اندیشکده علوم و فناوریهای نرم انقلاب اسلامی
بسم الله الرحمن الرحیم
پلاسما: شعلهای از علم و قدرت!
تا چندی پیش، برای مواد سه حالت جامد، مایع و گاز قابل تصور بود تا اینکه حالت چهارم ماده نیز برای بشر قابل درک شد؛ پلاسما!
نیروی رامنشدهای که در قلب خورشید میسوزد، در رگ صاعقه جریان دارد و ۹۹٪ جهان مرئی را تشکیل میدهد، بسته به آنکه به چه دستانی رام شود، میتواند شفابخش یا ویرانگر باشد.
برخی تصور میکنند که سلاحهای پلاسما بهزودی میدانهای نبرد را دگرگون خواهند کرد، اما آیا واقعاً چنین چیزی ممکن است؟
️در تکمیل دو یادداشت قبل ([اینجا](https://ble.ir/jahaadetabin/1445865903075378093/1743607126552) ، اینجا) و ( اینجا ، اینجا) اینبار موضوع را به جهت علمی بررسی میکنیم.
سکانس۱: پلاسمای سرد؛ شعلهی درمانگر
اگر بگویند درمانی وجود دارد که بدون درد و بدون تیغ جراحی، عفونت را از بین برده، بافتهای آسیبدیده را ترمیم کرده و حتی سلولهای سرطانی را نابود میکند، شاید غیرممکن به نظر برسد اما این همان کاری است که پلاسمای سرد انجام میدهد.
درمان زخمهای مزمن ۸۷٪
مبارزه با سرطان ۹۲٪
ضدعفونی بدون مواد شیمیایی ۹۹.۹٪
اینها تنها بخشی از قدرت پلاسما در خدمت علم است. اما در سوی دیگر، برخی تلاش دارند این نیروی قدرتمند را به سلاحی کشنده تبدیل کنند.
سکانس۲: پلاسمای گرم: شعلهی ویرانگر!
ایدهی سلاحهای پلاسما وسوسهکننده است؛ اسلحههایی که با یک شلیک، زره را ذوب کرده و هر مانعی را از سر راه برمیدارند. اما آیا این ایده در دنیای واقعی قابلاجراست؟
مشکلات بزرگ این ایده چیست؟
مهار پلاسما، ساده نیست: در آزمایشگاههای پیشرفتهی همجوشی هستهای، پلاسما را با میدانهای مغناطیسی غولپیکر کنترل میکنند. میدان ۵ تا ۱۰ تسلا (۵۰ تا ۱۰۰ هزار برابر میدان زمین) توسط سیستمهای چند تنی (مانند ITER) تولید میشوند که قابل حمل نیستند!
هر شلیک، انرژی یک نیروگاه هستهای را میخواهد: چنین سلاحی نیازمند دمای ۱۰ تا ۱۰۰ میلیون کلوین (معادل حرارت هسته خورشید) و انرژی یک مگاوات برای هر پالس است. تأمین چنین انرژی عظیمی، حتی برای یک شلیک، نیازمند سطحی از فناوری است که هنوز در دسترس بشر نیست!
سلاحی که به خودی و دشمن رحم نمیکند: یک انفجار پلاسمایی، موجی از اشعههای خطرناک تولید میکند که نهتنها هدف، بلکه اطرافیان را نیز نابود خواهد کرد. چنین سلاحی میدان نبرد را به جهنمی غیرقابلکنترل تبدیل میکند.
️اینها تنها برخی از محدودیتها بر سر راه تولید چنین سلاحی است! با این محدودیتها، مشخص میشود که سلاحهای پلاسما چیزی بیش از یک تخیل هالیوودی نیستند. اما این به معنای توقف پیشرفت در جنگافزارهای پیشرفته نیست! 


«ما باید به پیشرفتهای خودمان افتخار کنیم، اما نه با غلوّ و زیادهروی. بعضیها میخواهند با گفتنِ «ما فلان کار را کردیم» یا «بهمان چیز را ساختیم»، یک جوّ غیرواقعی ایجاد کنند. این کار نهتنها مفید نیست، بلکه مضر هم هست. قدرت واقعی آن است که در عمل ثابت شود، نه در حرف.» (۱۳۹۶/۷/۲۳)
«ملت ایران بهحق میتواند به دستاوردهای علمی خود ببالد، اما باید مراقب باشیم دشمن با بزرگنماییِ برخی موفقیتها، ما را در دام غرور یا انتظارات غیرواقعی نیندازد. آنچه مهم است، استمرار کار جهادی در سکوت و توأم با توکل است.» (۱۳۹۸/۸/۱۲)
۱۷:۱۳