م

مسیر اقتصاد

۶,۵۲۵عضو
م
۶.۵هزار عضو

مسیر اقتصاد

رسانه تصمیم سازان اقتصاد ایران
سایت: masireqtesad.ir
بله: ble.ir/masireqtesad
تلگرام: t.me/masireqtesad
ایتا: eitaa.com/masireqtesad
روبیکا: rubika.ir/masireqtesad
توییتر: twitter.com/masireqtesad
اینستاگرام: instagram.com/masireqtesad

۱۲ اردیبهشت

thumnail
undefined به اسم صندوق قرض‌الحسنه به کام فرار مالیاتی و پولشویی
undefined علی ملک‌زاده
گزارش: https://masireqtesad.ir/182145
undefined عدم شفافیت در هویت و گردش مالی اعضای صندوق‌های قرض‌الحسنه موجب سودجویی و طمع برخی از فعالان اقتصادی شده است.
undefined گردش‌های حساب درون صندوق کاملاً غیر شفاف بوده و هیچ ردی در نظام بانکی ندارد و تراکنش بانکی یک عضو صندوق با شخصی خارج صندوق نیز به دلیل مخفی ماندن نام عضو صندوق شفاف نیست.
undefined معافیت مالیاتی صندوق‌ها و عدم شفافیت آن‌ها موجب بروز ۵ نوع تخلف رایج با سوء استفاده از صندوق‌ها برای مقاصد فرار مالیاتی و پولشویی شده است.
@masireqtesad

۶:۰۵

thumnail
undefined جهش تولید مستلزم مهار فعالیت‌های غیرمولد
گفتگو: https://masireqtesad.ir/181871
undefined محمدجواد توکلی کارشناس اقتصادی با بیان عدم تناسب بین رشد اندک تولید و افزایش قابل توجه حجم پول در اقتصاد گفت: بررسی ارزش افزوده بخش‌های مختلف اقتصادی نشان می‌دهد بخش قابل توجهی از رشد اقتصادی به بخش خدمات، به‌ویژه بازرگانی، اختصاص یافته است و سهم بخش‌های کشاورزی و صنعت کاهش چشمگیری داشته است.
undefined همچنین در بسیاری از زمینه‌ها، تولید از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نیست و سود حاصل از فعالیت‌های دلالی بیشتر از نرخ بازده سرمایه‌گذاری در بخش‌های کشاورزی و صنعت است.
undefined بنابراین جهش در فعالیت‌های تولیدی مستلزم مهار فعالیت‌های غیرمولد با اعمال مالیات‌های تنظیمی است.
@masireqtesad

۷:۵۶

thumnail
undefined راهبرد «اولویت همسایگان»؛ عنصر کلیدی سیاست خارجی هند
undefined محمدرضا مولایاری
گزارش: https://masireqtesad.ir/181946
undefined کشور هند در دو دهه اخیر با تمرکز بر سیاست همسایگی به دنبال تبدیل شدن به یک کشور پیشرو و دارای نفوذ در سطح بین‌الملل است.
undefined به همین دلیل این کشور در عرصه سیاست خارجی با رویکرد عملگرایی و پیشگیری، تعاملات با همسایگان را در محورهای «تقویت مبادلات تجاری»، «زیرساخت‌ها»، «همکاری‌های توسعه‌محور»، «امنیتی» دنبال می‌کند.
undefined تعریف پروژه‌های فرامرزی در زمینه زیرساخت‌ها، امضای تفاهم‌نامه‌های متعدد در زمینه جریان آزاد منابع، انرژی، کالاها، نیروی کار و اطلاعات نمونه‌هایی از همکاری‌های چندجانبه در سطح منطقه جنوب غرب آسیا است.
@masireqtesad

۱۰:۳۹

undefined گرداب رکودی سیاست‌های انقباضی
undefined سیدمحمد نبی‌زاده؛ کارشناس پول و بانک
#مسیرنگار
undefined حجم سیاست‌های انقباضی در کشور بسیار بالا است؛ کنترل ترازنامه، بالا بردن نرخ سود سپرده، ممانعت از افزایش دستمزد و... همگی به افت قدرت خرید که از اوایل دهه ۹۰ شروع شده است، دامن می‌زند و از طریق تقاضای نامکفی، تولید و رشد اقتصادی را به نابودی می‌کشاند.
undefined لطفا سری به واحدهای تولیدی، مراکز خرید و ... بزنید؛ حجم تقاضا و خرید بسیار پایین آمده است. تداوم این رکود اقتصادی به صلاح کشور نیست.
undefined رشد اقتصادی که حاصل از فروش بیشتر نفت باشد دردی از کشور دوا نخواهد کرد. تولید در کشور به سازماندهی نیاز دارد و یکی از مهم‌ترین و اولین گام‌های سازماندهی تولید در کشور، تنگ کردن عرصه بر فعالیت‌های نامولد و تسهیل فعالیت‌های مولد است؛ نباید به فعالیت‌های نامولد میدان داده شود.
@masireqtesad

