افشای راه نفوذ نرم اسرائیل به کشورهای اسلامی
کشورهای توسعهیافته پس از جنگ جهانی دوم برای گسترش نفوذ خود و تأمین منافع راهبردی، آژانسهای توسعه را تأسیس کردند. این آژانسها با شناسایی چالشهای کشورهای هدف و ارائه راهحلهای بشردوستانه، به دنبال وابسته کردن سیاسی، اقتصادی و فرهنگی این کشورها هستند.
رژیم صهیونیستی از طریق آژانس توسعه بینالملل اسرائیل (ماشاو) با تمرکز بر ارائه کمک در حوزههای کم هزینه و پربازده مانند برگزاری دورههای آموزشی و انتقال دانش در کشورهای در حال توسعه، به ویژه کشورهای اسلامی، به دنبال ارائه چهرهای مثبت از رژیم صهیونیستی در دنیا و به طور خاص کمک به عادی سازی روابط آن با کشورهای اسلامی و گسترش نفوذ و ایجاد وابستگی است.
دریافتکنندگان اصلی کمکهای رسمی توسعهای رژیم در سال 2022 کشورهای اردن، تشکیلات خودگردان، اوکراین و هند بودهاند.
ایران با توجه به توانمندیهای علمی و اقتصادی خود، نیازمند ایجاد نهادی برای توسعه نفوذ منطقهای و کاهش وابستگی کشورهای اسلامی به رژیم صهیونیستی است. این اقدام به مقابله با نفوذ رژیم در کشورهای اسلامی کمک میکند.
مطالعه متن کامل
#یادداشت_تحلیلی
اندیشکده سحاب در وب I بله
#یادداشت_تحلیلی
۶:۵۷
#یادداشت_تحلیلی #شبکه_نویسندگان
۸:۳۷
«آموزههایی برای توسعه حضور منطقهای جمهوری اسلامی ایران»
معرفی آژانس توسعه بینالمللی ایالات متحده (USAID)
پس از اتمام جنگ جهانی دوم، ایالاتمتحده باهدف ارتقای رفاه و امنیت ملی خود، راهبرد جدیدی را در پیش گرفت که با شکلدهی ساختارهای حکمرانی و داخلی کشورها به توسعه نفوذ اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی خود در سطح جهان بپردازد. بعدها این راهبرد با نام «ملتسازی» در ادبیات علمی وارد شد. ایالاتمتحده قدیمیترین و باتجربهترین کشور در استفاده از این راهبرد برای نفوذ در کشورهای مختلف بهویژه کشورهای مسلمان است.
شروع استفاده از این راهبرد توسط ایالاتمتحده به طرح بازسازی اروپا (مارشال) و تشکیل اداره همکاریهای اقتصادی (ECA) برای اجرای آن بازمیگردد. همزمان با اجرای طرح مارشال در اروپا، برنامه اصل 4 ترومن بهعنوان برنامه کمک فنی برای ایجاد ثبات سیاسی و پیشرفت اقتصادی و اجتماعی توسط اداره کل همکاریهای فنی (TCA) در کشورهای درحالتوسعه دنبال میشد. پسازآن در سال 1951 با تصویب قانون امنیت متقابل دو نهاد مذکور در آژانس امنیت متقابل (MSA) ادغام شدند و مدیریت کمکهای نظامی و غیرنظامی ایالاتمتحده به کشورهای دیگر ذیل آن متمرکز شد. در سالهای بعد، نهاد متولی این کمکهای خارجی با تغییراتی مواجه و درنهایت در سال 1961 آژانس توسعه بینالمللی ایالاتمتحده (USAID) بر اساس قانون «کمکهای خارجی» تشکیل شد. درحالحاضر، آژانس توسعه بینالمللی ایالاتمتحده مهمترین نهاد توسعهای برونمرزی آمریکا است که در بیش از 100 کشور در سراسر جهان منافع سیاست خارجی آمریکا ازجمله هژمونی، لیبرال دموکراسی و بازارهای آزاد را گسترش میدهد.
