عملکرد قابل توجه مدلهای زبانی بزرگ (LLM) در وظایف پیچیده زبانی، بحثهای داغی را در مورد ماهیت قابلیتهای آنها برانگیخته است. برخلاف انسانها، این مدلها زبان را منحصراً از دادههای متنی، بدون تعامل مستقیم با دنیای واقعی یاد میگیرند.با این وجود، آنها میتوانند متنی به ظاهر معنادار در مورد طیف وسیعی از موضوعات تولید کنند. این دستاورد چشمگیر توجه به «مشکل مبناگذاری نمادها» که آیا بازنماییهای داخلی و خروجیهای سیستمهای هوش مصنوعی نمادین کلاسیک میتوانند معنای ذاتی داشته باشند یا خیر را دوباره مطرح میکند. برخلاف این سیستمها، LLM های مدرن شبکههای عصبی مصنوعی هستند که به جای نمادها، بردارها را پردازش میکنند. با این حال، یک مشکل مشابه برای چنین سیستمهایی به وجود میآید که نویسنده این مقاله آن را مشکل مبناگذاری بردار (Vector Grounding Problem) نامگذاری کرده است.
#کارگروه_معنا
۵:۱۴
رویداد ملی مجازی «آرمان ما» به همت سازمان فضای مجازی سراج برگزار میشود.
این رویداد با موضوعات عزت، حکمت و قدرت تمدنساز انقلاب اسلامی در پنلهای تخصصی گوناگون برگزار میشود.
۶:۱۹
۶:۱۹
نشست روزنه؛ روایتی زنانه از حل تعارضات نقشی در فضای اشتغال زنان
محورهای گفتوگو:
جهت دریافت اطلاعات بیشتر و ثبتنام به @nahaaladmin مراجعه فرمایید.
۱۶:۰۶
در این مقاله از یک نظریه ساختارگرایانه بازنمایی ذهنی دفاع میشود. برای اینکه از یک نظریه ساختارگرایانه بازنمایی ذهنی به طور رضایت بخش دفاع شود، ابتدا باید قیود طبیعی و علّی برآورده شوند. بنابراین، هدف مقاله نشان دادن این است که چگونه میتوان محدودیتهای طبیعی و علّی را ارضا کرد. هدف ارائه استراتژی برای مبناگذاری ساختار بازنماییهای ذهنی در طبیعت است. راهبردی که این مقاله ارائه میشود از مدل بر پایهی کد مارچلو باربیری در بایوسمیوتیک الهام گرفته شده است.بایوسمیوتیک داستانی علمی از منشاء ذهنیت و زبان ارائه میدهد. بر اساس قدرت توضیحی داستان و قابل قبول بودن تجربی آن، نویسنده مقاله استدلال کردهاست که مدل کد باربیری به مقابله با محدودیتهای علّی و طبیعی کمک میکند. این بدان معنی است که اگر نقش مدل کد را در مبناگذاری اطلاعات معنایی در طبیعت بپذیریم، ما میتوانیم با استقلال ذهنیِ بازنمایی ذهنی، مقابله کنیم.
#کارگروه_معنا
۱۳:۳۶
نشست زنانگی و خانواده در عصر هوش مصنوعی
با ارائه پژوهشگران اندیشکده فهم، خانمها:
فائزه نوروزی (کارشناس ارشد فلسفه علم و پژوهشگر اخلاق تکنولوژی)
فاطمه امیرخانی (دانشجوی دکترای روانشناسی و پژوهشگر اخلاق هوش مصنوعی)
دبیر نشست: دکتر آزاده نیاز
۲۰:۱۱
۷:۵۹
۲۰:۳۵
خانم دکتر زهرا زرگر، هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی، در رابطه با اخلاق هوش مصنوعی به دو مسأله مهم شکاف مسئولیتپذیری و ابعاد اخلاقی عاطفهمند شدن هوش اشاره کردند.
آقای دکتر محمد حسین وفائیان، از اعضای هیئت علمی دانشگاه امیرکبیر، شناسایی نقطه آغاز و سنت فکری که بر اساس آن هوش مصنوعی متولد شده است را مهم دانسته و آن را مقدمهای برای شناسایی مسائل خود با توجه به سنت فکری و هویت داخلی دانستند.
آقای دکتر سینا شیخی، مدیر گروه اجتماعی مرکز پژوهشهای مجلس، نقش نهاد قدرت را در انحصار هوش مصنوعی قابل توجه دانسته و معتقدند امکان تصرف در هوش مصنوعی به هیچ وجه خنثی نمیباشد.
آقای دکتر جواد درویش، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی، با بیان اینکه مسأله ما همان واقعیتهای جامعه است، اشاره کردند که با تمرکز در بخش کاربران، میتوان از طریق آموزش، تأثیرات قابل توجهی به دست آورد.
آقای دکتر رضا حافظی، از اعضای هیئت علمی موسسه تحقیقات علمی کشور، در خصوص بحث انرژی، اخلاق و همچنین توجه به جایگاهی که نسبت به هوش مصنوعی داریم مطالبی را بیان کردند.
۱۰:۴۱
۱۰:۴۱
۱۰:۴۱
۱۰:۴۱
در این ویدئو، خانم زهرا زرگر راجع به هدف تاسیس اندیشکده، اعضای گروه اندیشکده، دستاوردهای مهم اندیشکده، فعالیت کنونی آن، ویژگی خاص اعضای پذیرنده صحبت میکنند.
#معرفی_اندیشکده#اندیشکده_فهم#جهت
۱۶:۳۷
«مولفه های هوش مصنوعی اطمینان بخش: بررسی موردی بات های سلامت روان»
۱۲:۱۸
۱۹:۳۰
فهم

دور سوم مجموعه نشستهای علمی گروه فهم
عنوان نشست: فرصتها و چالشهای زنان در عصر هوش مصنوعی
سخنران: فائزه نوروزی، پژوهشگر فلسفه و سیاستگذاری هوش مصنوعی
زمان: چهارشنبه ۱ اسفند ماه ۱۴۰۳، ساعت ۱۹ الی ۲۰:۳۰
نشست در لینک زیر برگزار خواهد شد: https://www.skyroom.online/ch/khanahouse/fahm
Fahmteam.ir @fahmteam
۱۴:۵۱
۱۹:۱۲
فهم

دور سوم مجموعه نشستهای علمی گروه فهم
عنوان نشست: فرصتها و چالشهای زنان در عصر هوش مصنوعی
سخنران: فائزه نوروزی، پژوهشگر فلسفه و سیاستگذاری هوش مصنوعی
زمان: پنجشنبه ۹ اسفند ماه ۱۴۰۳، ساعت ۹ الی ۱۰:۳۰ صبح
نشست در لینک زیر برگزار خواهد شد: https://www.skyroom.online/ch/khanahouse/fahm
Fahmteam.ir @fahmteam
این نشست در حال برگزاری است.
۵:۳۳