۱۲:۳۸

۱۳ اردیبهشت

سرخط مطالب مسیر اقتصاد در روز چهارشنبه ۱۲ اردی‌بهشت ۱۴۰۳:
undefined به اسم صندوق قرض‌الحسنه به کام فرار مالیاتی و پولشوییhttps://masireqtesad.ir/182145
undefined جهش تولید مستلزم مهار فعالیت‌های غیرمولد https://masireqtesad.ir/181871
undefined راهبرد «اولویت همسایگان»؛ عنصر کلیدی سیاست خارجی هندhttps://masireqtesad.ir/181946
مسیر اقتصاد را در پیام رسان‌های بله، ایتا، روبیکا و تلگرام و شبکه‌های اجتماعی اینستاگرام و توییتر دنبال کنید:
@masireqtesad

۵:۲۶

thumnail
undefined چرا از سود سپرده اشخاص حقوقی مالیات دریافت نمی‌شود؟
undefined سیدمحمد نبی‌زاده
گزارش تحلیلی: https://masireqtesad.ir/182179
undefined در قانون بودجه سال ۱۴۰۱ معافیت مالیاتی مربوط به سود سپرده اشخاص حقوقی حذف شد و اشخاص حقوقی دارای سپرده بانکی ملزم به پرداخت مالیات از سود سپرده خود شدند. با این حال در قانون بودجه سال ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ این مصوبه تداوم نیافت.
undefined سپرده‌ی اشخاص حقوقی اهرم فشار شرکت‌های سپرده‌گذار برای دریافت تسهیلات از شبکه‌ی بانکی و دریافت سود سپرده‌ای است که مشمول مالیات نیست.
undefined با این اهرم فشار، تسهیلات به شکل مطلوب توزیع نمی‌شود و با سودی که در پی آن وجود دارد، به زیان و ناترازی شبکه‌ی بانکی افزوده می‌شود.
@masireqtesad

۷:۱۱

thumnail
undefined پیش‌نیازهای حکمرانی مطلوب در تجارت خارجی ایران
گفتگو: https://masireqtesad.ir/181679
undefined حمید زادبوم مشاور وزیر صمت، عدم توسعه مفاهیم تجاری در کشور را یکی از چالش‌های نظام تجارت خارجی کشور دانست و گفت: «فقدان تولید صادرات‌محور» و «ضعف در آشنایی و عدم انطباق با استانداردها و مقررات حقوقی و تجاری بین‌الملل» موانع رسیدن به یک الگوی مطلوب در تجارت خارجی است و ایجاد یک نهاد فراوزارتخانه‌ای زیر نظر ریاست‌ جمهوری، ابتکاری برای برون‌رفت از این چالش‌ها است.
@masireqtesad

۷:۵۸

thumnail
undefined بحران مسکن در یک قدمی اتحادیه اروپا
undefined شهاب الدین فتحی
گزارش: https://masireqtesad.ir/181995
undefined در اروپا چالش تامین مسکن و افزایش قیمت در کلانشهرها یکی از اساسی‌ترین مسائل اقتصادی پیشِ روی دولت‌هاست.
undefined عدم تناسب ساخت و تقاضای مسکن، تمرکز بر مالکیت زمین و مسکن و سیاست‌های حمایتی دولت‌ها جهت تامین مسکن از دلایل مهم آن است.
undefined تسهیل در قوانین، توسعه سرمایه‌گذاری بر روی اراضی بکر و شفافیت اطلاعات با سامانه املاک سه راهکار پیشنهادی کارشناسان بانک جهانی برای خروج از این بحران است.
@masireqtesad