مطالعه متن کامل
#گزارش_سیاستی
اندیشکده سحاب در وب I بله
#گزارش_سیاستی
۵:۴۷
#یادداشت_تحلیلی
۹:۵۲
«آموزههایی برای توسعه حضور منطقهای جمهوری اسلامی ایران»
آشنایی با فعالیتهای شرکت تتراتک (TETRA TECH) آمریکا در منطقه غرب آسیا
بعد از جنگ جهانی دوم، ایالاتمتحده آمریکا بهعنوان کشوری که کمترین آسیب را از جنگدیده بود، تلاش کرد تا با استفاده از توانمندیهای مالی و فنی و خود، کشورهای اروپایی آسیبدیده از جنگ را بازسازی کند. بدین منظور ایالاتمتحده طرح مارشال را در غرب اروپا اجرایی کرد که بعدها تجربیات این طرح، سبب شکلگیری برنامه ملتسازی (Nation-Building) آمریکایی و ایجاد نهادی به نام آژانس توسعه بینالمللی ایالاتمتحده (USAID) شد. این سازمان راهبری برنامه ملتسازی در نقاط مختلف جهان از جمله غرب آسیا را در راستای افزایش نفوذ ایالاتمتحده آمریکا بر عهده دارد.
آژانس توسعه بینالمللی ایالاتمتحده با واردکردن شرکتهای خصوصی بزرگ آمریکایی به کشورهای هدف در این منطقه، علاوه بر کاهش حساسیتهای اجتماعی علیه آمریکا و رژیم صهیونیستی با اجرای طرحهای اقتصادی نسبت به افزایش نفوذ ایالاتمتحده در این کشورها اقدام میکند.
یکی از این شرکتهای بزرگ آمریکایی که در اجرای طرحهای بزرگ اقتصادی- اجتماعی با آژانس توسعه بینالمللی ایالاتمتحده (USAID) همکاری میکند، شرکت تتراتک (TETRATECH) است. این شرکت گروههای مختلفی از جمله مهندسی آب، محیطزیست، مدیریت دارایی، مدیریت بحران، مدیریت مالی پس از بحران، هوش مصنوعی و تجزیهوتحلیل دادههای پیشرفته، انرژی، مدلسازی، زیرساخت، مدیریت منابع و توسعه بینالملل در اختیار دارد و پروژههای متعددی را در قالب پیمانکاری برای USAID اجرا مینماید.
مطالعه متن کامل
#گزارش_سیاستی
اندیشکده سحاب در وب I بله
#گزارش_سیاستی
۶:۳۳
#یادداشت_تحلیلی
۱۵:۵۱
#یادداشت_تحلیلی
۸:۲۲
#یادداشت_سیاستی
۷:۵۷
#گزارش_سیاستی
۵:۵۲
#یادداشت_تحلیلی
۵:۴۷
#یادداشت_تحلیلی
۷:۲۳
#پرونده_جمهوری_آذربایجان#مسئله_تجارت_خارجی#یادداشت_تحلیلی
۱۳:۲۶
#پرونده_عراق#مسئله_خط_ریلی_شلمچه_بصره#مسئله_پایانه_شلمچه#یادداشت_تحلیلی
۸:۰۷
#پرونده_ارمنستان#مسئله_روابط_با_اتحادیه_اروپا#یادداشت_تحلیلی
۸:۴۲
#پرونده_ترکیه#مسئله_نفوذ_نرم_ترکیه#مسئله_تیکا#یادداشت_تحلیلی
۸:۰۳
اندیشکده سحاب

اثرگذاری بر باکو با زبان نفت
ایران و آذربایجان در سالهای اخیر چالشهای سیاسی و امنیتی متعددی چون کریدور زنگهزور و حضور رژیم صهیونیستی در آذربایجان داشته اند. باتوجه به این سابقه میتوان گفت یکی از چالش های مهم ایران در تعامل با این همسایه شمالی پرحاشیه، کمبود اهرم فشار غیرنظامی چون ابزار اقتصادی است.
اقتصاد آذربایجان اقتصادی تک محصولی و نفتی است. رژیم صهیونیستی با خرید 150 هزار بشکه نفت از تولید روزانه 500 هزار بشکهای باکو، سومین خریدار نفت آذربایجان است و با استفاده از همین ابزار، ارتباطات خود را با حکام این کشور تقویت کرده است.
در مقابل، تجارت ایران و آذربایجان وضعیت نامناسبی دارد. حجم کل تجارت دو کشور همسایه چیزی حدود 470 میلیون دلار است که از این رقم، واردات ایران از آذربایجان کمتر از 30 میلیون دلار بوده و سهم نفت و گاز نیز در آن عملاً صفر است!
