاد آور شوید که این امر علاوه بر اینکه تاثیر بسزایی در کاهش روحیه تکبر و غرور دارد انسان را به فکر و عبرت اندوزی فرو خواهد برد.
undefined (1) (الكافي (ط - الإسلامية) ؛ ج‏1 ؛ ص78)
#پرسمان_نماز
undefined مرکز تخصصی نماز undefined@namazmt

۱۸:۵۵