۱۰:۴۱

thumnail
undefined ملک‌داری بانک‌ها؛ به کام سهام‌داران به زیان کل اقتصاد
undefined مجتبی شهرابی فراهانی؛ کارشناس پول و بانک
#مسیرنگار
undefined بانک‌ها در قبال مشکوک الوصول شدن تسهیلات اعطایی، املاک و مستغلاتی را تحت عنوان وثایق تملیکی تصاحب کرده‌اند که می‌تواند ریسک نقدینگی بالایی به شبکه بانکی تحمیل ‌کند. علاوه بر آن، نگه داشتن این نوع دارایی‌ها باعث انجماد دارایی‌های بانک و اخلال در عملیات بانکداری می‌شود.
undefined روند افزایشی قیمت مسکن طی پنج سال اخیر سبب شده است در حال حاضر برخی از بانک‌ها به امید آن که بتوانند در سال‌های آتی با فروش املاک و مستغلات تملیکی خود سود غیرعملیاتی کسب کنند، در کوتاه مدت انگیزه چندانی برای فروش اموال غیرمنقول نداشته باشند.
undefined در حال حاضر بانک‌ها مجاز هستند تنها به میزان ۳۰ درصد از حقوق مالکانه خود پس از کسر سود قطعی نشده را به عنوان دارایی ثابت مشهود نگهداری کنند. با این حال فقط در یک فقره بانک صادرات حدود ۱۲۴ واحد درصد بالاتر از محدوده قانونی اقدام به نگهداری دارایی‌های ثابت مشهود و نامشهود بانکی کرده است. ارزش این اموال مازاد، حدود ۱۶ هزار میلیارد تومان برآورد می‌شود.
undefined ارقام ذکر شده از صورت مالی و گزارش اموال غیرمنقول بانک صادرات استخراج شده است. مازاد این دارایی‌ها صرفا بر اساس قیمت دفتری تخمین زده می‌شود. معمولاً ارزش‌های ثبت شده با قیمت روز فاصله بسیاری دارد.
@masireqtesad

۱۱:۳۱

۱۶ اردیبهشت

سرخط مطالب مسیر اقتصاد در روز پنج‌شنبه ۱۳ اردی‌بهشت ۱۴۰۳:
undefined چرا از سود سپرده اشخاص حقوقی مالیات دریافت نمی‌شود؟https://masireqtesad.ir/182179
undefined پیش‌نیازهای حکمرانی مطلوب در تجارت خارجی ایران https://masireqtesad.ir/181679
undefined بحران مسکن در یک قدمی اتحادیه اروپاhttps://masireqtesad.ir/181995
مسیر اقتصاد را در پیام رسان‌های بله، ایتا، روبیکا و تلگرام و شبکه‌های اجتماعی اینستاگرام و توییتر دنبال کنید:
@masireqtesad

۵:۴۵

thumnail
undefined نیاز ۵۰۰ هزارتنی به افزایش ظرفیت تولید بوتادین برای تأمین بازار داخلی
undefined میثم فتحی محب
گزارش: https://masireqtesad.ir/182228
undefined بوتادین در میان محصولات پایه پتروشیمی، کمترین میزان تولید را دارد و عمدتا برای تولید انواع لاستیک به کار می‌رود.
undefined تولید بوتادین ایران نیز کمتر از نیاز داخلی است و به جهت تأمین نیاز داخلی باید حداقل ۵۰۰ هزارتن به ظرفیت تولید بوتادین اضافه شود.
undefined توسعه زنجیره ارزش بوتادین تنها با افزایش تولید بوتادین رخ نداده و نیازمند تأمین پایدار موادی همچون استایرن‌مونومر و آکریلونیتریل و اتخاذ سیاست صنعتی مناسب است.
@masireqtesad

۶:۱۶

thumnail
undefined انباشت اموال مازاد بانک‌ها و تعمیق ناترازی شبکه بانکی
گفتگو: https://masireqtesad.ir/182175
undefined وهاب قلیچ کارشناس اقتصادی، ناترازی شبکه بانکی را یکی از مشکلات قابل توجه این عرصه دانست و گفت: ناترازی شبکه بانکی تا حدی ناشی از انباشت اموال غیرمولد بانک‌هاست. این ناترازی به اضافه برداشت بانک‌ها از بانک مرکزی و همچنین در درازمدت به افزایش نرخ تورم منجر می‌شود.
undefined واگذاری اموال مازاد بانک‌ها از سه جنبه اقتصادی، حقوقی و اجرایی قابل بررسی است و با توجه به قوانین فعلی، واگذاری این اموال ریسک‌هایی را برای مدیران بانکی و خریداران آن در پی دارد.
@masireqtesad