ایران ظرفیت بالایی برای خرید یا سواپ نفت با آذربایجان دارد و این تعامل میتواند از نظر اقتصادی نیز به صرفه باشد. باز شدن مسیر گفتگو در حوزه خرید نفت و گاز از این کشور، مسیر تعاملات در سایر حوزه ها را نیز تسهیل خواهد کرد. با شروع این تجارت، تراز تجاری ایران و آذربایجان نیز تعدیل شده و امکان حذف دلار از تجارت دوجانبه و استفاده از فرایندهای اعتباری فراهم خواهد شد. این مسئله نیز به نوبه خود با کمرنگ کردن تاثیر تحریم، به افزایش حجم تجارت دو کشور خواهد انجامید.
مطالعه متن کامل #پرونده_جمهوری_آذربایجان #مسئله_تجارت_خارجی #یادداشت_تحلیلی
اندیشکده سحاب در وب I بله
#پرونده_جمهوری_آذربایجان#مسئله_روابط_با_رژیمصهیونیستی#یادداشت_تحلیلی
۷:۴۶
آموزهایی برای توسعه حضور منطقهای جمهوری اسلامی ایران
بررسی ابعاد ریسک سیاسی در تعامل اقتصادی با کشورهای منطقه و ضرورت پوشش آن
کشورهای منطقه غرب آسیا ازجمله عراق، لبنان، افغانستان و یمن دارای اهمیت راهبردی در زمینههای اقتصادی، سیاسی و فرهنگی– اجتماعی برای جمهوری اسلامی ایران هستند. اما وجود بحرانهای نظامی و سیاسی – امنیتی در این کشورها توسعه روابط اقتصادی را با ریسکهای سیاسی مواجه میکند.
یکی از اصلیترین پیشنیازهای حضور بخش غیردولتی برای سرمایهگذاری در کشورهای منطقه اطمینان از پوشش ریسکهای سیاسی است. این ریسکهای سیاسی که مرتبط با جنبههای کیفی اقتصاد هستند به دلیل بیثباتی عوامل مرتبط با نهاد حاکمیت یا درگیری بین دو کشور به وجود میآید و بهموجب آن، بازدهی سرمایهگذاری در فعالیتهای اقتصادی مختل میشود و سطح اطمینان سرمایهگذاری کاهش مییابد.
کشورهای توسعهیافته در ساماندهی مناسبات اقتصادی بینالمللی خود مواردی نظیر توسعه هژمونی سیاسی و امنیتی، ارتقای امنیت ملی، توسعه نفوذ فرهنگی و سیاسی و اثرگذاری در مناسبات حاکمیتی کشورها را دنبال میکنند، این کشورها پوشش ریسکهای سیاسی را نیز در تعامل اقتصادی با کشورهای هدف مد نظر قرار میدهند.
در سراسر جهان دولتها برای پوشش ریسک سیاسی از محل منابع و ذخایر ملی خود، نسبت به ایجاد بانکها، صندوقها، شرکتها یا تامین منابعی اقدام میکنند که از طریق صدور ضمانتها و بیمهنامههای مختلف، ریسک سیاسی حضور در بازار دیگر کشورها را برای بخش خصوصی خود پوشش دهند.
مطالعه متن کامل
#گزارش_سیاستی
اندیشکده سحاب در وب I بله
#گزارش_سیاستی
۹:۲۲
اندیشکده سحاب
«تیکا»؛ پلی برای توسعه نفوذ ترکیه در کشورهای در حال توسعه
در اوایل دهه 1990 میلادی، ترکیه با هدف گسترش نفوذ خود در کشورهای تازه استقلال یافته آسیای مرکزی و قفقاز با ادعای اشتراکات فرهنگی اقدام به تأسیس «آژانس همکاری و هماهنگی ترکیه» (تیکا) کرد.
با روی کار آمدن حزب عدالت و توسعه در اوایل قرن بیست و یکم و تغییر ریلگذاری در سیاست خارجی ترکیه، تیکا با تاسیس دفاتری در سایر مناطق از جمله کشورهای غرب آسیا، آفریقا، بالکان و..نقش آفرینی خود را گسترش داد.