۷:۵۴

thumnail
undefined «امنیت غذایی» محور بازنگری در قانون اساسی ژاپن
خبر: https://masireqtesad.ir/182034
undefined مجلس نمایندگان ژاپن در روزهای اخیر لایحه‌ای را برای اصلاح قانون اساسی در زمینه غذا، کشاورزی و مناطق روستایی به منظور تقویت امنیت غذایی کشور تصویب کرد.
undefined این لایحه همچنین شامل برنامه‌هایی برای حفظ ظرفیت تأمین مواد غذایی در این کشور با ترویج صادرات مواد غذایی و تلاش برای توسعه پایدار کشاورزی از طریق افزایش ارزش افزوده و بهره‌وری است.
@masireqtesad

۱۰:۳۹

thumnail
undefined توافقات تجاری؛ قربانی تصمیمات خلق‌الساعه
#کلیپ http://masireqtesad.ir/182315
undefined علی زاهدطلبان مدیرگروه حقوق موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی با انتقاد از بی‌توجهی مسئولین به نقض پیمان‌ها گفت: مذاکرات و توافقات تجاری با زحمت زیاد با کشورهای دیگر انجام می‌شود اما به دلیل تصمیمات و قوانین ناگهانی تجاری، توافق از بین می‌رود و نقض تعهد پدید می‌آید. این چالش فقط در توافقات با کشورهای منطقه اوراسیا به دلیل وجود فشارهای سیاسی اتفاق نمی‌افتد.
@masireqtesad

۱۱:۵۸

undefined قانون حریف قاچاق نمی‌شود
undefined مهدی قربانیان؛ کارشناس تولید و تجارت
#مسیرنگار
undefined لایحه «ساماندهی و نظارت بر تجارت مرزی (کوله‌بری و ملوانی) و ایجاد اشتغال پایدار مرزنشینان» توسط ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز تدوین شد و با تصویب مجلس و تایید شورای نگهبان در اواخر سال گذشته، به قانون تبدیل شده است. اما درباره کارآمدی این قانون ابهاماتی وجود دارد: 
 undefined تامین مالی توسعه: هدف این قانون اخذ حقوق ورودی و مالیات پلکانی از رویه ملوانی و کولبری و استفاده از ۶۰ درصد درآمد حاصل شده برای «تقویت معیشت و اشتغال مرزنشینان» است. اما مرزنشینان به دلیل هزینه زایی آنی قطعی و درآمدزایی آتی احتمالی، مخالف پرداخت چنین هزینه‌هایی خواهند بود.
undefined برنامه توسعه: واسپاری اشتغال‌زایی پایدار به دولت «با همکاری و مشارکت نهادهای عمومی و انقلابی» با توجه به سیاست‌های کلی آمایش سرزمینی و اسناد ملی و استانی، نشان‌دهنده فقدان برنامه برای توسعه این مناطق است و توسعه رشته‌فعالیت‌ها به «تامین مالی» تقلیل پیدا کرده است.

@masireqtesad

۱۲:۵۲

۱۷ اردیبهشت

سرخط مطالب مسیر اقتصاد در روز یک‌شنبه ۱۶ اردی‌بهشت ۱۴۰۳:
undefined نیاز ۵۰۰ هزارتنی به افزایش ظرفیت تولید بوتادین برای تأمین بازار داخلیhttps://masireqtesad.ir/182228
undefined انباشت اموال مازاد بانک‌ها و تعمیق ناترازی شبکه بانکی https://masireqtesad.ir/182175
undefined «امنیت غذایی» محور بازنگری در قانون اساسی ژاپنhttps://masireqtesad.ir/182034
undefined کلیپ: توافقات تجاری؛ قربانی تصمیمات خلق‌الساعهhttps://masireqtesad.ir/182315
مسیر اقتصاد را در پیام رسان‌های بله، ایتا، روبیکا و تلگرام و شبکه‌های اجتماعی اینستاگرام و توییتر دنبال کنید:
@masireqtesad

۵:۴۳

thumnail
undefined تیر «تعدیل تورمی» به قلب مالیات بر سوداگری
undefined محمدطاهر رحیمی
یادداشت: https://masireqtesad.ir/182252
undefined هدف مالیات بر سوداگری، هدایت سرمایه از فعالیت‌های غیرمولد به تولید است که «تعدیل تورمی»، این کارکرد تنظیمی را نابود می‌کند.
undefined چرخه مخربِ پدیده‌ «ذخیره‌ارزش با دارایی» برای مصون‌سازی از تورم که خودش پیشران تورم‌های بعدی است با عدم بازدارندگی CGT، ادامه‌دار خواهد بود.
undefined اگر مالیات بر عایدی سرمایه به شکل بازدارنده اجرایی شود باعث خاموش یا کند شدن موتورهای تولید تورم و خلق پول بی‌کیفیت در کشور می‌شود که «عموم مردم» از آن بهره می‌برند.
@masireqtesad

۶:۰۵

thumnail
undefined دیپلماسی انرژی در مسیر تبدیل ایران به «هاب گازی» منطقه
گفتگو: https://masireqtesad.ir/181966
undefined محمدصادق مهرجو کارشناس انرژی با اشاره به اقدامات دولت سیزدهم در روابط با کشورهای همسایه با موضوع انرژی اعم از نفت، گاز و فرآورده گفت: با پیگیری مستمر و دیپلماسی فعال منطقه‌ای در حوزه انرژی قرارداد گازی با عراق تمدید و سوآپ گاز با ترکمنستان از سر گرفته شد.
undefined همچنین خط لوله صلح با وجود کارشکنی آمریکا، در حال ساخته شدن است و با این اقدامات بستری برای تبدیل شدن کشورمان به هاب گازی منطقه فراهم خواهد شد.
@masireqtesad

۷:۳۴

thumnail
undefined مهار قیمت مسکن با توسعه ۵ شهر جدید در کره جنوبی
undefined جواد کمالی
گزارش: https://masireqtesad.ir/182352
undefined طی دهه ۱۹۸۰، اقتصاد کره‌جنوبی با رشد GDP رونق گرفت و این پدیده، تأثیر بسیاری بر افزایش قیمت زمین شهری گذاشت.
undefined همچنین سرعت بالای صنعتی‌شدن و متعاقب آن رشد جمعیت سئول، از ۸.۳ به ۱۰.۶ میلیون نفر در طول دهه ۸۰ موجب کمبود مسکن و افزایش قیمت آن شد.
undefined لذا دولت کره، سیاست کنترل قیمت را از طریق عرضه مسکن در قالب ۵ شهر جدید در اطراف سئول دنبال کرد.
@masireqtesad

۱۰:۴۲

undefined ارز ترجیحی و تصمیمات سخت
undefined مهدی فامیل‌محمدی؛ کارشناس تجارت کشاورزی
#مسیرنگار
undefined منابع ارز ترجیحی واردات کالای اساسی کشاورزی و حوزه سلامت در بودجه ۱۴۰۳ مجموعا معادل ۱۵ میلیارد دلار است که نسبت به مصارف سال گذشته حداقل ۲۰ درصد کاهش یافته است.
undefined کاهش نزدیک ۴ میلیارد دلاری منابع ارز ترجیحی وزارت جهاد درحالی‌که مطالبه تثبیت قیمتها وجود دارد، سال سختی را رقم خواهد زد و دو معنا دارد:
- یا باید بعضی کالاها را مثل روغن و... از فهرست حذف شود (که این هفته عملا نشان داده شد قصد چنین کاری وجود ندارد)- یا باید «و ضروری است» نحوه مصرف جوری دقیق مدیریت شود که صرفه جویی ۲۰ درصدی ارزی رخ دهد.
undefined دولت به منظور مدیریت این کاهش، باید اصلاح الگوی واردات غذای اساسی را به طور جدی در دستور کار قرار دهد. تهاتر بدهی ارزی کارگزاران نفتی با غلات و حذف واسطه‌های تراستی (با صرفه‌جویی 10 درصدی) اقدام مثبت دولت در سال گذشته بود که ضروری است امسال با جدیت دنبال شود.
undefined اقدام دیگری که باید در سال جاری مورد توجه قرار بگیرد، ترغیب بخش خصوصی به خرید مستقیم کالا از بازارهای صادرکننده غلات به جای خرید از واسطه‌های بین‌المللی و منطقه‌ای، مثلا از طریق تهاتر انواع کامودیتی‌ها با غلات و ایجاد زنجیره تامین واردات از مبدا کشورهایی همچون برزیل است.
@masireqtesad

۱۱:۲۳