این سازمان در بیش از 150 کشور پروژههای فرهنگی، آموزشی، بهداشتی، کشاورزی و زیربنایی اجرا کرده که باعث افزایش نفوذ ترکیه در این کشورها و تقویت روابط دوجانبه و نزدیکی بیشتر دو ملت میشود. تیکا با تکیه بر قدرت نرم فرهنگی و دیپلماسی توسعهای، به ابزاری مؤثر برای پیشبرد اهداف سیاست خارجی ترکیه تبدیل شده است. #پرونده_ترکیه #مسئله_نفوذ_نرم_ترکیه #مسئله_تیکا #یادداشت_تحلیلی
اندیشکده سحاب در وب I بله
#پرونده_ترکیه#مسئله_نفوذ_نرم_ترکیه#مسئله_تیکا#یادداشت_تحلیلی
۱۴:۵۱
اندیشکده سحاب

«تیکا»؛ ابزار نفوذ نرم ترکیه در پاکستان
پاکستان به دلیل موقعیت ژئوپلیتیک، نزدیکی فکری جریانهای قدرت با حزب عدالت و توسعه، توانمندی نظامی (بهویژه در زمینه سلاح اتمی) و بازار بزرگ (حدود 250 میلیون نفر) برای ترکیه اهمیت ویژهای دارد.
آژانس همکاری و هماهنگی ترکیه (تیکا) به عنوان بازوی اصلی توسعه نفوذ بینالملل ترکیه از سال 2010 با افتتاح اولین دفتر خود در اسلامآباد، فعالیتهای خود را در پاکستان آغاز کرده و طی این مدت، بیش از 700 پروژه، در زمینه آموزش، بهداشت، کشاورزی، آب و فاضلاب، همکاریهای فرهنگی و همکاری رسانهای به انجام رسانده است.
فعالیتهای تیکا در پاکستان تأثیرات مثبتی داشته و این فعالیتها نه تنها به بهبود شرایط زندگی مردم و توسعه اقتصادی و اجتماعی پاکستان کمک کرده، بلکه باعث تقویت روابط دوجانبه بین دو کشور و افزایش نفوذ ترکیه در این کشور شده است. #پرونده_ترکیه #مسئله_نفوذ_نرم_ترکیه #مسئله_تیکا #یادداشت_تحلیلی
اندیشکده سحاب در وب I بله
#پرونده_ترکیه#مسئله_نفوذ_نرم_ترکیه#مسئله_تیکا#یادداشت_تحلیلی
۶:۴۳
آموزههایی برای توسعه حضور منطقهای جمهوری اسلامی ایران
معرفی شرکت چالش هزاره (MCC)
شرکت چالش هزاره درسال 2004 با پیشنهاد جورج بوش، رئیسجمهور وقت این کشور با هدف هدایت صحیح کمکهای دولتی آمریکا تشکیل شد.
این شرکت یک نهاد مستقل در ایالات متحده است که با ارائه هدفمند کمکهای اقتصادی، رشد اقتصادی، کاهش فقر مدعی تقویت کشورهای هدف خود است.
شرکت چالش هزاره، شاخصهای 21گانه در زمینههای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی معرفی و بر مبنای آن کشورهای متقاضی را انتخاب و ارزیابی مینماید. ویژگی شاخص شرکت چالش هزاره آن است که شرایط انتخاب پروژهها و اجرای آنها را به نحوی راهبری مینماید که زمینه سرمایهگذاری بخش خصوصی ایالات متحده آمریکا و نیز سرمایهگذاران محلی را در پروژهها، فراهم آورد و اینگونه توسعه نفوذ ایالات متحده در آن کشور را رقم میزند.
مهمترین آموزههای شرکت چالش هزاره را میتوان در موارد ذیل جستجو کرد:ایجاد یک نظام دائمی، قدرتمند و دارای اعتبار از سوی دولت آمریکا و دولت هدف برای تسهیل و تضمین سرمایهگذاری توسط بخش خصوصی، ارائه پیشنهاد، اصلاح و نظارت بر ساختارهای کشور هدف پیش از اجرای پروژهها، ساماندهی شبکهای از افراد همپیمان ایالات متحده با استفاده از آموزشهای فنی و حرفهای، افزایش ثبات نظام سیاسی وابسته به آمریکا، ایجاد واحدی برای اقناع افکار عمومی، اطلاعرسانی و پاسخگویی به مردم در قبال اجرای هر پروژه.
مطالعه متن کامل
#گزارش_سیاستی
اندیشکده سحاب در وب I بله
#گزارش_سیاستی
۱۱:۳۱